Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fahéjas tönkölychurros: sosem elég egy adag!

Nincsen farsang- Fehérváron meg Szent Sebestyén- fánk nélkül. A hagyományos verzió helyett churrost készítettünk, mert nem kell dagasztani, órákat pihentetni és pillanatok alatt kisül. Langyosan a legfinomabb. Ezt tudják a fiúk, mert stikában rájártak, utána meg a fahéjas cukorra.

Friss vlogposzt!


Hozzávalók egy adaghoz (érdemes rögtön duplával kezdeni)

A tésztához:

  • hetven gramm tönkölyliszt

  • negyven gramm növényi vaj ( lehet sima is, ha nem vagytok érzékenyek)

  • húsz gramm nádcukor ( eritrittel és xilittel is remek)

  • egy tojás

  • kb. egy deci víz

  • egy csipet só

  • bő olívaolaj a sütéshez

A forgatáshoz:

  • egy evőkanál őrölt fahéj

  • négy evőkanál eritrit, xilit vagy sima cukor

Tovább

Ázsiai édesburgonyakrémleves körtével

Lélekmelengető édesburgonyakrémleves körtével és enyhe ázsiai beütéssel. Minden mentes és borzasztóan finom. Gyerekeknek szigorúan levesgyönggyel, felnőtteknek pirított mandulával és zöldfűszerekkel! Friss vlogposzt!

Hozzávalók:

  • egy kiló édesburgonya
  • 2 szem körte
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 babérlevél
  • egy teáskanál gyömbér
  • egy teáskanál koriander
  • egy teáskanálnyi szerecsendió
  • 2 deci rizstejszín
  • ízlés szerint só és bors

Tovább

Miért van ennyi frusztrált ember?

Dögölj meg, te paraszt! - üvöltötte torka szakadtából az egyik autós a kereszteződésben az előtte állónak, mert nem hajtott ki túl gyorsan a kereszteződésben. Nagyjából harminc méterre álltam, de mégis minden szó kristálytisztán értettem. Nem értettem, miért váltott ki a sofőrből ilyen indulatokat, hogy nagyjából egy percet kellett pluszban várnia.

Aztán pár nappal később, mikor bevásároltunk a gyerekekkel, egy ötvenes förmedt ránk, hogy menjünk már arrébb, mert ő nem fér el mellettünk. Elismerem, kicsit kilógtunk, de attól még lehetett volna egy fokkal udvariasabb hangnemet használni. Ez csak két személyes példa, de minden tele van nyomon frusztált-nonstop rohanó-soha semmivel sem elégedett emberekkel.

Sokat gondolkodtunk a férjemmel, miért viselkednek így az emberek, és akárhogy is hánytuk-vetettük, valahol mindig ott jutottunk ki, hogy a közösségi média és az okos telefon a probléma fő oka.

Régen, ha elmentél nyaralni, kirándulni, kattintottál párat a fényképezővel, majd eltetted a táskába. Aztán teljes egészében átadtad magad az élménynek, ami lehetett egy fantasztikus látvány, egy kiváló étel, egy jó beszélgetés, vagy egy remek könyv. Aztán ha hazajöttél, megmutattad a barátaidnak. Max 4-5-nek és minden ment tovább.

Most meg mindent a okos telefon képernyője mögött élünk át, ezért soha sem adjuk át magunkat teljesen a pillanatnak, amely valahol hiányérzetet okoz. Az meg frusztrációhoz vezet…

Ma már sokkal fontosabb a tökéletes kép, a pazarul beállított, összevágott videó, mert erre érkeznek százasával a lájkok, a támogató kommentek. Még akkor is, ha csak nyomokban van köze a valósághoz. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy minden percben szembesülsz mások, tökéletesnek feltüntetett életével…

Mivel gasztrobloggerként és vloggerként viszonylag sokat foglalkozom a közösségi médiával, nagyon nehéz ilyenkor, nem rosszul éreznem magam. Hogy a gyerekek soha nem akarnak színbe harmonizáló organikus ruhákat felvenni, mert mindegyiknek megvan a saját ízlése. Hogy a lakásunk sokszor úgy néz ki, a legnagyobb igyekezetem ellenére is, mint egy forradalmi barikád és a hasamon sincsen nyolc kocka, mert edzés helyett a fiúkkal társasozunk, legózunk vagy a férjemmel csak a saját örömünkre főzünk kissé kócosan és mackónadrágban.

A csendesen boldog pillanatokkal nem lehet ezernyi lájkot gyűjteni. De nem is kell! Ezeket éljük át okostelefon nélkül és tartsuk meg magunkat! És akárhányszor a Facebook vagy az Instagram feldob egy tökéletesen szerkesztett oldalt, gondoljunk arra, hogy az igazi boldogság a szemünk előtt hever, - legyen az egy finom étel, egy szivecskés gyerekrajz, vagy remek film- csak észre kell venni! És akkor talán majd nem lesz ennyi frusztrált ember...

Tovább

Mentes aszalt szilvás kókuszgolyó

Azt vettem észre, hogy nálunk jobban fogynak azok az édességek (még vendégségben is), amiket nem kell szeletelni, villával enni, hanem csak simán, a maga egyszerűségében kézzel lehet falatozni, ezért gyakran „sütök”- magyarán mindent bedobálok az aprítóba- valamilyen golyót.

A mostani kókusz -magunk között csak maszat- golyóban nincsen liszt, sem tej, se hozzáadott fehér cukor, mégsem lehet belőle eleget gyártani, mert annyira finom.

Nagyjából 5 perc munkával összedobható. Igaz a formázás lehet egy kicsit több, ha majdén típusú pár éves a másodséffel dolgoztok együtt. De jó, és felettébb hasznos program, pláne ha nem akarjátok százhuszonkettedik alkalommal is elővenni a hosszú, sötét délutánon a gyurmát.

Friss vlogposzt!

Hozzávalók nagyjából 16-20 darabhoz:

200 gramm aszalt szilva

100 gramm aszalt sárgabarack

egy marék mandulapehely

50 gramm zabpehelyliszt

két evőkanál kakaópor

egy érett banán

két evőkanál kókuszreszelék

Tovább

Amikor a fiúk sütnek!

Az utóbbi egy évben rengeteget sütöttünk-főztünk Ágostonnal és Illéssel, úgyhogy most a világ egyik legegyszerűbb nassolnivalóját, a kovászchipset, majdnem teljesen egyedül készítették el. Nyilván nem ők tolták be a sütőbe, mert ahhoz még kicsik, de élvezettel kenték (az amúgy frissítés során egyébként kidobásra ítélt) kovászt a sütőpapírra, szórták a feketeszezámmagot, és élvezettel tekerték a fűszermalmot! Néhol kicsit sok lett, de hát jól szórakoztak.

Szuper szilveszteri nasi, de feldobja a családi filmnézést és a kengurusakkot is!

Hozzávalók:

  • 100 gramm kovász
  • egy evőkanál feketeszezámmag
  • egy teáskanál só
  • egy teáskanál fokhagymapehely
Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com