Sose? Á, csak egy kocka csokit, hogy legyen jobb kedve? Egy-két kekszet a mamánál? Vagy csak egy túró rudit tízóraira? – a magyar gyerekek cukorfogyasztása minden korosztályban meghaladja az ajánlásokban szereplő maximálisan megengedhető mennyiséget. A gyerekek napi kalóbevitelének nagyjából 12-13%-át teszi ki a cukor, pedig csak 10 %-ra lenne szükségük.

Szűcs Zsuzsa, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének munkatársa elmondta, hogy a hazai felmérésekből kiderül: a cukorbevitel egyik felét az otthon készített ételekhez, italokhoz hozzáadott cukor( vagy méz), míg a másokat a csomagolt élelmiszerekben (például édességekben, üdítőkben, lekvárokban, tej-és tejtermékekben, péksüteményekben) lévő cukrok teszik ki.

Túl sok édesség=függőség

A Yale Egyetem kutatásaiból is kiderült, hogy az édességek hozzájárulhatnak a gyerekkori koncentrációs problémák kialakulásához, és mellesleg stresszes tüneteket válthatnak ki belőlük. A magyarázat nagyon egyszerű: a sok cukor hatására a szervezetben az átalgoshoz képest jóval több adrenalin termelődik, ami egyfajta túlpörgött állapotot idéz elő. A gyerek ilyenkor általában nem bír figyelni, nem fogad szót, sőt egyes esetekben még agresszív is lehet. És akkor még nem beszéltünk az elhízásról, vagy a fogszuvasodásról...

Felmerülhet a kérdés, hogyan lehet csökkenteni a gyerekek cukorbevitelét?

A dietetikus szerint:

  • A babák ételeit alig vagy egyáltalán ne édesítsük! Így a gyerek megszokja  a gyümölcsök természetes édességét!
  • Ha már nagyobb, akkor MAXIMUM heti két-három alkalommal kapjanak édességet! ( Pl. túró rúdi, keksz, puding, csoki és társai)
  • Ha sütünk, akkor a receptben leírthoz képest kevesebb cukrot és mézet használjunk! Higgyük el a desszertek így is működnek!
  • Ha sütünk, érdemes alkalmanként tíz százalékkal csökkenteni a cukoradagot, mert ilyenfokú csökkenés ízben nem vehető észre!
  • Ha már édességet adunk a gyereknek, akkor az lehetőleg tartalmazzon gyümölcsöt vagy tejterméket!

A csecsemőkor édes emléke

Oké. De mi a helyzet azokkal, akik soha, de soha nem kapnak egy kis kocka csokit sem?

Az sem jó. A kutatók szerint az édes íz, amellett hogy segíti a „boldogsághormon termelődését” emlékezteti a gyereket az anyatej édeskés ízére, így tudat alatt újra éljük a csecsemőkor jelentette biztonságot. Ha a kicsiket megfosztjuk ettől, akkor falásrohamai lehetnek vagy titokban csempészi be a szobájába a nassolnivalót vagy az iskolai büfében veszi meg a kakaóscsigát.

Nullkalóriás édességet se!

És mi a helyzet akkor, ha a gyerek ehet édeset, de csak olyat, aminek nincsen kalóriatartalma. (lásd xilites, eritrites sütik, krémek stb.)

Az MDOSZ azon az állásponton van, hogy a cukorbeteg gyerekeket leszámítva nem ajánlják az energiamentes édesítőszerek használatát, mert egy fejlődésben levő szervezetnek relatíve magas az energiaigénye. Inkább maradjunk a természetes ízeknél, és lehetőleg próbáljuk ebbe az irányba nevelni a kicsiket!

kép forrása