ötelemtana vese tudatos fogyasztás öngyógyítás
A feketeszezámmag és sószegény étrend csodákra képes!

A kínai ötelem tanából már megtárgyaltuk a gyomrot, a szívet, most pedig az "élet gyökere" a vese következik.

Mikor van bajban a vese?

A nyugati orvoslás szerint a vese dolga, hogy a vérből és a különböző testfolyadékokból kiszűrje méreganyagokat. Óránként mintegy öt liternyi vér áramlik át rajta, amely után visszatér a szívbe. Ha a vesénk nem működik megfelelően, akkor például fénytelen lehet a hajunk, korán kezdünk őszülni, fekete táskák jelenhetnek meg a szemünk alatt, mindent túlsózunk és a szexuális életünk is némi kívánni valót hagy magunk után.

A vese kihat a szexualitásra

A kínaik szerint ugyanis a vesében rejlik Jin, vagyis az életerő, a kiteljesedés és a fajfenntartás ősforrása. A hosszú órákon keresztül végzett ülőmunka, a túl sok alkohol, a túlhajszolt szexualitás mind gyengíti a vesét. A Sui-dinasztia korában, nagyjából a Kr. u. 6. században íródott Az egyszerű lány könyve, amelyben leírták, egy egészséges férfi milyen gyakran élhet át ejakulációt úgy, hogy ne csapolná meg a vese energiáit. Ebből például kiderül, hogy egy húsz éves napi egy, a harminc éves kétnaponta, a negyvenéves négynaponta, míg az ötvenéves tíznaponta élvezhet el. Ha valaki korához képest jobban tartja magát, akkor picit lehet gyakrabban is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezen kívül nem élhet szexuális életet. Élhet, csak meg kell tanulnia magömlés nélkül elélvezni.

El a kezekkel a sótól!

Minden étel tartalmaz egy kicsi sót, ami rendjén is van, hiszen kis mennyiségben még táplálja is a vesét. Ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor az hosszú távon megbetegedésekhez vezet. Még egy dolgot érdemes kiemelni: a vese felelős a szervezet sav-bázis egyensúlyára is, ami ha megborul veseproblémákhoz vezet. Az ideális állapot a 80 % lúg, 20% sav lenne, ami a modern kori életvitelnek köszönhetően sokszor teljesen megfordulhat.

Mégis mit lehet tenni?

Például odafigyelünk az étkezésünkre (is):

  • Együnk sok kölest, mert csökkenti a szervezet savszintjét!
  • Amennyire lehet kerüljük a rozst és a búzát, mert emeli a gabonák közül ez a kettő a legsavasabb!
  • Egy kanál feketeszezámmag feltuningolja a vért plusz erősíti a csontokat és visszaadja a haj eredeti színét!
  • Cékla, cékla, és megint csak cékla! Tisztítja a vesét, ráadásul tele van káliummal, magnéziummal és A-vitaminnal.
  • Fogyasszunk magas víztartalmú gyümölcsöket többek között például görögdinnyét és szőlőt, mert csökkentik a vesekő kialakulásának esélyét!
  • A spárga, a zeller és a tengeri moszat is kiváló vizelethajtó.
  • Igyunk vizet! Napi másfél-két liternyit. Lehetőleg csak tisztán!
  • Néha azért egy-egy csésze csalántea vagy cikóriakávé belefér!

(folytatjuk)

felhasznált irodalom: 

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása