Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lonci mama könnyed nyári káposztája

A férjem apai nagymamája, a felvidéki származású Lonci mama híresen jól főzött. Számos családi klasszikust, például a savanyú tojáslevest vagy a nyári káposztát köszönhetünk neki. Ez utóbbinak ilyenkor augusztus elején van a szezonja, amikor még nincsen a kertben elegendő paprika és paradicsom egy tisztességes adag (értsd családi) lecsóhoz.

A nyári káposzta attól különleges, hogy a várakozások ellenére könnyed, mert viszonylag kevés hússal, almaecettel, és paprikás-paradicsomos alappal készül. Az eredeti receptet egy kis házi olívaolajjal, köménnyel és korianderes-fokhagymás (vega) tejföllel dobtuk fel. És persze Illés is segített! Leginkább káposztát és kolbászt kóstolni!

Hozzávalók négy személyre

A káposztához:

  • egy közepes fej káposzta

  • egy nagy fej vöröshagyma vagy két kicsi

  • egy fél szál (mangalica)kolbász

  • két darab lecsópaprika

  • két darab paradicsom

  • egy evőkanál piros paprika

  • egy evőkanál kömény

  • ízlés szerint só, bors, barna cukor, olívaolaj

  • két evőkanál almaecet

A fűszeres tejfölhöz

  • egy pohár (vegán) tejföl

  • egy kis csokor koriander

  • egy teáskanál fokhagymapehely ( vagy két gerezd friss fokhagyma)

Tovább

Római lecsó: bármelyik diétába jó

A nyár számomra egyet jelent a lecsószezonnal. A paprika-paradicsom-hagyma triumvirátuson túl érdemes a mediterrán változatokat is kipróbálni. Mi most a gyerekekkel római lecsót sütöttünk sütőben.

A cukkinin és a paradicsomon kívül, tettünk bele egy kis articsókát is. Ez az érdekes virágszerű zöldség serkenti az emésztést, beállítja a koleszterinszintet és kiváló vízhajtó hatású, így gyakorlatilag bármelyik diétába beleilleszthető. Friss vlogposzt!

Hozzávalók 3 főre:

  • egy cukkini
  • 250 gramm koktélparadicsom
  • 3 fej articsóka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy citrom leve
  • ízlés szerint fokhagymagranulátum
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • négy cent olívaolaj
  • néhány levél bazsalikom
Tovább

Felejtsd el a krumplit! Egyél helyette csicsókát!

- Elrakod vagy elrakjam a krumplit a spájzba? - kérdezte bevásárlás után a férjem.

- Melyikre gondolsz? Mert nem vettünk krumplit – tettem hozzá, miközben a passzírozott paradicsomokat próbáltam begyömöszölni a „tartós élelmiszer fiókba.”

- Hát ez akkor mi?

- Csicsóka. Olyan íze van, mint a krumplinak, csak nem hízlal - tettem hozzá lakonikus tömörséggel.

Nagyjából így indult a barátságunk a csicsókával. Be kell valljam, annyit tévedtem, hogy egy nagyon kicsit édesebb, mint a hagyományos burgonya, de nem annyira, mint a batáta. Simán lehet belőle tepsis krumplit, rakott krumplit is sütni vagy levest is főzni.

Miért érdemes csicsókát enni?

  • öt-hatszor nagyobb a rosttartalma, mint a krumplinak
  • teli van inulinnal, amely teltség érzetet okoz, és megnehezíti a rossz szén-hidrátok felszívódását
  • regenerálja a bélflórát
  • szuper kalcium-és magnéziumforrás
  • tele van B-vitaminnal és létfontosságú aminosavakkal

Mivel finoman szólva is göcsörtös a felszíne, ezért nem olyan egyszerű megpucolni. De ez maximum 5 perc többletmunka. Az egyszerűség és a gyorsaság jegyében egy nagyon finom levest készítettem, amit hogy legyen van kis csavar benne citromos répával dobtam fel.

Csicsókakrémleves citromos répával

Hozzávalók négy személyre:

  • egy fej vöröshagyma
  • egy kiló csicsóka
  • két deci (növényi) tejszín
  • négy-öt darab babérlevél
  • három gerezd fokhagyma
  • egy teáskanál szerecsendió
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy citrom
  • egy vastag szál répa

A felkockázott vörös hagymát és az összezúzott fokhagymát megfuttatjuk egy kis olívaolajon, majd rádobjuk a karikára vágott csicsókát. Pár percig kevergetjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Beledobjuk a babérleveleket, a szerecsendiót és fedő alatt addig főzzük, amíg a villát bele nem tudjuk szúrni a csicsókába. Ez nagyjából negyed óra. A végén belecsurgatjuk a növényi tejszínt, megsózzuk, borsozzuk és egy botmixerrel összeturmixoljuk.

Amíg a leves hűl, addig az apró kockákra vágott répára citromlevén egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Éppen csak annyira, hogy éppen kényelmesen el lehessen harapni. Ha ezzel is készen vagyunk, akkor csinos kis halmokat pakolunk belőle a leves tetejére, és már ehetjük is. Vigyázat, borzasztó laktató!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com