férjem főzte gluténmentes mentes recept

Az az igazság, hogy a tavaszi nagytakarítás mindig rendesen kiveszi belőlem az energiát. Ablakpucolás, szőnyegporolás, selejtezés, ágytakarómosás… brrrr. Ilyenkor a főzést ki szoktam delegálni: vagyis megmondom a férjemnek a te dolgod az ebéd. Az hogy, ezt hogyan oldja meg, az már az ő dolga. Felőlem rendelhet is, csak nekem ne kelljen hozzá asszisztálni.

Most is, mint ahogyan szokta, okosban oldotta meg a történetet. A fiúk nagy kedvencét a bolognait dobta össze, de csak az utolsó pillanatban vette észre, hogy nincsen itthon spagetti, így kinyitotta a kamra ajtaját és vékonyra szorított szájjal nekiállt csicsókát pucolni.

Hozzávalók négy személyre:

  • egy kiló darált hús ( ha lehet sertés vagy marha vegyesen)
  • két fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • két deci vegán tejföl ( nyilván hagyományossal is működik)
  • egy szál szárzeller
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • reszelt sajt (opcionális)
  • néhány levél lestyán
  • egy kiló csicsóka

A vöröshagymát apróra vágjuk és egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Rádobjuk a darált húst, a sót, a borsot, és sűrű kevergetés mellett pár perc alatt lepirítjuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Fedő alatt nagyjából negyedóráig rotyogtatjuk. Közben a csicsókát megpucoljuk, centi vastagságúra szeleteljük. Nem olyan egyszerű feladat, mert a gumóknak elég girbe-gurba a felszíne. A szeleteket egy sütőpapíros tepsibe helyezzük, majd megsózzuk.

Ha a húsos ragu nagyjából elfőtte a levét, elerakjuk a felkockázott szárzellert, a zúzott fokhagyma gerezdeket és elkeverjük benne a tejfölt. Pár percet főzzük, aztán gondosan rácsurgatjuk a csicsókaszeletek tetejére. A tetejére reszelhetünk sajtot, de enélkül is finom. A bolognait előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréses fokozatban nagyjából húsz-huszonöt percig sütjük.

Néhány levél friss lestyánnal tálaljuk. Ha nincsen otthon, akkor bazsalikomot is lehet helyette használni!