Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Idézd meg a tengert vacsira!

Citromos-bazsalikommal töltött tengeri sügér narancsos édesköménysalátával!

Tudjuk, milyen rossz, amikor vége van a nyaralásnak. Pláne, ha tombol a kánikula. De csüggedj, egy estére még egy falatnyi erkélyre vagy egy tekintélyesebb teraszra is meg lehet idézni a tengert. Csak egy grillre van szükséged, és máris indulhat a halsütés!

Amíg nem voltak gyerekeink a férjemmel, minden évben lementünk Horvátba nyaralni, ahol aztán azzal töltöttük az estéinket, hogy felfedeztük a helyi ízeket. A hagyományos éttermek helyett a kikötő melletti halsütőket választottuk, mert ott frissebb volt a hal, a tintahal meg a kagyló. Ott sütötték előttünk a grillen. A sós, faszenes illatot még mindig érzem, pedig nem mostanában jártunk arrafele...

Egyik nap családilag bevásároltunk a hozzánk legközelebbi diszkontban. Én épp a gyerekekkel küzdöttem, hogy melyikük üljön a bevásárlókocsiban, mikor a férjem oldalba bökött:

-Odanézz!- és rámutatott a hűtőpultra.

Mintha csak Horvátban lettünk volna. Csodás orata (aranydurbincs), fenséges branzino (tengeri sügér). Vettünk is egy adagot! (Kár, hogy csak egyet!)

Aztán az egyik dögmeleg nap felállítottuk a teraszon a mobil nyári konyhát. Magyarán kiraktuk a kontakt grillt, és csaptunk egy félig horvát, és a férjem kedvéért egy félig olasz estet a branzinóval meg az édesköménnyel.

Branzinók sütésre készen!

Citromos-bazsalikomos töltött tengeri sügér

Hozzávalók két személyre:

  • két közepes tengeri sügér
  • egy citrom
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy csokor bazsalikom
  • egy csokor citromfű
  • Ízlés szerint só
  • ízlés szerint olívaolaj

A halakat óvatosan megmossuk, majd egy papírtörlővel szárazra törlünk. Elkészítjük a tölteléket! Egy citromot hat gerezdre vágunk. A fokhagymát legyaluljuk, hogy még intenzívebb legyen az íze. A bazsalikomot és a citromfüvet pedig apróra vágjuk. Beletesszük a tölteléknek valót egy tálba. Alaposan összekeverjük, majd nyakon öntjük két evőkanálnyi olívaolajjal. A halakat alaposan besózzuk. Kivül-belül. Ne izguljatok, kábé misön impasziböl túlsózni! Majd a fűszerekkel feltöltjük egyenként a halak hasát. Belenyomkodunk fejenként még három gerezd citromot és egy fél órát hagyjuk a hűtőben állni. Addig nekiállhatunk a salinak!

Már csak a narancs hiányzik- avagy nyári konyha a teraszon!

Narancsos édeskömény saláta

Hozzávalók két személyre:

  • egy nagyobb édeskömény
  • egy nagyobb lilahagyma
  • egy narancs
  • egy evőkanál olívaolaj
  • egy teáskanál borecet
  • ízlés szerint só

A lilahagymát és az édesköményt apróra vágjuk. A narancsot megpucoljuk, majd kifilézzük. Tudom, sziszifuszi egy munka, de megéri vele pepecselni. Úgy tudtok a leggyorsabban haladni, ha egyszerűen kivágjátok narancshúst a hártyából. Legalábbis nekem ez vált be! De ha van jobb ötletetek, akkor ne tartsátok magatokban!

A narancsot is összevágjuk. Mindent összekeverünk, majd meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Pici só, és kész.

De most vissza a halhoz!

A grillt felmelegítitek ( vagy ha hagyományos eszközzel dolgoztok, akkor ha már parázslik), aztán ráteszitek a halat. A végén meg lehet még egy kis citrommal locsolni, de ez nem fontos! Egy pohár száraz fehér borral igazi mediterrán vacsora!

Tovább

Csokis-sárgabarackos mömm sütés nélkül

Csak egy mikró és egy kenyérpirító kell hozzá!

Nincs klímánk. Gondolom, vagyunk ezzel páran. Nyáron ezért nem szívesen kapcsolom be a sütőt. Egy kelttészta és hopp máris fél fokkal melegebb lesz a házban. Este meg hiába szellőztetek, ha a levegő az istenért se hűl vissza. Ilyenkor általában sütés nélküli sütiket szoktam készíteni, mert a gyerekek, khmmm leginkább én, kívánom az édeset.

A hó végéhez közeledve mömmöt „sütöttem”. Nem tudom, ismeritek-e a kifejezést, de a dédi mindenféle olyan sütire szokta használni, aminek az alapja szikkadt valamilyen szikkadt kenyérféle. Szerinte a zsemlekugli, a máglyarakás, a mákos guba, de még rántott zsemle is mömm, vagy becézve mömszli.

Az én mömmöm két teljes kiőrlésű mömmöm két maradék tönkölybagettet nyelt el, ami már két napja árválkodott a kenyereskosárban. De jó szolgálatot tett tíz szem sárgabarack, egy tábla dugi csoki meg a félig megbontott körtelekvár is.

Csokis sárgabarackos mömm:

Hozzávalók (kb. 8 szelethez)

  • két közepes bagett ( az enyém teljes kiőrlésű volt, de bármilyen szikkadt kenyérféle megteszi)
  • kb. tíz szem sárgabarack
  • egy tábla magas kakaótartalmú étcsoki (nagyjából 125 gramm)
  • tíz evőkanál lekvár (lehetőleg barack, körte vagy szilva)
  • két evőkanál vegán vaj ( lehet helyette margarin meg sima is)
  • másfél deci zabtej ( sima is jó)
  • egy kisebb csokor menta

A bagettet felkarikázzuk és karikánként betesszük a kenyérpirtóba, hogy ropogjon. Lehet sima kenyeret, kalácsot is használni, de akkor vágjátok le a héját. Közben a sárgabarackot megmossuk és cikkekre vágjuk. Ha ezzel is készen vagyunk, akkor jöhet a frenetikus csokis öntet! Tényleg az, én folyton rájártam.

Egy tábla csokit apróra törünk, majd egy kerámiatálba dobunk. Ráteszünk kábé két evőkanál vajat, egy evőkanál lekvárt és csorgatunk rá érzésre egy kicsi zabtejet. Betesszük a mikróba két percre. Aztán egy mélyebb kerámiatál alját kivajazzuk, és el kezdünk rétegezni. Egy réteg bagett. Jó sűrűn tegyétek, hogy ne legyenek rések. Egy réteg barack, egy réteg lekvár. Aztán megint egy réteg bagett, egy barack és még egy lekvár.

A maradék tejjel az egészet locsoljuk meg, hogy legyen mit felszívni a szikkadt kenyérnek, és a végén nyakon öntjük a csokival. A tetején valamilyen tetszőleges formában elrendezzük a barackot és mentával kidíszítjük, hogy egy kicsit tisztességesebben nézzen ki a süti. Végül legalább egy órára betesszük a hűtőbe. Hidegen tálaljuk. Kávéval, kakaóval tökéletes uzsi.

Tovább

Dinnyetorta levendulás körtével és citromfűvel

Sütés nélküli torta teli rostokkal és vitaminokkal.

Sárga vagy görög? Maggal vagy mag nélkül? - nyakunkon a dinnyeszezon. Ha nemcsak magában szeretnéd enni, akkor mutatunk egy nagyjából tizenöt perc alatt elkészíthető, sütés nélküli tortát, ami nemcsak hogy teli van rostokkal és vitaminokkal, de különleges savanykás fűszerességével remekül kiemeli a dinnye édes ízét.

Hozzávalók 4 személyre:

  • egy kerek szelet görögdinnye
  • három szem keményebb körte
  • négy szem szilva
  • egy teáskanál szárított levendula
  • egy teáskanál zabpehely
  • tíz kisebb levél citromfű
  • egy citromleve
  • három teáskanál nádcukor (lehet eritrit vagy xilit is)
  • fél deci víz

A körtét megpucoljuk, és szeletekre vágjuk. Rácsorgatjuk a citrom levét, nehogy megbarnuljon. A nádcukrot egy serpenyőben felolvasztjuk. Picit hagyjuk karamellizálódni, majd óvatosan beleforgatjuk a körteszeleteket, és hagyjuk néhány percet párolódni. A gázt visszavesszük alacsonyabb fokozatra, nehogy odaégjen az alja. Majd beledobjuk a szilvát és a szárított levendulát, aztán felöntjük nagyjából fél deci vízzel. Megint rotyogtatjuk pár percet. Közben a dinnyéből egy kör alakú szeletet vágunk. Tudom, ez nem olyan egyszerű, de egy éles kés csodákra képes.

A „tortaalapot” egy tányérra tesszük, és a tetejére rápakoljuk lecsöpögtetett körtét és a szilvát. Kidíszítjük a citromfűlevelekkel, és megszórjuk olyan gondolomformán zabpehellyel és szárított levendulával. A levet átszűrjük egy kisebb tálba. Ez lesz öntet. Nevezzük annak. Ezzel és vaníliafagyival tálaljuk.

Tovább

Cukkinis-répa rózsaszín bulgurral

Már heti egy (!) húsmentes nappal sokat tehetünk az egészségünkért!

Magyarországon több, mint egy kiló húst fogyasztanak az emberek hetente – derül ki a KSH adataiból. És ez a szám évről-évre egyre nő.

Túl sok húst eszünk!

Most ennek lehet örülni, hogy lám itt még a csapból is tízezres folyik, és megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy minden nap rántott hús meg pörkölt kerüljön az asztalra. Másrészt viszont bármelyik egészségügyi szervezet ajánlását nézzük, akkor max heti három húsos napot, és heti fél (!) kiló hús fogyasztást javasolnak.

A zöldségtől is jól lehet lakni!

Nem tudom mi állhat ennek a hátterében, hiszen a szervezetnek a zöldségek-gyümölcsök is ugyanolyan fontosak. És fatális tévedés, hogy nem lehet tőlük jól lakni! Ha lassan felszívódó szénhidrátokkal például kölessel, bulgurral, amaránttal, hajdinával és társaival kombináljuk őket, legalább három-négy órán keresztül nem leszünk éhesek.

Ha könnyed zöldséges napot szeretnénk, és nem szeretnénk egy fél délelőttöt a konyhában tölteni, pláne melegben, akkor dobjátok össze ezt a cukkinis-répás rózsaszín bulgurt. Van benne egy nagyon pici cékla is, de nem kell tőle megijedni. Éppen, hogy csak egy kis édeskés ízt ad az ételnek.

Cukkinis répa rózsaszín bulgurral

Hozzávalók négy főre:

  • két nagyobb szál répa
  • egy fél cukkini
  • egy közepes cékla
  • egy lilahagyma
  • két evőkanál mogyoróolaj
  • néhány levél bazsalikom
  • egy teáskanál borecet
  • 250 gramm bulgur
  • ízlés szerint só, bors

A céklát egy fazékban feltesszük főni. Én azért így szoktam, mert akkor könnyebben meg tudom pucolni és nem lesz minden a csempétől a pultig hupilila. Közben a hagymát felkockázzuk, a cukkinit legyaluljuk és a répát agglegénycsíkokra vagy más néven parasztzsülienre vágjuk. (Magyarán félujjnyi vastag csíkokra.) Amikor megpuhult a cékla, pucoljuk meg és vágjuk ketté. Egyik felét turmixoljuk le, a másikat pedig vágjuk csíkokra.

A bulgurt beleöntjük egy nagyobb edénybe. Ráöntjük a kétszeres mennyiségű forró vizet. (Nyugodtan lehet a vízforralót használni!) Belekeverjük a turmixolt céklát (ettől lesz rózsaszín, na jó lazacszínű)és megsózzuk csak úgy gondolomformán. Ezután lefedjük és húsz percig állni hagyjuk.

A mogyoróolajon megfuttatjuk a hagymát. Lepirítjuk a répát. És hagyjuk kicsit rotyogni. Pici vizet önthetünk alá, nehogy odaégjen az alja. Amikor már kezd puhulni, rádobjuk a párolt céklát és a gyalult cukkinit is. Megsózzuk, borsozzuk, végül egy kis borecettel és bazsalikommal fűszerezzük. Ha a bulgur felszívta a vizet és pergősre puhult, szépen mellé- vagy ráhalmozzuk a zöldséges ragut, és már ehetjük is.

Tovább

Extra krémes májas ragu laskagombával

Paprikával és friss kakukkfűvel szuper vasárnapi ebéd!

A fiam egyik nap fellapozta az egyik szakácskönyvünket, és megakadt a szeme az egyik oldalon!

„Anya, ilyet csinálj! Moooooooooost!”- és az ujjával rámutatott a sült csirkemájra!

Hát persze, hogy nem volt otthon máj! Felhívtam telefonon a férjem, hozzon már egy kilóval! Az uram ezeket a helyzeteket nem szokta túlbonyolítani. Most se tette! Hazaállított egy csomag fagyasztott (!) csirkemájjal, mert hogy frisset nem kapott. Ingattam a fejem jobbra meg balra: én még ilyet életemben láttam. A csomagra grátiszban rá volt írva, hogy lépet is tartalmaz. Remek! Egyre jobb!

Kicsit fintorogtam. Aztán óvatosan kiolvasztottam. Közben kinyitottam a hűtőt és ahogy a férjem szokott: inspirálódtam, de nem ragoztam túl. Végül egy krémes májas ragu lett belőle, aminek a szaftját a srácok még a vokból is kitunkolták.

Extra krémes májas-laskagombás ragu

Hozzávalók négy személyre:

  • egy kiló csirkemáj
  • két fej vöröshagyma
  • két deci száraz fehérbor
  • fél kiló laskagomba
  • két-három darab zöld kápia paprika (kaliforniai is jó)
  • egy ujjnyi margarin (lehet vaj is)
  • egy evőkanál kakukkfű
  • két evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

A csirkemájat alaposan megmossuk, és ha kell, akkor megtisztítjuk. Ezután ujjnyi darabokra vágjuk, majd félretesszük. A felkockázott vöröshagymát a paprikával az olívaolajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a felvágott laskagombát. Pirítjuk nagyjából öt percig. Közben pedig hozzáöntjük a száraz fehérbort. Kicsit hagyjuk rotyogni. 

Mikor a laska színe kezd áttetszővé válni, akkor beledobjuk a májat. Sűrűn kevergetjük, nehogy odaégjen az alja. A máj nagyon hamar puhul, ezért nem árt résen lenni. Körülbelül öt-hat perc alatt szépen át is sül. Beletesszük a margarint, hogy a ragu krémesebb legyen, majd mikor felolvadt, akkor lecsukjuk a gázt. Sózzuk, borsozzuk és a végén megszórjuk egy kis kakukkfűvel. Rizssel, bulgurral, kuszkuszal és édesburgonyával finom, de csak simán tönkölykenyérrel is kiváló ebéd.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com