dédi receptje kelttészta fánk
Mielőtt nekiállsz a fánksütésnek, nyomd fel a fűtést! Ha megfázik a tészta, búcsút mondhatsz a szalagoknak!

Biztosan észrevettétek, hogy a receptek között vannak olyanok, amelyek hagyományosak. Ennek két oka van: egyrészt hosszú távon egészséges táplálkozás alapja az egyensúly, ahol például quinoa mellé belefér a spagetti és fordítva. A lényeg a mérték. Másrészt a régi idők receptjeit meg kell ismerni, el kell sajátítani, amíg még van kitől, hogy később ha úgy akarjuk, lehessen modernizálni, alakítani.

Hosszú évek után csak most mertem nekiállni a dédi fánkjának. Úgy tudtam, hogy kényes, munkaigényes tészta, amit szeretgetni, babusgatni kell, hogy végül szép, húsos szalagokat növesszen.

A gyerekek egész héten nyaggattak, hogy süssem meg, mert ők úgy szeretik a dédi fánkját. Húztam halasztottam a dolgot, aztán vasárnap mint egy rendíthetetlen anyanindzsa, legyőztem magam, és belevetettem magam a fánksütésbe. Előtte persze felcsavartam a fűtést, nehogy megfázzon a tészta.

Felhívtam a dédit, diktálja le a receptet, és kértem maradjon telefon közelben, ha netalántán menet közben valami kérdésem támadna.

Minden stimmelt. A gyerekek békésen játszottak. Szépen sütött a nap, kint a macska figyelte a madarakat a kertben. Egy szóval idilli volt a helyzet. Nekiálltam. Aztán jött a probléma. Az élesztő nem futott fel. Langyos volt a tej, raktam bele cukrot. Még se akart kimászni a bögréből. Úgy öntöttem ki mindenestül, hogy öröm volt nézni. Szerencsére volt itthon porélesztő, amely végül kihúzott a csávából.

Miután kisütöttem mind a harminc fánkot (nekem annyinak tűnt, de nem tudtam pontosan megszámolni, mert folyamatosan ették), egy kávé mellett megállapítottam: szalagos fánkot sütni nem is olyan nehéz. Csak néhány apróságra kell odafigyelni!

Dédi fánkja

  • fél kiló liszt
  • 2 deka friss élesztő vagy egy zacskó porélesztő
  • 10 deka vaj
  • 4 deci tej
  • 80 gramm porcukor
  • két tojás sárgája
  • egy csipet só

Ízlés szerint lehet bele citromhéjat, vagy rumot, de én most ettől eltekintettem.

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Amíg ki nem akar mászni a pohárból, addig egy másik tálba átszitáljuk a lisztet, belehintjük a cukrot és a sót. A liszt közepébe lyukat mélyesztünk, amibe beleütjük a tojás sárgákat és ebbe csurgatjuk bele az élesztős masszát is. Ezután a robotgép dagasztófejével alacsony fokozaton három-négy percig dagasztjuk a tésztát. Közben fokozatosan öntjük bele a langyos tejet. Mikor kezd elválni az egész a tál falától beledolgozzuk a vajat is. (Emiatt lesz szép magas és szalagos!)

Mikor szép fényes és hólyagos a felszíne, akkor átkenjük vajjal és eltesszük meleg és huzatmentes helyre pihenni.

Ha biztosra akarunk menni és villanysütőnk is van, akkor olyan negyven fokra azt is bekapcsolhatjuk és ott is kelesztjük a fánkot.

Nagyjából negyven perc-egy óra alatt a tészta a duplájára dagad, és utána nekiállhatunk a formázásnak. Három-négy centi vastagra sodorjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, és szaggatjuk. A kiszaggatott gombócokat húsz percig pihentetjük.

Amíg a kis kerek gombócok kelnek, addig egy fedős wokban olajat melegítünk, majd mindet kisütjük. Oldalanként nagyjából három percet kell sütni, hogy szép aranybarna színe legyen a fánknak. A megsült finomságot konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük. ( Ha elázik a papír, cseréljük, így nem lesz olajos a fánk!)Végül meghintjük porcukorral és házi lekvárral tálaljuk!