Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy igazi családi klasszikus: Lonci mama töltött gombája

Lonci mama híresen finom tölteléke a férjemék családjában generációról generációra száll. A magunk között csak „A tölteléknek” nevezett csoda illik csirkecombhoz, a gombához, de csak úgy magában is finom. Legalábbis a felesleget én mindig belekanalazom a tepsibe, nehogy egy grammja is kárba vesszen.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 12 db nagyobb csiperke (Én Chefgomba grill gombájával készítettem)

A töltelékhez:

  • 3-4 szelet szikkadt kenyér
  • 3 tojás
  • 2 deci tej
  • egy fej vöröshagyma
  • a 12 csiperke tönkje
  • ízlés szerint só, bors, petrezselyem

Egy kis zöld például medvehagyma vagy petrezselyem a díszítéshez

A gomba elkészítése:

A csiperkéket megtörlöm egy nedves papírtörlővel. A tönköket leszedem és apróra feldarabolom. Közben egy wokban pici olajon lepirítom a vöröshagymát és rádobom a tönk darabokat.

Amíg pirul, addig apróra tépkedem és beáztatom tejbe a szikkadt kenyeret. Pár perc alatt jól megszívják magukat a darabok, ezért kinyomkodom egyesével őket. Hozzáütöm az egész tojást, majd belekeverem a lepirított a vöröshagymát és gombatönköt. Ízlés szerint sózom, borsozom. Ha van otthon egy kicsi petrezselymet teszek hozzá, de nem fontos.

Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra légkeveréses fokozatra. Előveszem a nagy gáztepsit, és gusztusosan elrendezgetem benne a gombakalapokat.

A tölteléket a kalapokba kanalazom jó púposan, elvégre ettől lesz finom. (Ha marad egy kis felesleges, akkor a tepsi szélére is teszek belőle csak úgy magában.)

A gombát nagyjából fél óra alatt készre sütöm. Végül megszórom egy kis zöldfűszerrel. Nekünk most medvehagyma volt itthon, azt tettem rá. Isteni, tényleg!

U.i.: Ugyanez a töltelék csirkébe töltve is finom!

Tovább

Ragacsos csirkecombok 5 perc munkával

A ragacsos csirkecombokat 5 perc alatt elő lehet készíteni. Csak egy kis méz, mustár, szójaszósz és jó sok fokhagyma kell hozzá. Találtam még a pulton pár szem körtét és a tartós élelmiszerfiókban egy kis darált diót. Beleraktam azt is a tepsibe. Tudjátok csak az íze végett. 

Nagyjából 5 perc alatt előkészítettem a combokat, aztán a sütő másfél óra alatt 180 fokon elvégezte a munka oroszlánrészét. Friss vlogposzt!

Tovább

5 ok, hogy miért együnk fekete retket

Fekete retket a téli-kora tavaszi szezonban lehet a piacon vagy a nagyobb boltokban kapni. Elsőre a fekete héja miatt nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek, de meghámozva vagy lereszelve kellemesen csípős, karakteres íze van. Azon kívül, hogy finom, mutatjuk miért érdemes megkóstolni.

A fekete retek gazdag többek között A-, B-, C- és E-vitaminban, és többek között kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket is tartalmaz.

  1. Erősíti a májat, és a benne lévő nyomelemek hozzájárulnak a szervezet májsejtjeinek regenerációjához.
  2. Működésre serkenti az epét, így rendszeres fogyasztása mellett kisebb az esélye az epekő kialakulásának. A nép gyógyászat szerint a leve még a kifejlett epekövet is képes feloldani.
  3. A fekete retek természetes vízhajtó, és felgyorsítja a szervezet méregtelenítését is.
  4. A fekete rekekben lévő  raphanin jótékony hatással van a pajzsmirigy működésére, így a pajzsmirigyproblémákkal küszködöknek is érdemes gyakran fogyasztania
  5. A fekete retek szuper nyák-és hurutoldó, főleg ha egy kis mézet csöpögtetünk a belsejébe.

Hogyan fogyasszuk?
Lehetőleg nyersen. Szeletelve szendvics mellé, de én szoktam ázsiai tészták tetejére is reszelni.

 

Tovább

3 perces tavaszi köret

A zúzós home office, online oktatásos hétköznapokban szívesen készítek olyan köretet hús, hal vagy gomba mellé, amivel nem kell sokat vacakolni. A mángoldból pedig 3 perc alatt isteni meleg köretet lehet készíteni. Csak jó sok fokhagyma kell hozzá!

Tovább

5 ok, miért fogyasszunk aloe verát!

Az orvosi aloe vera egy otthon is könnyen termeszthető gyógynövény, ami pozitív hatással van a szervezetünkre. Mutatjuk, miért érdemes fogyasztani vagy esetleg magunkra kenni!

  1. Az aloé egy igazi vitaminbomba: elsősorban A-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, B1-B2-B6-B12 vitamint, valamint folsavat és niacint tartalmaz, amely jótékony hatással vannak a szervezet működésére.
  2. Az aloéban lévő antracén a természetes gyulladáscsökkentők közé tartozik, így bevethető a csontozat és az izomrendszer gyulladásos bántalmai, az izületek, inak, szalagok és izmok sérülései ellen. 
  3. Az aloé rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet és fokozza a szervezet inzulintermelését. (A használata előtt érdemes konzultálni szakorvossal!)
  4. Az aloéban lévő antrakinonok gomba-baktérium-és vírusölő hatással is rendelkeznek.
  5. Az aloe vera hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, mert a benne lévő anyagok az emésztőcsatorna falán bevonatot képeznek, amellyel csökkentik a bélből felszívódó méreganyagok mennyiségét.

 

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com