Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3 nagyon finom növényi tej, amit otthon olcsóbban elkészíthetsz

A növényi tej drága mulatság, ha mindig boltban vesszük. A jó minőségű mandulatej ára valahol 6-800 forint között mozog literenként. A kókusz-, a zab-és a rizstej valamivel olcsóbb, de még így is 3-400 forintba egy liter.

Váltogatni szoktam, hogy épp mi van itthon. De ha megunom ízüket, akkor készítek itthon valamilyen növényi tejet. Hoztam nektek 3 receptet, amit gép nélkül, minimális munkával ti is elkészíthettek.

Diótej

Hozzávalók kb. fél literhez:

  • 15-20 szem egész dió vagy 15 dkg pucolt dió
  • fél liter víz
  • három evőkanál nyírfacukor
  • egy fél rúd vanília kikapart magja

Az egész diót megpucoljuk. Ha nincsen diótörőd, mint nekem, akkor olyan alternatív megoldások közül választhatsz, mint a konyhakövön papírtörlőbe rejtett dióra ugrálás vagy a kiskalapácsos régi, ronggyá olvasott női magazinon törögetés. Én az utóbbit választottam. Nagyjából tíz perc alatt végeztem is az egésszel. Ez volt a munka legnehezebb része. Ha pucolt dióval dolgozol, akkor mákod van, ezt a részt már abszolváltad.

A pucolt diókat egy tálban fél liter, forró vízben megáztatjuk. Az edény tetejét lefedjük folpackkal, fedővel, (serpenyővel), amivel akarjátok. Hagyjuk állni legalább egy-két órát, amíg ki nem hűl, de egy éjszaka is bőven belefér.

Ezután nincs más dolgunk, mint a diót a levével együtt beletenni egy turmixba vagy valamilyen aprításra alkalmas eszközbe. Jó alaposan megturmixoljuk. Beletesszük a nyírfacukrot és a kikapart vaníliarúd magját. A megmaradt diórészecskéket egy levesszűrő segítségével eltávolítjuk. A diótejet egy csinos kis üvegbe töltjük, és már főzhetjük is kávét. Ha nem vagytok nagy koffeinisták, akkor készíthettek belőle például almás-diós shake-ot vagy chiapudingot.

Máktej

Hozzávalók kb. fél literhez:

  • kb. száz gramm mák (nem darált)
  • kb. négy deci víz
  • két evőkanál eririt/nyírfacukor

A mákot egy tálba teszem és leforrázom a vízzel. Az edény tetejét egy folpackkal, fedővel, bármivel lefedem és állni hagyom egy fél napot vagy egy estét. Kinek, hogy tetszik. Ezután beteszem a turmixba, és összeturmixolom. A végeredményt egy sűrű levesszűrőn vagy harisnyán átszűröm. Belekeverek két evőkanál eritritet vagy nyírfacukrot. Ha nagyon gurmandkodni akarok, akkor még belekaparok egy fél rúd vaníliamagot. És kész. Tökéletes shake-alap, de fantasztikus kakaónak is, plusz különlegessé teszi a kávét. Meg a reggelt!

Házi kókusztej (nagyjából fél literhez)

Hozzávalók kb. fél literhez:

  • 100 gramm kókusz reszelék
  • négy deci víz
  • két evőkanál nyírfacukor

Felforraljuk a vizet. A kókuszreszeléket beletesszük egy kancsóba, tálba kinek mi van éppen kéznél. Leöntjük a forró vízzel. Lefedjük egy fedővel, folpackkal vagy bármilyen tetővel. Hagyjuk állni két órát, majd az egészet leturmixoljuk. A végeredményt egy sűrű levesszűrőn átszűrjük. Beletesszük a nyírfacukrot és máris önthetjük a kávéba, kakaóba, shake-be vagy bármibe.

 

Tovább

5 tipp, hogy a gyerek az iskolában megegye a tízórait

Semelyik szülő sem szereti, ha az iskolai uzsisdobozba csomagolt tízórai délután érintetlenül érkezik haza. Hoztunk néhány hasznos tippet!

Friss vlogposzt!

Tovább

5 +1 ok, hogy miért vegye ki a részét a gyerek is a házimunkából

praktika
Kép: pexels.com

A reggeli rohanás után a lakás úgy néz ki, mint a csatatér. A koszos bögre az asztalon marad. A kenyér a konyhapulton és a papucsok valahol a székek és a kanapé között. A morzsák … Arról jobb nem is beszélni…

A helyzet nektek is ismerős? Akinek nem, kommentben vagy a FB-oldalunkon megírhatná, hogyan csinálja.

És a legszebb ezzel az állapottal a délutáni logisztikai kör után szembesülni, mert megvár a koszos bögre, a szétszórt papucs és a morzsa is. A gyerekek jobb esetben belevetik magukat a játékba. A férjem dolgozik, nekem meg indulhat a házimunka.

Nem, tényleg nem sok idő bedobálni a mosatlant a mosogatógépbe vagy elmosni két bögrét. A helyére tenni a cuccokat és felseperni a koszt. Aztán elpakolni a vásárlást, beindítani a mosást, teregetni, szárítani, összehajtani, szortírozni, helyére tenni a ruhákat, elkészíteni a másnapi ebédet, tízórait. Közben leckét ellenőrizni, a kisebbel is beszélgetni…

Ez az az sokszor öt perc ami a minőségi perceket csen el a családtól.

Folyamatosan azon gondolkodom, hogyan lehetne optimalizálni a rendszert, ezért amikor nem rettenetesen fáradtak a fiúk, bevonom őket. Összegyűjtöttem öt+ egy indokot miért.

  1. Az együtt végzett házimunka közben jobban megered a nyelvük és nem kell fogóval kiszedni belőlük mi volt az oviban, a suliban. A muszáj idő egy csapásra minőségi idővé válik.
  2. Fejlődik a kötelességtudatuk, és látja, nekem sincsen mindig kedvem a házimunkához, de attól még nem élhetünk mocsokban.
  3. Jobban értékeli az otthoni munkát. Ha neki kell összesöpörnie esténként, akkor legközelebb nagyobb valószínűséggel veszi elő a tálcát. Vagy ha el kell mosogatni, akkor nem vesz elő minden korty vízhez egy tisztát.
  4. Bővülnek az ismereteik. Például tudja melyik kukába kerül a háztartási és melyikbe a papírhulladék. Hogyan lehet leszedni az íróasztalról a filc-és ragasztófoltot. Hogyan kell megkeverni a vasedényben a levest, hogy ne érjen hozzá a széléhez. Hogy két zokni az egy pár.
  5. Fejleszti a finom motorikát.Nálunk ez leginkább a főzésre igaz. A csipkedés, szaggatás, darabolás erősíti az ujjakat.

+1 Hamarabb végzünk vele.

Tovább

Végig tudnád enni a búcsúi ebédet?

Gyerekkoromban a szülőfalumban, Kemenessömjén (és egész Kemenesalján) nagy hagyománya volt a búcsúnak. Igaz, akkoriban még nem volt nagy divat a falunap.

A búcsú forgatókönyve mindig ugyanaz volt: közösen résztvettünk az ünnepi misén, aztán együtt ebédeltünk és délután a fiatalok kimentek vásárba körhintázni, dodzsemezni. Az este pedig bállal ért véget.

A búcsú akkora ünnep volt, mint a karácsony, a húsvét meg a pünkösd. Összejött a tágabb család, és nekilátott a maratoni ebédnek, amit végigenni felért a lehetetlen küldetéssel.

Ma már a fesztiválok, falunapok, a sztárfellépők korában a búcsú lassan kikopik a szokásból. A szüleim és a nagyszüleim még tartják a hagyományt.

Friss rendhagyó vlogposzt!

Tovább

3 egészséges nasi a hétvégi filmezéshez

Elvileg szomorkás őszi hétvégénk lesz, amikor nincsen jobb program, mint a kanapén bekuckózva filmet nézni. Őszintén bevallom, szeretünk otthoni mozizás közben nasizni. Csak nem mindegy, hogy egy nagy tábla csokit, ropit vagy valami egészségesebbet ropogtatunk közben. Hoztunk nektek három szuper receptet.

Kurkumás sült zeller

A fiúknak azt mondom, hogy sült krumpli. Észre sem veszik a különbséget. Általában két tepsivel sütök, hogy elég legyen.

Hozzávalók:

  • 2 fej zeller
  • ízlés szerint kurkuma
  • ízlés szerint só

Csicseriborsó chips

Sokkal finomabb, mint a bolti chips, és szinte bármelyik diétába beilleszthető. Nemcsak mi csipegetjük az aktuális kedvenc sorozatunkhoz (most épp a Lovecraft country), vagy a Jégkorszak, Dzsungel Könyve, Oroszlánykirály sokadszorra látott részéhez.

Hozzávalók három kisadaghoz:

  • egy konzerv csicseriborsó

  • egy teáskanál piros chimichurri fűszerkeverék

  • ízlés szerint só

  • néhány levél koriander

  • pici olívaolaj

(Ha nem kaptok chimichurrit, akkor három gerezd fokhagymát zúzzatok bele az olajba úgy kenjétek meg és végül koriander helyett bazsalikomot használjatok.)

Házi grissini itália szósszal

Ropi helyett általában valamilyen sós finomságot szoktam a fiúknak adni. Például grissinit, aminek az elkészítése felér egy családi csapatépítéssel.

Hozzávalók egy tepsihez

A grissinihez:

  • 350 gramm teljes kiőrlésű liszt

  • egy csomag instant élesztő

  • két teáskanál gyümölcscukor

  • kb. 2 deci langyos víz

  • nyolc cent olívaolaj

  • egy evőkanál friss kakukkfű

  • két evőkanál feketeszezám

  • egy csipet só

A szószhoz:

  • egy kisebb fej vöröshagyma

  • egy deci paradicsompüré

  • egy deci vega tejföl ( vagy tejszín)

  • egy deci zöld pesztó

  • ízlés szerint bors

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com