A harminc fokok beköszöntével egyre kevesebb lelkesedéssel kapcsolom be a sütőt, mert nem akarom, hogy a lakás még jobban átmelegedjen. Ilyenkor egy zúzósabb nap után valamilyen mentás gyümölcsös finomsággal jutalmazom meg magamat. Ezekben a nyalánkságokban az a parádés, hogy kellemesen eltelítenek, csökkentik az édesség utáni sóvárgást, és nagyjából bármelyik diétába  beilleszthetőek.

desszert recept vegán tejmentes gluténmentesGyümölcssaslik

Hozzávalók: (négy személyre)

  • fél kiló eper
  • fél kiló cseresznye
  • egy ananász
  • néhány levél menta
  • egy csomag bambuszpálcika

A gyümölcsöket megmossuk. Az ananászt meghámozzuk és kis háromszögekre vágjuk. Az eperszemeket, főleg ha nagyok, akkor harmadoljuk. Aztán indulhat az ügyes kezek szakkör. A bambuszpálcikára jöhet egy ananász, egy eper, egy menta, egy ananász, egy menta, egy cseresznye. Többféle variációt kitalálhattok attól függően hogy marad gyümölcs meg mennyit vámolnak le suttyomban a gyerekek. A lényeg, hogy a piros gyümölcsökhöz pakoljátok a mentát, akkor jobban kihangsúlyozza az ízeket. Jah, és ha igazán látványosak akartok lenni, akkor egy félbevágott görögdinnyében tálaljátok az egészet.

 desszert recept vegán tejmentes gluténmentes

Mentás ribizli saláta

Hozzávalók: (két személyre)

  • egy doboz ribizli (mirelit is jó)
  • két kanál eritrit vagy gyümölcscukor
  • néhány levél menta

A ribizliszemeket leszedjük a szárról. Összekeverjük az édesítőszerrel, majd hagyjuk pár percet pihenni. Végül összekeverjük néhány levél mentával és kis tálkákban szervírozzuk.

desszert recept vegán tejmentes gluténmentesMentás-chilis grillezett ananász

Hozzávalók: (négy személyre)

  • egy ananász
  • egy kávéskanál chili
  • néhány levél menta

Az ananászt kábé centinként felkarikázzuk. Ehhez mondjuk nem árt egy tisztes kés. Lehet hámozni is, de nem szükséges, ki hogyan szereti. A szeleteket alaposan bekenjük chilivel. Hagyjuk tíz percet állni, addig pont elő lehet kapni a kontaktgrill. (Jó, a sima grill is, csak az nem három perc alatt üzemképes.) Közepes fokozaton kábéra tíz percig sütjük. Akkor van készen, ha a benne lévő gyümölcscukor elkezdett karamellizálódni és a szelet kezd áttetszővé válni. Az egészet szép tálba tesszük, majd néhány összetépett mentalevéllel megtuningoljuk. Önmagában is isteni, de kiválóan illik például a grillezett csirkemellhez.