Már heti egy (!) húsmentes nappal sokat tehetünk az egészségünkért!

Magyarországon több, mint egy kiló húst fogyasztanak az emberek hetente – derül ki a KSH adataiból. És ez a szám évről-évre egyre nő.

Túl sok húst eszünk!

Most ennek lehet örülni, hogy lám itt még a csapból is tízezres folyik, és megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy minden nap rántott hús meg pörkölt kerüljön az asztalra. Másrészt viszont bármelyik egészségügyi szervezet ajánlását nézzük, akkor max heti három húsos napot, és heti fél (!) kiló hús fogyasztást javasolnak.

A zöldségtől is jól lehet lakni!

Nem tudom mi állhat ennek a hátterében, hiszen a szervezetnek a zöldségek-gyümölcsök is ugyanolyan fontosak. És fatális tévedés, hogy nem lehet tőlük jól lakni! Ha lassan felszívódó szénhidrátokkal például kölessel, bulgurral, amaránttal, hajdinával és társaival kombináljuk őket, legalább három-négy órán keresztül nem leszünk éhesek.

Ha könnyed zöldséges napot szeretnénk, és nem szeretnénk egy fél délelőttöt a konyhában tölteni, pláne melegben, akkor dobjátok össze ezt a cukkinis-répás rózsaszín bulgurt. Van benne egy nagyon pici cékla is, de nem kell tőle megijedni. Éppen, hogy csak egy kis édeskés ízt ad az ételnek.

Cukkinis répa rózsaszín bulgurral

Hozzávalók négy főre:

  • két nagyobb szál répa
  • egy fél cukkini
  • egy közepes cékla
  • egy lilahagyma
  • két evőkanál mogyoróolaj
  • néhány levél bazsalikom
  • egy teáskanál borecet
  • 250 gramm bulgur
  • ízlés szerint só, bors

A céklát egy fazékban feltesszük főni. Én azért így szoktam, mert akkor könnyebben meg tudom pucolni és nem lesz minden a csempétől a pultig hupilila. Közben a hagymát felkockázzuk, a cukkinit legyaluljuk és a répát agglegénycsíkokra vagy más néven parasztzsülienre vágjuk. (Magyarán félujjnyi vastag csíkokra.) Amikor megpuhult a cékla, pucoljuk meg és vágjuk ketté. Egyik felét turmixoljuk le, a másikat pedig vágjuk csíkokra.

A bulgurt beleöntjük egy nagyobb edénybe. Ráöntjük a kétszeres mennyiségű forró vizet. (Nyugodtan lehet a vízforralót használni!) Belekeverjük a turmixolt céklát (ettől lesz rózsaszín, na jó lazacszínű)és megsózzuk csak úgy gondolomformán. Ezután lefedjük és húsz percig állni hagyjuk.

A mogyoróolajon megfuttatjuk a hagymát. Lepirítjuk a répát. És hagyjuk kicsit rotyogni. Pici vizet önthetünk alá, nehogy odaégjen az alja. Amikor már kezd puhulni, rádobjuk a párolt céklát és a gyalult cukkinit is. Megsózzuk, borsozzuk, végül egy kis borecettel és bazsalikommal fűszerezzük. Ha a bulgur felszívta a vizet és pergősre puhult, szépen mellé- vagy ráhalmozzuk a zöldséges ragut, és már ehetjük is.