Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hamis flódni torta villámgyorsan

Nincsen benne fehér cukor, liszt és tej, mégis pikk-pakk elfogy.

Nálunk májusban indul be a szülinapi szezon. A férjem kezdi, aztán jön anyukám, a nagyobbik fiam, apu, a papa és én, és akkor még nem beszéltünk a névnapokról. A gyerekek persze örülnek, mert majdnem minden hétvégén van gyertyás, vagy legrosszabb esetben csillagszórós torta.

A férjemnek minden évben sütök valamit. Idén flódnitortát kért. Nagyon örültem neki, pláne mikor felfedeztem, hogy nincsen itthon mák. Sebaj volt helyette chiamag! Mivel nem kellett sütni, tokkal-vonóval negyven perc alatt megvoltam mindennel, még úgy is, hogy a kisebbiknek B-napja volt és végig vagy a lábamon, vagy a kezembe vagy a hajamba csimpaszkodott. Utána még hagytam két órát a hűtőben pihenni, hogy szépen érjenek össze az ízek.

Hozzávalók ( kicsi, 16 centis formához)

Az alaphoz:

  • egy bögre zabpehely (finomra őrölt)
  • fél citrom leve
  • egy deci zabtej ( lehet nyilván sima is)
  • két kanál kókuszszirup ( mézzel is helyettesíthető)
  • ötven gramm növényi vaj
  • egy csipet só

A krémhez:

  • két alma ( édesebb fajtát válasszunk)
  • egy evőkanál őrölt fahéj
  • négy evőkanál szilvalekvár ( nekem fűszeres volt otthon- köszi Rita!)
  • fél citrom leve
  • két kanál kókuszszirup
  • 100 gramm chiamag
  • két deci zabtej
  • két darab lapzselatin ( vagy egy zacskó zselatin fix)
  • egy teáskanál vanília kivonat

A zabpehelyet egy kis fazékba szórjuk, majd hozzátesszük az apróra vágott növényi vajat. Belecsurgatjuk a kókuszszirupot, a citromlevet. Megsózzuk és kis lángon nagyjából három perc alatt összefőzzük. Ezután beleöntjük a forma aljába és betesszük a hűtőbe kábé tíz percre. Közben felvágjuk az almát vékony szeletekre és beleforgatjuk a fahéjba. Ezután kivesszük a tortát a hűtőből. Az alapot megkenjük szilvalekvárral, majd rápakoljuk az almát. Utána ismét visszatesszük az egészet a hűtőbe.

Közben egy kis lábasban meglangyosítjuk a zabtejet. Belecsurgatjuk a citromlevet, a kókuszszirupot, a vaníliakivonatot, aztán beleszórjuk a chiamagot. Lecsukjuk a gázt. Alaposan összekeverünk mindent. Végül a beáztatott lapzselatint is belekeverjük. Ha ezzel megvagyunk, akkor öntjük a „krémet” a tortára, majd ismét visszatesszük pihenni tíz percre. Addig vagy bepakoltok a mosogatógéppel vagy kézzel elmosogatjátok a romokat, összepakoltok vagy a gyerekeket rendezitek. Végül megint jöhet egy vékony réteg szilvalekvár és a szélére néhány szeletke alma, majd visszatesszük úgy két órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Végül jöhet a gyertya, a csillagszóró meg a Ma van a szülinapom-pom-pom...

Tovább

Nincsen ennél egyszerűbb desszert!

Friss gyümölcsökkel még finomabb!

Emlékeztek a naaagy dobozos csokis-banános bonbonra, amely legfeljebb csak formájában emlékeztetett banánra, ellenben nettó aroma volt az egész? Nah, most ennek a házi , cirka három perces változatát készítettük el hozzáadott cukor nélkül. A gyerekek már tűkön ültek, mikor kóstolhatják meg, ezért hogy lerövidítsem a csoki dermedési idejét, betettem az egészet hűtőbe egy húsz percre. Hát bitang nagy sikere volt..Tíz perc alatt fogyott el mind.

Hozzávalók:

  • két banán
  • száz gramm étcsoki
  • pici növényi margarin (kókuszzsír)
  • ízlés szerint kókuszreszelék
  • ízlés szerint zabpehely

A többit nézzétek meg a legfrissebb vlogposztban!

Tovább

Fenséges és egészséges hűsítő: almás uborkaleves

A nagymamám szerint a zöldségek, leszámítva a krumplit, savanyúnak valók, amit úgy konfektnek meg lehet enni például egy jó kis szaftos oldalas mellé.Teljesen elképedt, mikor a telefonban a szokásos „Mit esztek ma ebédre?” kérdésre teljes nyugodtsággal azt válaszoltam, uborkalevest egy kis alma-szőlő levesbetéttel. Szinte láttam magam előtt az arcát, hogy próbálta elképzelni: uborkából leves?! Egy „ti tudjátokkal” aztán rövidre zárta a beszélgetést, majd a lelkemre kötötte azért „egyetek valami rendeset”.

Szóval az uborkaleves. Nem kell tartani tőle. Kicsit savanyú, kicsit pikáns, és hűsít. Nem kell főzni, tehát nem lesz a lakásban 34 fok. Csak egy jófajta botmixer vagy turmix kell hozzá meg kb. 5 perc.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5-6 db nagyobb uborka
  • 2-3 dl kovászos uborkalé
  • 2-3 db kovászos uborka
  • 4,5 dl kaukázusi kefír
  • ízlés szerint kapor, fokhagyma, bors
  • 2 db közepes zöldalma és egy közepes fürt szőlő

  • A sima uborkákat szépen lereszelem. Majd a levüket kézzel, villával kinyomkodom, hogy ne legyen a végeredmény keserű.
  • A kovi ubit felkarikázom, és az összes uborkát a turmixba teszem.
  • Hozzáöntöm a kovászos uborka levét és a kaukázusi kefírt. Ha szeretitek a fűszeres, karakteres ízt, akkor rakjatok bele kaprot, fokhagymát, ha kicsit natúrabbra vágytok, elég csak egy csipet bors.
  • Turmixoljátok addig, amíg a teteje szép habos nem lesz. /kb. 2-3 perc/

Azonnal fogyasztható, de az ízek sokkal jobban összeérnek, ha egy fél órára beteszitek a hűtőbe. Levesbetétnek tökéletes az alma, a szőlő, de a bátrabbak a görögdinnyével is kísérletezhetnek. Finom, laktat és egészséges. Mi, kis túlzással egész nyáron ezt ettük. A férjem, még így augusztus közepén és azt kérdezgeti: mikor csinálod legközelebb?!

----------

Recipe in English

Cucumber soup with apple and grape without cooking

  • 5-6 big cucumber
  • 1 cups pickled cucumber juice
  • 2-3 big pickled cucumber
  • 1 and 1/2 cups caucasian kefir (or yogurt)
  • a bunch of dill
  • 2 garlic cloves and pepper to taste
  • 2 medium apples
  • a bunch of grapes

Grate the cucumbers. Then the juice by hand, squeezed with a fork, so that the result is not bitter. Cut up the pickled cucumbers and they are all doing in a blender. Add the pickled cucumber juice, caucasian kefir (or yogurt) and a bunch of dill, crushed garlic cloves and pepper to taste. Mix it in a blender until the top of the foam will not be nice. /approx 2-3 min./ Put it in the fridge for half an hour because the flavors have combined.

Cut up the apples and a bunch of grapes then mix the cool cucumber soup.  It's healthy, delicious and sugarfree. Make it! Taste it!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com