Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amarántfelfújt, a szuper ebéd

Nehezen viseltük (viseljük) a Szaharát idéző vénasszonyok nyarát. A férjemmel felváltva kókadoztunk. Legszívesebben ki sem mozdultunk volna a kanapé, az ágy és a gyerekszobai szőnyeg triumvirátusából. De ez csak a mi kis cukormázas, cseresznyés álmunk volt. A kisfiam angyali hangján tágra nyitott pupillákkal folyton azt ismételgette: táttá, táttá, táttá. Ez az ő nyelvén azt jelenti, menjünk el valahova. Akárhova. Postára, piacra, játszótérre vagy kertészetbe. Tök mindegy. Csak hadd vegye fel a kiscipőjét, hadd sétálgasson és simogathassa (alkalom adtán tépkedhesse) a virágokat, bokrokat. A férjem bölcsen megállapította, ha a gyerekben ennyi energia van, akkor nekünk is turbó fokozatra kéne kapcsolnunk. Nem volt más választásunk, mint bevetni a csodafegyvert: az amarántot. (Korábbi posztot az amarántról lásd itt

amaránt padlizsán paradicsom nagyon finom paleo vegán mindenmentes diétás recept gyors ebéd
Fenyőmaggal és zöldpaprikával tálaljuk.

Amaránt felfújt paradicsommal és padlizsánnal

Recept két személyre

  • egy darab kisebb padlizsán
  • öt darab közepes paradicsom
  • 300 gramm amaránt
  • két fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma
  • egy kávéskanál római kömény
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só
  • a sütéshez kókuszzsír

Először forrásban lévő vízben tíz percig főzöm az amarántot. 180 fokra előmelegítem a sütőt. Közben az egyik vöröshagymát felkarikázom, és a kókuszzsíron megpirítom. A padlizsánt meghámozom - hogy ne legyen keserű - majd egy deci víz és négy felkockázott paradicsom társaságában rádobom a vöröshagymára. Az összenyomott fokhagymákkal, a borssal, római köménnyel és a sóval ízesítem a zöldségeket. Pár percig rotyogtatom az egészet.

Az amarántot egy levesszűrő segítségével átpakolom egy tűzálló tálba, majd összekeverem az előfőzött zöldségekkel. A megmaradt paradicsomot és a hagymát szeletekre vágom, és a felfújt tetejére teszem. Én szép sorba tettem őket, hogy mindenhova jusson a pluszfeltétből. Nagyjából még húsz percig sütöm. Akkor veszem ki, ha a paradicsom és a hagyma széle el kezd pirulni.

A végeredményről csak szuperlativuszokban lehet csak beszélni: szuperegyszerű, szupergyors, szuperegészséges és szuperfinom.

Epilógus:

Az amaránt ismét felpörgetett: délután több, mint tíz kilométert gyalogoltam a dögmelegben a kisfiammal. Pedig reggel még a házból sem akartam kilépni.

Tovább

Szilvás álompite nemcsak fogyni vágyóknak

Azt hittem, ezt a pitét nem tudom lefotózni. Először is sikerült az okostelefont akarata ellenére megúsztatni a Tiszában (természetesen védőtok nélkül), így kérdéses volt, hogy a gondos szárítgatás után be lehet-e kapcsolni. Szerencsénk volt, most már működik. Egy pipa. A második dolog, amivel reggel kellett szembesülnöm, hogy a szilvás kölespite fele kámforrá vált. Való igaz, este sütöttem meg. Akkor nem olyan szépek a fények, ezért azt gondoltam, reggel fotózom le. Én épp csak megkóstoltam, de a család a langyos fahéj illatától megrészegülten csapott le a sütire. Egy szelet a húgomnak, egy a férjemnek, meg még egy a férjemnek… Így maradt egy fotóznivaló félpite, ami teljesen tejmentes, gluténmentes. Ráadásul nincsen benne még fehér cukor sem.

Mandulás díszítéssel elég mutatós.

Fahéjas-szilvás kölespite

A tésztához

  • 30 dkg kölesliszt
  • 20 dkg kókuszzsír
  • 10 dkg nyírfacukor (más néven xilit)
  • egy darab tojás
  • 1,5 dl víz

A töltelékhez

  • fél kiló szilva
  • 20 dkg dióreszelék
  • egy evőkanál fahéj
  • két evőkanál nyírfacukor (más néven xilit)

A köleslisztbe beleszórom az apróra vágott kókuszzsírt. A masszába beleteszem a tojást és a nyírfacukrot, beleöntöm a vizet, és addig gyúrom, amíg egy kis gombóccá nem áll össze. Ez nagyjából öt perc.  A tésztacsomagot folpackba tekerem, utána minimum fél órára beteszem a hűtőbe pihenni. Nem baj az sem, ha egy-két órát hagyjátok állni. Én kora délután állítottam össze az alapot, és csak este sütöttem meg a pitét.

170 fokra légkeveréses fokozatban előmelegítem a sütőt. A tésztát a pihenő után egy sodrófával nagyjából 7-8 milliméter vastagságúra nyújtom és beleteszem a piteformába. A szélét kicsit megnyomkodom. Egy kör alakúra vágott sütőpapírra ráteszem a kerámia sütőbabokat (lehet sima is), és beteszem a pitét sülni tíz-tizenöt percre.

Közben megmosom, félbevágom és kimagozom a szilvákat. Kicsit megnyomkodom őket, hogy veszítsenek a nedvességtartalmukból és ne áztassák el a tésztát. Aztán beleforgatom őket a fahéjas nyírfacukorba.

Mikor kicsit kezd barnulni a pite széle, akkor kiveszem a sütőből. A babokat óvatosan eltávolítom. A töltelék helyét jól megszórom a dióreszelékkel, hogy sütés közben felszívja a szilva kifolyó levét. Már csak a gyümölcsök ízléses elrendezése van hátra. Én jó szorosan raktam őket egymás mellé, hogy minden szeletre bőven jusson belőlük. A pitét ezután kb. húsz percig sütöm.

A kész süti finoman szólva igencsak nagy népszerűségnek örvendett még azok körében is, akik épp nem szeretnének fogyni.

Tovább

Steakburgonya helyett céklasteak

A céklapucolás igazi konyhai vérengzés: elég egy pillanatra rosszul húzni a kést, és máris megvan a baj. Nem, most nem arra gondolok, hogy megvágom az ujjam pont azelőtt, hogy valami vizes masszába kéne nyúlnom, hanem arra, amikor a húsos céklából a vágás mentén kispriccel a piros lötty a fehér konyhaszekrényre, a fehér trikómra és a patyolatfehér abroszra. Magamba mérgelődök, dúlva-fúlva ondok-mondok. Ezerszer megfogadom, legközelebb tuti felveszem a kötényt! Annak legalább nem számít! Meg valami nagyon retró, nyolcvanas évekből megmaradt, lakástextilboltban szerzek egy kevésbé giccses, sárga rózsás vagy tésztamintás viaszos vásznat. Persze eddig a lépésig nem jutok el. Aztán amikor a lakásban terjengeni kezd a fokhagymás céklasteak édes illata, a rosszkedvem is tova száll.

Ronda és finom. Almával és fenyőmaggal minimálisan fotogén.

Fokhagymás céklasteak

Recept két főre

  • öt- hat darab közepes cékla
  • három gerezd fokhagyma
  • ötven gramm kókuszzsír (ha nem vagytok paleósok, akkor olívaolaj)
  • egy csipet só, bors

Begyújtjuk a sütőt kétszáz fokra, légkeveréses fokozatra. A céklákat óvatosan megpucoljuk, és mint ha steakburgonya lenne úgy vágjuk fel. Közben felmelegítjük a kókuszzsírt vagy egy edényben, vagy ha lusták vagytok, a mikróban két percre. Elkeverjük benne a fokhagyma szeleteket. A megtisztított céklákat egy tűzálló tálba tesszük, és leöntjük a fokhagymás kókuszzsírral. Figyeljünk arra, hogy minden szeletre jusson a fokhagymából. Már mehet is a sütőbe.

Sajnos, a cékla viszonylag lassan puhul meg. Kell neki nagyjából negyven perc. Tehát ne akkor álljunk neki, mikor déli tizenkettő előtt öt perccel kopog a család szeme az éhségtől. Viszont előnye, hogy nagyon-nagyon gyorsan össze lehet állítani, szépen magától megsül, nem kell kevergetni, vagy ott álldogálni mellette. Kevesebb benne a kalória, mint a krumpliból készült vetélytársának. A végeredmény egyszerre szaftos, ropogós és édes, egy szóval több, mint tökéletes kísérője főleg a száraz, natúr húsoknak. 

Tovább

Lecsós csirkecomb jó sok paradicsommal

Olyan környéken lakunk, ahol nem ritka látvány, hogy a szomszédok a kerítés egyik illetve másik oldalán egy vödör, gereblye vagy kapa társaságában filozofálgatnak az élet olyan fontos kérdéseiről, mint a mikor fog esni, kell-e öntözni, hogy áll a cefre vagy éppen mi volt az ebéd. Az egyik szomszédunk, Jani is ilyen típus. Éppen délután családilag ültettük az áfonyabokrot, amikor felbukkant a tüchtig vonalba rendezett farakása oldalában. A férjem, ahogy egy jó szomszédot illik, megkínálta egy deci furminttal, ő meg cserébe hozott egy tál még édesen földszagú paradicsomot. Jó tíz perce beszélgettünk, amikor szóba került az aznapi menü. Mondtam, hogy lecsós csirkecombot. Rám nézett, picit felhúzta a szemöldökét és próbálta elképzelni az ételt. Pár perc múlva kerek-perec közölte: ha nem sért meg, ő szereti a lecsót, szereti a csirkecombot is, de a kettőt együtt meg nem enné soha. Pedig micsoda finom együtt, főleg most, amikor a paradicsomnak és a paprikának is szezonja van!

Lecsós csirkecomb

Recept két főre

  • két darab csirkecomb (alsó, felső egyben)
  • két deci paradicsomlé
  • két fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • négy-öt darab közepes paradicsom
  • három darab közepes paprika
  • egy evőkanál nyírfacukor (más néven xilit)
  • egy kávéskanál koriander
  • négy darab egész babérlevél
  • a sütéshez kókuszzsír ( lehet olívaolaj is, ha nem vagytok paleósok)
  • ízlés szerint só

A csirkecombokat jól megmosom, leszedem a bőrüket, majd jól bedörzsölöm őket a kókuszzsíros fokhagymagerezdekkel. Közben egy fedeles edényben a kókuszzsíron a felkarikázott vöröshagymát megdinsztelem. Mikor a hagyma átlátszóvá válik, hozzáöntök egy deci vizet, és két deci paradicsomlevet. (Én, a nagymamám házi, befőzött paradicsomlevét használom, de teljesen jó a bolti is.)

Beleteszem a csirkecombokat az edénybe, hozzáadom a felkockázott paradicsomokat, a felkarikázott paprikákat és az egész babérleveleket. Lefedem az egészet egy fedővel, majd hagyom negyed órát rotyogni. Ezután fordítok egyet a combokon. Beleszórom a koriandert, a sót és a nyírfacukrot, és még addig főzöm, amíg a hús meg nem puhul. A csirkecomb ebben a fedős megoldásban nagyjából fél óra lett kész, de ha csirkemellet használtok, akkor nagyjából tíz percet spórolhattok.

A lecsós csirkét most teljes kiőrlésű fussilivel ettük, de tökéletesen illik hozzá bármilyen semleges köret, mint a barna rizs vagy a kuszkusz. A végeredmény a családnak nagyon-nagyon bejött. A fazék aljáról az utolsó falatka is eltűnt.

Tovább

Egy kic(s)it csípős, egy kic(s)it savanyú...

Amikor még egyetemista voltam, akkor a legjobban a rendes leves hiányzott. Levest nem utaztattam a bőröndömben a vonaton a könyvek és a laptomom mellett, este már nem volt lelkierőm főzőcskézni, ráadásul az olcsó, iskolai menzai menü vizezett, szétvegetázott húslevese nem volt éppen csúcsgasztronómai élmény. Így maradt a porleves. Csak egy bögre forró víz, három perc keverés, és máris lehet enni. Pontosabban inni, mert a levesbetét címszóval néhány zöld izét és pár fonnyadt kenyérkockát tettek a zacskóba. Ekkor ismerkedtem meg a zellerkrémlevessel, mert a brokkoli krémlevessel együtt volt három plusz egy akcióban. Az egészben az volt a legdurvább, hogy az íze cseppet sem hasonlított a zellerére, simán ráírhattak volna a zacskóra random módon egy másik zöldséget is. Az igazi zellerkrémleves azért egész más tészta…

Gyömbéres almás zellerkrémleves

Recept két főre

  • egy közepes zeller
  • két közepes, savanykás alma
  • egy nagyobb fej vöröshagyma
  • két deci rizstejszín (ha nem vagytok vegánok, paleósok, akkor lehet sima főzőtejszín is)
  • egy kávéskanál gyömbér
  • egy csipet cayenne bors
  • az ízlés szerint só
  • a sütéshez kókuszzsír (lehet sima olíva olaj)

Egy lábasban a felkarikázott hagymát a kókuszzsíron átlátszóra píritom, majd felöntöm nagyjából egy liter vízzel. Beledobálom a megtisztított, kockára vágott zellert és az egyik darabokra vágott almát. Aztán a zellerszár „húsos” részét is beleaprítom, mert így a végén még markánsabb ízvilágot kapunk. Negyed órát fedő alatt hagyom rotyogni, majd hozzáöntöm a rizstejszínt, a beleszórom a gyömbért, a sót, a cayenne borsot. Még pár percet főzöm, és az egészet beleöntöm a turmixba (sima botmixer is jó.), hogy ne legyen annyira rusztikus az állaga. A turmixba beledobom nyersen a másik almát is, hogy jobban kiemelje a zellert.

Levesbetétként az unalmas levesgyöngy, zsemlekocka helyett, vékonyra szeletelt zöldalmát és áfonyát használtam, mert így sokkal izgalmasabb lett a végeredmény. Kic(s)it savanyú, kic(s)it csípős, de piszkosul finom.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com