Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

2 egészséges desszert eperből

Nálunk is dübörög az eperszezon. Bár legtöbbször magában, nyersen esszük, de azért néha jut néhány marék a sütibe is. Hoztam nektek két klassz egészséges epres receptet.

Epres rebarbarás galette

A galette, egy rusztikus francia pite, amit ezermegegyféleképpen lehet készíteni. Én azért szeretem, mert nem kell hozzá elővenni a robotgépet, nem kell hozzá forma, (ergo kevesebb a mosogatnivaló), valamint nem kell elősütni, bármennyire is szaftos töltelék. Eperrel és rebarbarával különösen finom.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 200 g tk. Liszt
  • 100 g növényi margarin (vaj is jó)
  • 4 teáskanál eritrit vagy cukor
  • egy teáskanál fahéj
  • egy csipet só
  • pici víz
  • egy tojás

A töltelékhez:

  • 200 gramm eper
  • két szál rebarbara
  • 2 evőkanál fahéjas eritrit vagy cukor
  • 2 evőkanál mandula
  • víz
  • néhány levél menta

Panna cotta eperrel és bazsalikommal

A panna cotta egy nagyon könnyű és villantós desszert, amit akár egy gyerek is el tud készíteni.

Hozzávalók négy adaghoz:

  • 4 deci tejszín (lehet kókusz is)
  • egy tasak instant zselatin
  • két evőkanál cukor (eritrit stb.)
  • egy marék eper
  • négy-öt levél bazsalikom

Tovább

Könnyű epres-rebarbarás galette

vlog eper galette rebarbara

Nálunk már dübörög az eperszezon! A fiúk uzsonnára nagyjából egy kilót képesek megenni! De hogy ne legyen olyan unalmas, és megtörjök a hétköznapok monotonságát, most tölteléknek használtam fel. Na jó, belevágtam két szál savanykás rebarbarát is, hogy egy kicsit izgalmasabb legyen. Meg amúgy is jóban vannak.

A galette, egy rusztikus francia pite, amit ezermegegyféleképpen lehet készíteni. Én azért szeretem, mert nem kell hozzá elővenni a robotgépet, nem kell hozzá forma, (ergo kevesebb a mosogatnivaló), valamint nem kell elősütni, bármennyire is szaftos töltelék.

Friss vlogposzt!

Tovább

Hangolódjunk a hétvégére: gyors epres clafoutis

Az elmúlt hetekben mikor épp nem zuhogott, akkor a gyerekekkel kertészkedtünk. A férjem még az ősszel megígérte, hogy épít nekem egy emelt ágyást, amibe áttelepíthetem a megmaradt epreket. Húzta-halasztotta a barkácsolást, mert bár sokat fejlődött az elmúlt nyolc évben, azért nem egy Macgyver.

Egyik szombat délelőtt Illéskével a maradék a kert végében árválkodó pincefalazó blokkokból, kukászsákból és geotextilből gyártottunk low budget ágyást az epreknek. Másnap tele is ültettük.

Az epreknek nagyon bejött az új hely. A koraiak már virágoznak és gaz még csak látóhatáron sincs. A gyerekek már nagyon várják, hogy végre a gyümölcs is megérjen. (Ilyen idő mellett szerintem még egy hónap, de három hét tuti) Hogy kellemesebb legyen a számukra végtelen hosszúnak tűnő várakozás, (meg amúgy is vendégségbe mentünk) összedobtunk egy gyors epres tejpitét (sznob nevén clafoutist)vegán tejfölből. (Persze lehet simát is használni) Hát senki sem mondta volna meg, hogy mentes, annyira krémes lett. Grátiszban nem kellett sokat szórakozni a tésztával. Nagyjából nyolc perc alatt összeállítottuk és ebben Illéske alternatív eperdekorációja is benne volt.

Mentes epres clafoutis:

Hozzávalók egy közepes tepsihez:

  • fél kiló eper
  • 200 gramm tönkölyliszt
  • két deci zabtej (mandula tej vagy a sima is jó)
  • két deci vegán tejföl
  • 80 gramm kókuszvirágcukor ( vagy xilit vagy eritrit vagy sima kristálycukor)
  • két evőkanál vaníliaaroma
  • négy darab tojás
  • néhány citromfűlevél a díszítéshez

A tojásokat a cukorral a géppel habosra keverjük, majd apránként ( dédi szerint óvatosan) hozzácsurgatjuk a zabtejet és belekanalazzuk a tejfölt. Alacsony fokozatra kapcsoljuk a robotgépet és apránként hozzáadjuk a lisztet is. Belecsurgatjuk a vaníliaaromát a tésztába. Akkor jó, ha szilárdan folyik. (Egy fél fokkal hígabb talán a piskótánál) Az egészet beleöntjük egy tepsibe és beledobáljuk az epreket. Ebben akár a gyerekek is segíthetnek. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából negyven perc alatt készre sütjük. Langyosan néhány levél citromfűvel tálaljuk, már ha ki bírjuk várni...

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com