Vannak olyan napok, amelyek nem úgy alakulnak, mint egy c-kategóriás amerikai romantikus film. A valóságban anyának nem olyan a haja felkelés után, mintha most indulna a vörös szőnyegre. Nem titkárnő-fétises szűk szoknya-blúzban késsel-villával eszi a palacsintatornyot, hanem farmerben, rosszabb esetben pizsamában próbálja összeszedni a gondolatait egy csésze bitangerős kávé mellett. A gyerek közben mesét követel, majd kiszór egy maréknyi kenyérmorzsát az etetőszékből a padló alatt élő, időnként fel-felbukkanó hangyabolynak. Apa már rég dolgozik, így anyának nincs más választása, mint összekapnia magát, mielőtt az őskáosz átcsordogálna a lakás többi helyiségébe is. Az éjjeli nemalvás nem létszükségletté, hanem  nehezítő körülménnyé zsugorodik a háromszobás mini univerzumban. Csak ki kell bírni valahogy. Akárhogy. Csak pár óra! Mindjárt jön a délutáni alvás! Csak egy gyors ebéd! Annyinak muszáj beleférnie.

Ilyen napokon a kedvemet mindig felvidítja a citromos, karfiolos brokkolikrémleves tejmentes változata. 20 perces, paleo, pegán, vegán satöbbi, satöbbi és extrém mód krémes.

paleo vegán tejmentes gluténmentes brokkoli karfiol leves
Citromhéjjal, karfiollal és egy marék maggal tökéletes téli vitaminbomba.

Citrusos brokkolikrémleves (recept négy főre)

  • két kisebb fej brokkoli
  • egy kisebb fej karfiol
  • fél szál póréhagyma
  • egy deci kókusztej
  • egy citrom reszelt héja
  • egy kávéskanál só
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • a sütéshez kókuszzsír

A kókuszzsíron megfuttatjuk a felkarikázott pórét. Rádobjuk a feldarabolt brokkolit és karfiolt, majd annyi vízzel felöntjük, amennyi az egészet ellepi. Nagyjából tizenöt perc masszív rotyogtatás után a zöldségek megpuhulnak. Egy levesszűrő, merőkanál segítségével  bele a brokkoli és a karfiol háromnegyedét beletesszük a turmixba. Annyi főzőlevet töltünk hozzá, amennyi a zöldségmix felét ellepi. Belelöttyintjük a kókusztejet. Belereszeljük a citromot. Beleszórjuk a szerecsendiót és a sót. Egy perc mixelés után. Visszaöntjük az egészet a fazékba.

A maradék, le nem turmixolt brokkoli és karfiol tuti levesbetétnek, de tehetünk hozzá egy marék tökmagot. Ha igazán kísérletezgetők  vagytok, kipróbálhatjátok az elsőre kissé bizarrnak tűnő aszalt vörösáfonyát is.  A végeredmény egy könnyed és lágy leves, amelyben az édes, a fűszeres és a savanyú pazar szentháromságot alkot.