Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3 szuperegészséges köret karácsonyra

A köret általában az a része az ünnepi vacsorának, amivel olyan túl sokat nem szoktunk vacakolni. Egy kis fantáziával azonban tökéletes kiegészítői lehetnek a karácsonyi menünek. Mutatunk hármat, amivel nem lehet melléfogni.

Káposztakrém

Kacsa, pulyka mellé tökéletes választás.

Hozzávalók: (recept két főre)

  • fél kiló lilakáposzta
  • egy nagyobb fej lilahagyma
  • egy deci mandulatejföl ( ha nem vagytok vegánok, tejérzékenyek, akkor lehet sima is)
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só

A káposztát szerencsére most nem kell reszelni, hanem egy késsel apróra vágni. Ez egy fantasztikus dolog, egy olyan embernek, mint én, aki utál bármilyen zöldséget gyalulni. Ha ezzel megvagyok, akkor a felkarikázott lilahagymát nemes egyszerűséggel egy kis kókuszzsíron megpirítom. Rádobom az összevágott lilakáposztát, majd felöntöm egy deci vízzel. Nem baj, ha nem lepi el, mert a káposzta úgy is ereszt egy kis levet. A fazekat lefedem egy fedővel, hogy gyorsabban párolódjon. Nagyjából húsz perc múlva beleszórok egy kis sót, borsot. Beleteszek egy evőkanál nyírfacukrot, hogy ne legyen az egész annyira „tömény.”

Nagyjából negyven perc viszont kell ahhoz, hogy a káposzta kellően megfőljön. Tehát ez nem az a fajta köret, mint például a kuszkusz, amit tálalás előtt tíz perccel gyorsan összedobok. A megpuhult káposztáról, hagymáról leöntöm a főzővizet, majd a mandulatejszínnel összeturmixolom. Lehetne még extrázni például almával vagy meggyel, meg egy kis vörösborral is, de szerintem a káposztakrém egypontnullásan önmagában is pazar. A végeredményre a férjemnek egyszerűen nem voltak szavai, vagyis de (egy komplett mondat): EZT MINDENKINEK MEG KELL EGYSZER KÓSTOLNIA!

 

Fehérrépa püré

Remek alternatívája a krumplipürének.

Hozzávalók:

  • 4 vastagabb fehérrépa
  • egy negyed sütőtök
  • ízlés szerint só, bors
  • egy teáskanál szerecsendió
  • egy teáskanál tökmagolaj

A díszítéshez: néhány karika jégcsapretek, és zöldfűszer

Sült zeller

Csak bele kell dobálni egy tepsibe és a munka többi részét a sütő végzi.

Hozzávalók:

  • egy fej zeller
  • egy teáskanál só
  • egy teáskanál kurkuma

Tovább

Finn lazacleves recept egyszerűen

recept leves lazac karácsony

A lohikeitto, vagyis a finn lazacleves szerintem az egyik legkönnyebben elkészíthető halleves, mert nem kell hozzá halalaplevet főzni. (Mondjuk egy kis zöldségalaplé jól jöhet, de nem fontos.)

A lazacleves pazar nyitánya lehet szenteste az ünnepi vacsorának, feltéve ha nem ragaszkodunk hagyományos halászléhoz.

Tovább

3 diétás karácsonyi süti

Nincs karácsony süti nélkül! De a legjobb, ha olyat készítünk, amiben nincsen vagy a lehető legkevesebb fehér cukor van. A család észre sem fogja venni a különbséget!

Francia narancsos csokitorta

Ez volt az a torta, aminek a tésztáját karácsonykor két évvel ezelőtt levertem a pultról. Majdnem sírtam, de egy kis narancsos krémmel eltakartam a hibát. Azóta is emlegeti a család, annyira jól sikerült.

Hozzávalók: ( nagy tortaforma)

A tésztához:

  • két tábla étcsoki
  • 150 gramm növényi vaj (vagy margarin vagy sima vaj)
  • 150 gramm eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
  • négy evőkanál darált mandula
  • három evőkanál kakaópor
  • 6 tojás
  • egy narancs héja

A krémhez:

  • négy deci növényi tejszín ( lehetőleg kókusz, de lehet sima tejszín is, ha nem vagytok érzékenyek)
  • három narancs leve
  • két evőkanál eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
  • egy evőkanál rumaroma
  • három darab lapzselatin
  • négy darab zabkeksz (opcionális) összetörve

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját egy kanállal kikeverjük az édesítővel. Beleszórjuk a darált mandulát, a kakaóport és belereszeljük az narancshéjat. A fehérjéket keményre verjük a robotgép max fokozatán. Közben pedig vízgőz felett felolvasztjuk a csokit és a vajat. Kevergessük sokat, nehogy odaégjen az alja. Ha kész van, óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe, majd utána belecsurgatjuk a tojásos masszát. Végül az egészet a kivajazott formában 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük. Amíg a süti hűl a pulton, addig összedobjuk a krémet.

A növényi tejszínt egy kis lábasban feltesszük főni. Beleszórjuk az édesítőt. Belefacsarjuk a narancsokat, és belelöttyintjük a rumaromát. Hagyjuk éppen hogy, hogy gyöngyözni. Majd öt perc múlva csomómentesre keverjük az előtte hideg vízben megáztatott lapzselatint. Ráöntjük a tésztára és belemorzsoljuk a zabkekszet.

Betesszük a hűtőbe három-négy órára, hogy megdermedjen. Ha vacsiig nincsen ennyi időtök, akkor tegyétek a fagyasztóba nagyjából egy órára. (Csak annyira, hogy épp ne fagyjon!)

Néhány karika aszalt narancskarikával vagy reszelt narancshéjjal tálaljuk. És jól mutat rajta a csillagánizs is!

Adjmégegyet gesztenyegolyó

Évek óta visszatérő családi kedvenc. Igazi gyerekbarát süti, még a sütőt sem kell bekapcsolni.  És a punnyadt banánt sem kell kidobni. 

Hozzávalók:

  • 2 adag gesztenyemassza
  • 2 kisebb banán
  • egy pici rumaroma (elhagyható)
  • egy marék szezámmag és/vagy kókuszreszelék

Mentes aszalt szilvás kókuszgolyó

Nagyon hamar elkészül ez a golyó is. Nyugodtan segíthetnek a gyerekek is. Csak arra kell figyelni, hogy menet közben nehogy megegyék az összeset.

Hozzávalók:

  • 200 gramm aszalt szilva
  • 100 gramm aszalt sárgabarack
  • egy marék mandulapehely
  • 50 gramm zabpehelyliszt
  • két evőkanál kakaópor
  • egy érett banán
  • két evőkanál kókuszreszelék

Tovább

5 ok, hogy miért együnk savanyú káposztát

kerti patika savanyú káposzta

A savanyú káposzta egy régimódi superfood, amely tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal és vitaminokkal, ezért érdemes gyakran fogyasztani. 

A savanyú káposzta fermentált élelmiszer. Hasonló a koreai kimcsihez, amit a világ egyik legegészségesebb ételeként tartanak számon. 

Savanyú káposzta készítése

A savanyú káposztát otthon is könnyen el lehet készíteni, csupán a fejes káposztát kell kinyomkodni, megsózni és ízlés szerint babérlevéllel, borssal minimum 10 napig érlelni. Minél tovább áll, annál finomabb.

Savanyú káposzta hatása

Kiváló székelykáposztát lehet belőle főzni, de nyersen magában is finom. Érdemes az őszi-téli időszakban rednszeresen fogyasztani. Hogy miért?

  1. Magas a C-vitamin tartalma, ami regenerálja az érfalat és felturbózza az immunrendszert.
  2. Nagyon sok rost van benne, amely javítja az emésztést.
  3. B1-vitaminban gazdag, így jótékony hatással van az idegrendszerre, fokozza a teljesítményt és a koncentrációt.
  4. Van benne foszfor, amely nélkülözhetetlen többek között a csontképzéshez.
  5. Alacsony a szénhidráttartalma, így bármelyik diétába beilleszthető.

Tovább

Kubu házilag

Illés fiam az utóbbi időben rákapott a gyümölcslevekre, amik sokkal de sokkal finomabbak, ha otthon készítjük őket. (és nincsen bennük annyi cukor, és tele vannak vitaminokkal)

Legutóbb kubut "főztünk" majd egy kiló répából, almából, narancsból és egy kis maradék banánból.

Recept videóval!

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com