" Ó, már megint vettünk egy csomag paradicsomot!- mérgelődtem egyik nap a hűtő előtt állva, amikor pakoltam ki a bevásárlószatyrot. Ez van, ha meg akarom spórolni az időt! Vagy csak úgy gondolomformán, emlékezetből írom fel a bevásárlólistára a dolgokat! Ilyenkor tuti a férjem az újat bontja fel, még akkor is, ha ravaszmódon a régit teszem szemmagasságba. A korábbi megtrutyisodik, és egy laza kézmozdulattal landol a kukában.

via GIPHY

Hasonló a helyzet, ha túl nagy adagot főzök, mert nálunk lehetetlen kiszámítani, aznap épp melyikünk ebédel otthon. Netán a nagymamám küld három lábasnyi kaját kétésfél embernek, akkor a maradék nagy valószínűséggel a wc-ben végzi. Jobb esetben a férjemmel újraértelmezzük, mint a múltkor például a húslevest. A pazarlásra nem vagyok büszke. Egy- mások éheznek vagy minőségileg vagy mennyiségileg. Kettő – bele sem merek gondolni, havi szinten ez mekkora összeget jelent. Néhány ezer forint? Egy ebéd, egy jobbfajta gyerekcipő vagy két mozijegy ára?

Magyarországon éves szinten körülnelül két millió tonna ételhulladék kerül a szemetesbe. Ezzel Európában a fantasztikus középmezőnyben állunk. Ebbe természetesen nemcsak a háztartások tartoznak bele, hanem a közétkeztetők, éttermek és a kereskedelmi láncok is. A magyar családok számlájára csupán négyszáz ezer tonna élelmiszer-hulladék írható.

A piszkos és könyörtelen statisztikák szerint:

  • Egy átlagos magyar évente 40 kiló, egy átlagos családra pedig évi 100 kiló ételt dob ki.
  • Ez személyenként évente átlagosan negyven ezer forint pazarlást jelent.
  • A magyarok 42 százaléka – bár szégyenli- mégis rendszeresen hajítja a kukába az ételt

Mindezt úgy, hogy honfitársaink 67 százaléka azt mondja, hogy csak annyi ételt vesz, amennyi feltétlen szükséges. A statisztikák szerint a legtöbbször valamilyen pékáru, el nem fogyott ebéd, vacsora, zöldség és gyümölcs, hús, felvágott, tejtermék valamint félig-meddig elfogyasztott  gyümölcslé kerül a szemetesbe. Hogy miért is? A statisztikák szerint már nem tűnik frissnek, szépnek, gusztusosnak. Például a kenyér már egy kicsit szikkadt, a retken levelek fonnyadtak stb. Holott ennek a mennyiségnek csupán a húsz százaléka az, amelyik valóban a fogyaszthatatlan kategóriába tartozik. Magyarán 32 kiló ehető élelmiszert pazarol el.

Hogyan lehet az étel pazarlást megelőzni, csökkenteni! Itt van 3+1 tipp!

  1. Bevásárlás előtt mindig nézd át a hűtőt, és ne csak úgy gondolom formán írd a listát!
  2. Mindig ragaszkodj a listához! Ne hagyd, hogy az akciók elcsábítsanak! (Pölö az akciós eper, spárga nem mindig bizonyul jó vételnek!
  3. A gyorsan romló élelmiszerekből (például zöldség-gyümölcs) lehetőleg kisebb adagokat vásárolj!

+1 A fagyasztó a jó barátod! Ha látod, már közeleg a lejárat, akkor a húsokat, felvágottakat és a halakat is beteheted a fagyasztóba!

Kérlek, lájkoljátok a Facebook-oldalunkat, hogy májusban átléphessük a bűvös ötszázast!