Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ennyire pink levest még nem ettél!

Szeretem, amikor virágoznak a gyümölcsfák! Az édes illatuk teljesen belepi a kertet! A méhek zümmögnek, a háttérben pedig valamelyik távoli szomszéd rotációs kapája, vagy fűnyírója duruzsol. „Ebbűl körte!” „Ebbűl alma!” mutogatja a kisfiam a kis, húsos ujjaival. Majd egy lassan kétéves elfoglaltságával elszalad, hogy keressen megölni való katicákat, de minimum katicának álcázott bodobácsokat. A meggy is virágzik a kert sarkában. Ez egy szép, öreg fa egészen alacsonyan hagyott ágakkal, hogy a kevésbé rutinos famászó anyukáknak is, mint nekem, is legyen sikerélménye. Egy öreg gyümölcskertész ültette még sok-sok évvel ezelőtt. Mi már nem ismertük, de máig áldom, hogy úgy ültette el a fákat és a bokrokat, hogy az eperszezontól kezdve az októberi almáig mindig van friss gyümölcs. „Kérsz, koszorú”-rohan felém a fiam a kezében egy maroknyi megtépázott pitypanggal. Egyesével adogatja, én egyiket fonom a másikba. Legalábbis megpróbálom, mert egyik-másiknak hosszabb, rövidebb a szára. Közben lopva odapillantok a virágzó fára, és tudom, hogy a fagyasztó sarkában lapuló tavalyi meggyből olyan pink krémlevest főzök, amilyet még nem evett a család.

gluténmentes tejmentes paleo vegán leves meggy
A tavasz mindig egy jó gyümölcslevessel indul!

„Extra pink” mentes meggykrémleves

fél kiló magozott meggy (fagyasztott)

két deci kókusztejszín vagy mandulatejföl

négy evőkanál nyírfacukor vagy eritrit (attól függően, mennyire savanyú)

két evőkanál méz vagy agávészirup

egy kávéskanál szerecsendió

egy kávéskanál szegfűszeg

fél rúd vanília kikapart magja

egy rúd fahéj (vagy egy kávéskanál őrölt fahéj)

egy marék darált mandula

a díszítéshez kakukkfű vagy mentalevél

egy rúd fahéj (vagy egy kávéskanál őrölt fahéj)

A meggyet annyi vízbe tesszük bele, amennyi éppen ellepi. Beleszórjuk a cukrot, a mézet vagy az agávészirupot attól függően mi van otthon. Belerakjuk a fahéjat és a szegfűszeget is, hogy az aromájuk kicsit ki tudjon főni. És mellesleg jó illat legyen az egész konyhában, de ez már mellékes. Szóval egy kicsit hagyjuk rotyogtatni. Közben figyeljünk oda a gyerekre, ha természetesen a közelünkben van, és épp arra készül, hogy  kipakolja a fél konyhaszekrényt. De térjünk vissza a tűzhelyhez! Kábé tíz perc múlva belecsurgatjuk a kókusztejszínt, a beledobjuk a vaníliát és a szerecsendiót is. Egyet hagyjuk forralni, majd előkészítjük a turmixot, botmixert. A meggy kb. felét minimális lével átpakoljuk a turmixba, majd selymesre aprítjuk. Utána az egészet visszapakoljuk a fazékba. Közben esetleg bekapcsoljuk a tévét, előveszünk egy játszós fakanalat stb, és a gyereket áttereljük a konyha, a nappali egy másik pontjába, hogy a meleg léből tuti semmi se menjen rá. Összekeverjük a bent maradt meggyel, és várjuk, hogy egy kicsit hűljön, mert langyosan, vagy hidegen a legfinomabb. Megszórjuk mandulával, megdizájnoljuk mentalevéllel, vagy ha elfelejtjük felírni a bevásárló listára, akkor az „azthittemelfagyottkintdemégiskihajtott” kakukkfűvel. És ezután nincsen más dolgunk, mint a finom levesért cserébe, megkérni a párunkat, mosogasson el és főzzön nekünk egy csésze kávét, miután a gyermek elaludt!

Kérlek, lájkoljátok a Facebook-oldalunkat és kövessetek bennünket Instán is!

Tovább

Mentes kókuszgolyó: vigyázat, függőséget okoz!

Ha már itt a tavasz, bocsánat koranyár, akkor azt jelenti, elindulhat a kinti-ücsörgős-beszélgetés sorozat a terasz 1.0-n. Azért egypontnulla, mert még nincsen meg az alapja, sőt még a kivezető ajtaja sem, de teteje viszont már van! Tavaly megszüntettük a  megörökölt tégla-nejlon-lapostető sufnituningot, és az átlalakításnál figyelembe vettük a jövőbeli áhított teraszt, ahol majd a családi, baráti összejöveteleket fogjuk tartani. A férjemmel azt megfigyeltük, hogy ezeken a bulikon azok a kaják fogynak jobban, amiket csakúgy beszélgetés közben pikk-pakk be lehet kapni. De hát mi van akkor, ha az ember lánya, vagy fia, épp azon dolgozik, hogy a zsírgödröcskék helyett feszes, lehetőleg tónusos izmokat villantson? Megoldás 1: bűnözik, mert a július még messze van. És megnyugtatja a lelkiismeretét, hogy egy szelet süti nem árt meg. És végszükség esetén kettő sem. Megoldás 2: mérhetetlen önuralmat gyakorolva végignézi, hogy a többiek jóízűen falatoznak. Megoldás 3:  a csokitorta helyett választ valami menteset. Például diétás kókuszgolyót. Ez a partisüti, anyukám fejlesztése. Természetesen glutén-és tejmentes, de beleillik a vegán és a paleo étrendbe is. Fő előnye, hogy nem kell sütni, és iszonyat gyorsan elkészíthető.

desszert gluténmentes tejmentes paleo vegán sütésnélkül
Még sütni sem kell!

Diétás kókuszgolyó

fél kiló durvára darált mandula vagy darált paleó keksz

fél deci kókusztejszín, vagy mandulatejföl

két deci kávé

15 deka nyírfacukor

két evőkanál cukrozatlan kakaópor

10 deka kókuszreszelék

egy kis üveg rumaroma

kb. egy-két deci víz, attól függően mennyit víz

Borzasztó könnyen elkészíthető a golyó. A mandulát vagy a darált kekszet,  a kókusztejszínt, a kávét, a kakaóport, és a nyírfacukrot összegyúrjuk. Meglocsoljuk az egészet egy egész üvegnyi rumaromával. Jó alaposan összedolgozzuk a masszát. Attól függően mennyire nedves a tészta, öntünk hozzá annyi vizet, amennyit felvesz. Akkor jó az állag, ha viszonylag könnyen lehet kézzel golyókat formázni. Ha túl száraznak érzitek, óvatosan csurgassatok hozzá vizet. Ha meg túl folyósnak, akkor tegyetek bele még kekszet vagy mandulát. Ezután a golyócskákat egyenként meghempergetjük a kókuszos nyírfacukros reszelékben és betesszük őket a hűtőbe legalább egy fél órára. Közben természetesen lehet meózni, meg árgus szemekkel figyelni a családot, nehogy a buli előtt „véletlen” eltűnjenek a golyók. Ugyanis ebből lehetetlen csak egy darabot enni! Tapasztalat…

Kérlek lájkoljátok a Facebook-oldalunkat és kövessetek bennünket Instán is!

Tovább

"Majdnem rácponty"

Szervízben van a laptomon, mert anno fél éve egyszer egy kicsit durvára sikerült az „elbújt" játék. A kisfiam izomból rátaposott a földön heverő laptoptöltő csatlakozójára, ami ennek hatására úriasan kitörött a gépből. Az eredeti töltő a kukában landolt, én pedig beszereztem a netről egy utángyártottat.  Azt hittem ennyivel megúszom! De nem! Murphy közbeszólt! A legnagyobb munka, és elhavazás közepén a laptopom el kezdte nem venni a töltést, így kénytelen voltam elvinni a szervízbe! Ott kijelentették: pár hét, és megjön Kínából az alkatrész! Óhh, mondom semmi gond! Besétáltam a céghez, és közöltem, nincsen gépem, amin dolgozhatnék, ezért igényt tartanék - így a gyes után is –egy  laptopra. Sajnos, nem volt egy darab sem elfekvőben, de no problem, kapok egyet, viszont csak húsvét után jön meg. Grrr! Szívtam a fogam, ugyanis egy laptopon otthon dolgozni a férjemmel kábé olyan, mint egyszerre egy tűzhelyen főzni. Borzasztó! Nem találok meg rajt semmit!  Pont úgy bosszankodok, mint ahogy ő mérgelődik a konyhában, hova tettem már megint kis fazekat?! Pedig szerintem tök egyértelmű, hogy kicsit balra lent van, pont a tésztafőző mellett. Mindenki megtalálná nem?!

A lényeg, hogy egy ilyen mondhatni kényszeres alaphelyzet mindig szabadjára bocsátja a kreatív energiáimat, így „mentesítettem” egy "majdnem rácponty" receptet. Az eredeti tejfölös ponty egy elég régi recept, amit Tímár János és felesége, Kati néni őrzött meg. Vagy ahogyan ők mondták, rájuk maradt. Ugyanis János bácsi nagymamája első konyhalány volt a sárpentelei Széchenyi- kastélyban, ahonnan a pontyon túl például a töltött borjúszegy vagy a krémes lepény receptjét is elhozta.  Ez a mentes változat most lazacból és tőkehalból készült, de bármilyen más fajta például harcsa, busa, vagy tonhalfilé is tökéletes hozzá.  Tudjátok, épp mi van a hűtőben!

hal paleo gluténmentes tejmentes
Szaftos, szájban olvadós és a végén egy kis citromlével meglocsolva tökéletes!

Majdnem rácponty (4 főre)

négy szelet lazac (vagy bármilyen másik halfilé)

hat darab tojás

két deci kókusztejszín ( a sűrűbb konzerves kókusztej változat is jó)

négy gerezd fokhagyma

egy kávéskanálnyi kapor ( ha tengeri halból készül, édesvízinél elhagyható)

egy evőkanál balzsamecet

egy kávéskanál só

egy kávéskanál bors

egy pici kókuszzsír a tál kikenéséhez

A halakat megmossuk bő víz alatt, és átdörzsöljük a balzsamecettel, hogy lemenjen róluk a nyák, majd hagyjuk a szeleteket lecsöpögni. (Kábé öt perc) Ezalatt a tojásokat habosra verjük a kókusztejszínnel, és ízlés szerint megsózzuk. A halakat is besózzuk, megborsozzuk, és egymás melle pakoljuk őket a kókuszzsírral kikent tepsiben. Egyenletesen eloszlatjuk rajtuk az összezúzott fokhagymát, majd ráöntjük a tojásos masszát. Ügyeljetek arra, hogy a halak tetejére is jusson belőle! A tetejét megszórjuk egy kis kaporral és 180 fokon (alsó-felső fokozaton) nagyjából negyvenöt perc alatt készre sütjük.

A végén úgy néz ki az egész, mintha a halak egy „piskótaszerű” ágyba lennének süppedve. Bármilyen saláta illik hozzá!

Tovább

Büntetlen "mentes" édesség húsvétra

Nincsen húsvét foszlós kalács, zserbó és dédiféle 100 éves diótorta nélkül! Legalábbis a mamánál. De mi van akkor, ha valaki glutén-és tejérzékeny vagy urambocsá IR-es vagy csak szimplán paleózik?! Módosítani kell az édességsoron, hogy a szegény „mentesen” étkező családtag vagy rokon ne csak kerekre nyílt szemekkel ácsingózzon a finomságokra. És titokban azzal próbálja elaltatni a lelkiismeretét, hogy egy kis szelet két falat nem árt meg. Nah ilyen helyzetekre tökéletes megoldás például anyukám mentes kókuszos mandulás süteménye, ami azontúl; hogy finom, és a hétköznapi linzertésztához hasonlóan akár három napig is eláll; liszt-és tejmentes, nincsen benne fehér cukor. Így bárki húsvétkor legális bűnözhet vele!

sütemény paleo tejmentes gluténmentes
Borzasztó egyszerűen el lehet készíteni! 

Kókuszos mandulás szelet (egy gáztepsihez)

A tésztához:

25 deka mandula liszt

25 deka kókuszzsír

5 deka csicseriborsó liszt

6 darab tojássárgája

A krémhez:

7 darab tojásfehérje

30 deka kókusz

30 deka nyírfacukor vagy eritrit

fél  citrom reszelt héja

A kókuszos mandulás szelet elkészítése borzasztó könnyű. Az első körben a lisztbe belemorzsoljuk a kókuszzsírt. (legegyszerűbb egy késsel apróra vágni és úgy beletenni) Ezután beleütjük a tojássárgákat, majd az egészet alaposan összegyúrjuk, folpackba csavarjuk és legalább két-három órát a hűtőben állni hagyjuk. Ha letelt a pihentetési idő, nekiállhatunk a krémnek. A tojásfehérjéket habbá verjük, aztán hozzátesszük a kókuszt, a nyírfacukrot és a reszelt citromhéjat. A tésztát sodrófával kinyújtjuk. ( Ha nagyon ragad, akkor szórjatok rá bőven még valamelyik lisztből) Belerakjuk a tepsibe, aztán ráöntjük a tölteléket. Egy kanállal alaposan eligazítjuk, hogy mindenhova jusson a kókuszos finomságból, majd 180 fokon alul-felül sütésben kábé fél óra alatt szép aranybarnára sütjük. Ha akarjuk még extrázni, akkor a tetejére rakhatunk, valamilyen gyümölcsöt, például banánt, meggyet, áfonyát, szőlőt... Azt, ami éppen van otthon! 

Tovább

Maradék húsleves újrahasznosítva

Mikor azt hittem, hogy végre kikeveredtünk a téli, nyákos, gusztustalan betegségszezonból, a férjem összeszedett egy tüszős mandulagyulladást. Egy darab tuskóként elterült a kanapén, és nyakig betakarózott a meleg polár pléddel. Nyögött, nyelni nem tudott és fél percenként volt valami kérése például mikor főzöm le neki a kamillateát, hol van a lázmérő és adjam már oda neki a tévé irányítót… Közben már rég dolgoznom kellett volna, a fiam, aki ugye nem bölcsis a lábamat huzigálta. Természetesen a használt papírzsepis „ajándékcsomagok”, a mosatlan edények és az előszobában előretörő hangyaboly ostromolni kezdte a házat. Süllyedt a Titanic! Felhívtam anyósomat, hogy jöjjön át egy kicsit segíteni, mielőtt még teljesen alámerülnék a káoszban. Jött a bimbam mama - ahogy a fiam hívja, mert anyósom a belvárosban lakik, ahol sok a templom- és összedobott egy nagy fazéknyi gyógyhúslevest. A férjem nagyon örült neki első nap, második nap csak megette, harmadik nap meg inkább kihagyta volna. Kidobni sajnáltam volna, erre a férjem összekapta magát, szobarambóként felkelt a kanapéról.Feltűrte a köntöse ujját. Feltuningolta a húslevest, de úgy, hogy az anyja se ismert volna rá…

 

leves paleo tejmentes gluténmentes
A citrom és a medvehagyma remekül kiegészítik egymást.

Kókuszos-medvehagymás-zöldbabos húsleves

fél liter hús leves (maradékból)

200 gramm főtt zöldbab

két deci kókusztejszín

50 gramm medvehagyma

egy citrom leve

ízlés szerint só, bors

A húsleves tetejéről egy kanállal leszedjük a zsírt, aztán a benne maradt répástól, cérnametéltestül feltesszük főni. Belecsurgatjuk a kókusztejszínt, beledobjuk a főtt zöldbabot és belefacsarjuk a citrom levét. Hagyjuk, hogy felforrjon, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A medvehagymát apróra vágjuk, és megszórjuk vele a tetejét. Balzsamecetet, ha van otthon, még locsolhatunk rá, de nem feltétlen szükséges. Kicsit savanykás, de emellett telt és gazdag lesz ez a fajta tuning húsleves. Jah,és tuti, hogy egy kiskanálnyi sem marad belőle.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com