Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Klasszikus túrófánk recept kezdőknek

Túrófánkot mindenki tud sütni!  Még a full kezdő fánksütők is. Két dologra kell figyelni: kicsi fánkokat formázzunk a tésztából akkor könnyebben átsül és lehetőleg alacsony lángon süssük. Ennyi. 

Friss vlogposzt

Tovább

3 egyszerű fánk recept farsangra

Nálam a farsang egyet jelent a fánkkal. Mindig olyat készítek, amihez épp van kedvem és energiám (és itthon alapanyag), mert jó fánkot csak szívből lehet sütni. Legalábbis a dédi szerint. 

Ha gyorsan akarunk fánkot enni, akkor churrost sütök. Ha sokat akarunk enni bűntudat nélkül, akkor kölesfánkot, ha másnap is akarunk enni, akkor roscónt. Mutatjuk a recepteket!

Churros tönkölylisztből

Melegen, mártogatva a legjobb és még dagasztani sem kell.

Hozzávalók a tésztához:

  • hetven gramm tönkölyliszt

  • negyven gramm növényi vaj ( lehet sima is, ha nem vagytok érzékenyek)

  • húsz gramm nádcukor ( eritrittel és xilittel is remek)

  • egy tojás

  • kb. egy deci víz

  • egy csipet só

  • bő olívaolaj a sütéshez

A forgatáshoz:

  • egy evőkanál őrölt fahéj

  • négy evőkanál eritrit, xilit vagy sima cukor

Roscón de Reyes

Nem fánk, nem kalács, hanem a kettőjük szerelemgyereke. Másnap is kellemesen puha, feltéve ha marad belőle. 

Hozzávalók:

  • 300 gramm liszt (a legjobb a kenyérliszt)
  • 25 gramm friss élesztő (vagy 7 gramm szárított)
  • egy deci langyos tej
  • 100 gramm cukor
  • 75 gramm vaj (langyos)
  • 1 egész tojás plusz egy tojás sárgája a kenéshez
  • 1 narancs leve
  • 4 cent rum
  • egy csipet só
  • ízlés szerint kandírozott citrom és narancshéj (esetleg mazsola, aszalt áfonya, szilva stb.)
  • ízlés szerint magvak (például dió, mogyoró, pekándió)

Az élesztőt egy kanál cukorral némi langyos tej társaságában felfuttatjuk. Közben a lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót. A liszt közepére egy kis lyukat kerekítünk, belefacsarjuk a narancsot és belecsurgatjuk a rumot és az élesztős masszát.

A dagasztógép alacsony fokozatán (vagy kézzel) elkezdjük összedolgozni a tésztát. Apránként hozzáadjuk a langyos vajat és az egész tojást. Ha ezzel készen vagyunk, akkor gyengéden átgyúrjuk a tésztát. Nem kell megijedni, nagyon laza az állaga, ezért bőségesen kell lisztezni a deszkát, hogy ne ragadjon le.

A roscónt nagyjából egy óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük. Utána átgyúrjuk és kerek cipót formázunk belőle, majd lisztezett kézzel a közepét kivájjuk. Figyeljünk arra, hogy legalább tíz-tizenöt centi legyen a rés átmérője, különben a második kelesztés közben eltűnik!

Konyharuha alatt ismét egy órán át pihentetjük a tésztát, majd megkenjük a tojás sárgájával, és ízlés szerint kidekoráljuk a kandírozott narancs- vagy citromhéjjal, aszalt áfonyával, mazsolával. Végül néhány helyre magvakat is nyomunk bele.

Százhatvan fokra előmelegített sütőben körülbelül huszonöt perc alatt készre sütjük. A kalácsot rácson kihűtjük, majd forró teával vagy kávéval tálaljuk.

Kölesfánk egyszerűen

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)

  • 200 gramm hántolt köles

  • egy marék bármilyen aszalt gyümölcs vagy kandírozott narancshéj (mi van otthon attól függ)

  • 75 gramm kókuszreszelék

  • két evőkanál nyírfacukor vagy eritrit

  • 100 gramm kókuszzsír a sütéshez

  • fél citrom leve

  • A tálaláshoz: bármilyen gyümölcs és egy evőkanál méz, esetleg agávészirup

A kölest háromszor annyi vízben nagyjából negyed óra alatt puhára főzzük. Ezután belekeverjük a kókuszreszeléket és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt. Én most kandírozott narancshéjat használtam, mert csak az volt otthon. A masszába belehintjük a kókuszreszeléket, az eritritet és belefacsarjuk a citrom levét is. A kezünkkel határozott mozdulatokkal kis golyókat formázunk, és bő kókuszzsírban szép, barnára sütjük. Friss gyümölcsökkel és egy evőkanál mézzel, vagy agávésziruppal tálaljuk

Tovább

Hús nélküli Padlizsános chilis bab recept házilag

A nagy ünneplés után kicsit túlettük magunkat hússal. Legalábbis én. A fiúk nem és a férjem sem, de ha én főzök tuti nem kolbászos pásztortarhonya lesz az ebéd.

Mondtam  a férjemnek főzök egy jó chilis babot, úgyis van egy felbontott paradicsompüré a hűtőben. Ne hogy már kárba vesszen!

Aztán találtam egy még éppen jó padlizsánt is meg a tartós élelmiszer fiókban (amiben mindenis van.) egy zacskó fehér babot, amit még karácsony előtt a piacon szereztem be.

Így álltunk neki a hús nélküli chilis babnak Illéssel. Friss vlogposzt!

Tovább

3 diétás recept, ha meg akarsz szabadulni pár kilótól

Nincsen újév fogadalom nélkül. 6 évvel ezelőtt én is megfogadtam, hogy leadok pár kilót. Januárban kezdtem, nyáron született meg a blog. Aztán a következő szilvesztert már két számmal kisebb ruhában töltöttem. A súlyom (3 kiló ide vagy oda) azóta is tartom. ( Ez most úgy hangzott, mint valami bejegyzés egy enciklopédiában.)

A lényeg rendszeresen mozgás és minőségi kaja. Ezt nem azt jelenti, hogy le kell mondani a finom falatokról. Sőt! Hoztunk három klassz receptet.

Gombás zelleres hajdinarizottó

Gyorsan elkészíthető, könnyen munkába szállítható, kalóriaszegény, mindenmentes, vegán kaja.

Hozzávalók két főre

  • kb. 200 gramm hajdina
  • 200 gramm gomba (én most barna csiperkét használtam)
  • egy szálzeller
  • egy fej lilahagyma
  • két deci kókusztejszín
  • egy kávéskanál szerencsendió
  • öt-hat darab babérlevél
  • fél lime vagy citrom leve
  • egy késhegynyi só
  • ízlés szerint bors
  • a sütéshez kókuszzsír

A kókuszzsíron egy kicsit megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt gombát, szárzeller szeletkéket. A hajdinát is beleszórjuk, egy kicsit a zöldségekkel együtt pirítjuk. Felöntjük a kókusztejszínnel (vagy a sűrűbb konzerves kókusztejjel), rátesszük a tetejére a babérleveleket (nagymamámként csak az íze végett) és hagyjuk az egészet nagyjából tíz percig rotyogni.

Ezután sózzuk, borsozzuk, megfűszerezzük egy kis szerecsendióval. Ráfacsarjuk a citromot, lime-ot (attól függően, mi van otthon). Akkor lesz kész, amikor a hajdina megpuhul, magyarán a színe kezd áttetszővé válni. Próbáljátok ki, tényleg isteni! Csak harminc perc!

 

Amarántfelfújt padlizsánnal

Minőségi szénhidrát, ami mellesleg jobban felpörget, mint a kávé. Ezt tapasztalatból mondom.

Hozzávalók két személyre:

  • egy darab kisebb padlizsán
  • öt darab közepes paradicsom
  • 300 gramm amaránt
  • két fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma
  • egy kávéskanál római kömény
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só
  • a sütéshez kókuszzsír

Először forrásban lévő vízben tíz percig főzöm az amarántot. 180 fokra előmelegítem a sütőt. Közben az egyik vöröshagymát felkarikázom, és a kókuszzsíron megpirítom. A padlizsánt meghámozom - hogy ne legyen keserű - majd egy deci víz és négy felkockázott paradicsom társaságában rádobom a vöröshagymára. Az összenyomott fokhagymákkal, a borssal, római köménnyel és a sóval ízesítem a zöldségeket. Pár percig rotyogtatom az egészet.

Az amarántot egy levesszűrő segítségével átpakolom egy tűzálló tálba, majd összekeverem az előfőzött zöldségekkel. A megmaradt paradicsomot és a hagymát szeletekre vágom, és a felfújt tetejére teszem. Én szép sorba tettem őket, hogy mindenhova jusson a pluszfeltétből. Nagyjából még húsz percig sütöm. Akkor veszem ki, ha a paradicsom és a hagyma széle el kezd pirulni.

Tojásos madjnem pho leves

Nagyon ronda, ámde nagyon finom leves, ami ízre hasonlít a phó-re.

Hozzávalók három-négy főre:

  • öt tojás
  • két evőkanál kömény
  • három evőkanál szezámolaj
  • egy evőkanál rizsliszt (lehet teljes kiőrlésű is)
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • egy teáskanál borecet
  • ízlés szerint szójaszósz
  • néhány levél koriander

A köményt addig pirítjuk a szezámolajon, amíg el nem kezd pattogni. Így igazán ropogós lesz. Aztán ráhintjük a lisztet, kicsit ezt is pirítjuk, majd hosszádobjuk a felvágott hagymát. Megint pirítjuk pár percig aztán felöntjük kábé egy liternyi vízzel. Addig főzzük, amíg nem kezd lobogni, majd ekkor egy határozott mozdulattal beleütjük a tojásokat. Lehet többet is, már ha nem sütöttétek el az összeset korábban. (Csak úgy mondom, ez nálunk rendszeres probléma, nadehagyjuk) Nagyvonalúan meglocsolom egy kis szójaszósszal, belelöttyintek még egy evőkanál szezámolajat és hogy a savtartalom is rendben legyen belecsurgatok egy kis borecetet. Nagyjából öt perc alatt kész a leves. Díszítésképp rakok bele zöld koriandert. Már ha azt épp tudok venni!

 

Tovább

Indiai lencseleves 

A lencse hozza a pénzt meg szerencsét. Legalábbis a dédi mindig ezt mondja, ezért minden évben éjfél után lencsét eszünk. 

A 2020-es évet indiai lencselevessel búcsúztatjuk. Gyakorlatilag a fiúk főzték. Tiszta curry lett a padló, és amikor a kamera nem volt bekapcsolva kissé megszaladt a garam masala is. De jó lett, finom lett. Majdnem tökéletes. Mint 2020.

BÚÉK! Helló 2021!

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com