Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Segítünk mi legyen a Mikulás csomagban!

Minden éven nagy dilemma mi kerüljön a Mikulás csomagba. Én azon a véleményen vagyok, hogy rakjuk tele egészséges finomságokkal. Például aszalványokkal, apró ajándékokkal (pl. ceruza, radír, filc stb.) és házi finomságokkal például saját készítésű keksszel vagy gesztenyés-mandulás-zabos cake poppal. Ez utóbbit nagyon könnyű elkészíteni. Tele van hasznos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és ráadásul még a sütőt sem bekapcsolni. A siker garantált. Friss vlogposzt!

Hozzávalók

A sütihez:

  • egy csésze zabpehely
  • egy evőkanál (kókuszvirág)cukor
  • egy teáskanál fahéj
  • 200 gramm gesztenyemassza
  • egy teáskanál rumaroma
  • 60 gramm olvasztott növényi margarin
  • egy teáskanál méz
  • egy deci zabtej

A bevonathoz:

  • 100 gramm étcsoki
  • 60 gramm növényi margarin
  • egy maréknyi mandulapehely
Tovább

Földi cseresznye: a lampionba zárt vitaminbomba

kerti patika földi cseresznye

A földi cseresznye (physalis) sárga színű, édesen savanykás bogyó, amit lampionszirmok rejtenek. Mellesleg igazi vitaminbomba, tele van C-vitaminnal, béta-karotinnal és vassal, valamint a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakkal.

De kezdjük az elején! A földi cseresznye egy dél-amerikai növény, amely mellesleg itthon is megél. A trópusokon évelő, itthon viszont egynyári növénynek számít, mert nem bírja a hideget. Néhány éve mi is kaptunk két tövet, amely néhány hónap alatt terebélyes bokorrá növekedett. És nagyjából novemberre termést is hozott. Cseresznye nagyságú egyszerre édes és savanyú bogyókat, amelyeket mint az ajándékokat, úgy kellett kibontani a lampionszerű burokból.

„Téli cseresznye” – mondta az akkor még alig kétéves nagyfiam, így rajta maradt nálunk a neve. Bármennyit képes mind a mai napig megenni belőle. De nemcsak ő! Mi is, mert egy igazi novemberi vitaminbomba!

Hogy miért?

Tele van bétakarotinnal, A-vitaminnal és C-vitaminnal. 50 grammnyi földi cseresznye fedezi a napi C-vitamin-szükségletet, amely nagyban hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez.

Jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, foszfort és vasat. Nagyon érdékes, hogy földi cseresznye minden olyan anyagot tartalmaz, ami a vasanyagcseréhez szükséges! A C-vitamin segíti a vas felszívódását, az A-vitamin pedig támogatja a folyamatot.

A földi cseresznye ezen kívül csökkenti a vér húgysavtartalmát, vízhajtó hatású és hatásos reuma ellen is.

Magában nagyon finom! De remekül illik bármilyen desszerthez! Mint ehhez a panna cottához!

Tovább

Krémes kókuszos panna cotta téli cseresznyével

Mindig szerettem a panna cottát. Már akkor is, amikor még csak tuningolt zacskós levest tudtam főzni, ezért három évadnyi Sütimester, egy adag túrófánk és a híres citromos muffin után (amelynek a nyoma a mai napig ott van a bal kezemen a mutatóujjamon) meg próbálom elkészíteni. A nagyobbik fiam alig 6  hónapos volt, amikor egyik este megfőztem. Nettó három perc munka. Egy éjszaka hűtő (biztosra mentem) és fenomenális siker.

Azóta nem emlékszem már hány verzióban készítettem. Most egy  mentes kókusztejszínes-citromos-téli cseresznyés változatot hoztam nektek. A lényeg maradt: pár perc munka, öt-hat óra hűtés (ha egy éjszaka az sem gond) és egy szájban olvadós pohárkrém, amiből sosem lehet eleget készíteni. Friss vlogposzt!

Hozzávalók négy adaghoz:

  • 6 deci kókusztejszín
  • egy citrom leve
  • egy evőkanál vaníliaaroma
  • egy evőkanál cukor (eritrit, xilit stb. is jó)
  • 3 lapzselatin
  • néhány szem téli cseresznye
  • néhány karika citrom
  • egy evőkanál fekete szezámmag
Tovább

Gemista, a görögök töltött paprikája

vlog gemista vegán paprika

Néhány hete egy családi ebédre voltunk hivatalosak. Laci és Réka görög fogásokkal várt bennünket. Volt spenótos görög lepényszerűség, muszaka, tzatziki, görög saláta és görög töltött paprika, vagyis gemista. Ez utóbbi annyira ízlett nekünk, hogy egy szürke délután megfőztük a fiúkkal.

Hozzávalók:

  • 6 kaliforniai paprika
  • 2 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy cukkini
  • egy padlizsán
  • egy csésze bulgur
  • 400 g sűrített paradicsom
  • egy deci vörös bor
  • egy evőkanál oregánó
  • egy csokor menta
  • ízlés szerint só,bors
Tovább

Mi a közös Provence-ban, Hokkaidóban és Nagydobosban?

Mindegyikről elneveztek egy sütőtökfajtát! Az őszi tökfajták közül a legnépszerűbb a hosszúkás kanadai sárga, a provence-i, a Hokkaidó- és a szürkés nagydobosi tök. Ezeket viszonylag sok helyen lehet kapni, és a spájzban vagy a panellakás jól szellőző szekrényében – ha nem sérül meg a héjuk – akár hónapokon keresztül is elállnak. Nagy sütőtökhatározó!

A kanadai tök hosszúkás, nyújtott körte alakú. Sárga kívül, sárga belül. Minél narancsosabb a színe, annál magasabb a cukortartalma és annál finomabb. Viszonylag kicsi a magháza, és elég sok benne a hús. Kiváló köret készíthető belőle, de levesnek is finom.

A nagydobosi töknek vastag, szürke a héja. A felbontásához komoly, éles késre van szükség. A magháza nagyobb, mint a kanadaié. Ezt a fajtát érdemesebb novemberben vásárolni, mert ha megcsípi a dér, akkor sokkal édesebb. Általában ezt szokták sütőben sütni. Egy kis fahéjas mézzel meglocsolva akár önálló desszertként is megállja a helyét.

A provence-i tököt a vastag hurkáiról lehet megismerni. Ha érett, ennek is vastag héja és narancssárga színe van. A többihez képest nagyon nehéz, zömök, ezért általában darabolt formában lehet kapni.

A Hokkaidó-tök viszonylag kisebb. A súlya nagyjából fél és másfél-két kiló között mozog. Valamivel drágább, mivel nem annyira gyakori. A mérete miatt akkor célszerű ezt a fajtát választani, ha valaki egy vagy két főre főz. Levesként, köretként vagy csak magában, sütve is nagyon finom.

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com