Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Almás-fokhagymás lapocka egybensütve

főétel paleo tejmentes gluténmentes

Az úgy volt, hogy a múltkor a boltban szép volt a lapocka, a csirke meg finoman szólva is satnya. Olyan fehér volt a hús, mintha belemártották volna a fehér festékbe. Én meg láttam már rendes csirkét. Az sárga. Legalábbis a tisztességes fajta, amelyik kapirgált az udvarban, meg evett zöldet, meg kukoricát. Igaz, a melle nem olyan nagy, de az íze… Nah, mivel a bolti csirke nem nyerte el a tetszésemet, inkább vettem lapockát. Jó nagy darabot, hogy lehetőleg másnapra is jusson belőle. Elkértem anyu tuti receptjét, és pikk-pakk összeállítottam a két napi ebéd gerincét. (Jah és bocs, előre is képért, a hús másik felét lefosztották a srácok, mire eszembe jutott, hogy még nem is fényképeztem le.)

Almás extra fokhagymás lapocka egybensütve

  • egy kiló lapocka (egyben)
  • hat-hét gerezd fokhagyma (egészben)
  • három-négy gerezd fokhagyma (zúzva)
  • két darab nagyobb alma
  • egy teáskanál őrölt koriander
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy kis olívaolaj a sütéshez
  • ízlés szerint balzsamecet

A húst alaposan lemossuk egy kis balzsamecettel, hogy lejöjjön róla a trutyi. Utána pedig alaposan bedörzsöljük az összezúzott fokhagyma, zúzott koriander, só,bors és olívaolaj keverékével. Ezután néhány helyen centis réseket vágunk, amibe becsúsztatjuk az egészben hagyott fokhagymákat. Végül most jön a varázspálca, akarom mondani zacskó. Mert, hogy az egész lelke a sütőzacsi, mert tökéletesen megpuhul benne a hús egészben is, anélkül, hogy a belseje kiszáradna. Beletesszük a zacsiba a lapockát, meg a cikkekre vágott almát. Végül 180 fokon nagyjából két-két és fél óra alatt vajpuhára sütjük. Végül egy kis növényi tejszínnel, paradicsommal megdizájnolhatjuk, de nem fontos, úgyis pillanatok alatt elfogy.

U.i.:

Boldog szülinapot anyu!!!

Tovább

Pikáns grillezett gomba soba tésztával

gomba tejmentes gluténmentes paleoImádunk grillezni. A férjem meg én többesszámban. A feladatok le vannak zsírozva: én vágok, ő süt, együtt pácolunk. Mert az egész grillezés lelke a pác. Persze kábé bármelyik boltban lehet kapni grillezésre késze csirkemellet, kolbászt, sajtot és halat. Ez tök jó sos megoldás. De ha igazán különleges ízvilágra vágytok, akkor felejtsétek el a húst, grillezzetek gombát! Tutira nem fogjátok megbánni!

Hozzávalók két személyre:

  • fél kiló grillgomba (Ne röhögjetek, árulnak ilyet!)
  • két-három pálinkás pohárnyi szezámolaj ( Ki emlékszik arra pontosan!:)
  • három gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint szójaszósz
  • néhány levél friss koriander
  • a tálaláshoz néhány levél friss tárkony
  • egy kisebb doboz soba tészta (hajdinatészta)

gomba tejmentes gluténmentes paleo

A pác egy kis friss korianderrel.

A gombát alaposan megmossuk és nagyjából centis szeletekre vágjuk. Elkészítjük egy nagy tálban a pácot: belecsurgartjuk a szezámolajat, a szójaszószt a tálba. Ráaprítjuk a fokhagymát. Jó sokat, hogy kellőképp pikáns legyen.

gomba tejmentes gluténmentes paleoBeleforgatjuk a gombaszeleteket. Közben előmelegítjük a grillt. (Mi kontaktgrillt használunk, de lehet hagyományosat is – gusztus és lustaság dolga.), majd rápakoljuk a gombaszeleteket. Nagyjából öt percig sütjük és végül megszórjuk néhány levél friss tárkonnyal.

gomba tejmentes gluténmentes paleoAmíg grillezünk, addig a soba tésztát a sós forró vízben pár perc alatt megfőzzük. Ezután egy vokba a maradék pácot belecsurgatjuk, hogy egy cseppje se vesszen kárba és picit lepirítjuk benne a sobát, és már tálalhatjuk is.

gomba tejmentes gluténmentes paleo

Csak egy dologra vigyázzatok! Sütés közben ne egyetek a kész gombákból, mert mi úgy rákaptunk, hogy egy adagot csak úgy elcsipegettünk.

Tovább

Így süsd tökéletesre a kelbimbót!

Már lassan vége a kelbimbószezonnak, de még itt-ott ki lehet fogni eggyel vagy kettővel pofásabban kinéző szállítmányt. Hogy mennyi vitamin, ásványi anyag van ebben a káposztafélében, azt most nem részletezném, majd valamelyik egészségblogger kimásolja a Wikipédiáról. De egyezzünk meg abban, hogy superfood, és tök jó köret, ha rendesen el tudod készíteni.

Fűszeres kelbimbó

Hozzávalók (kb. 3 személyre)

  • fél kiló kelbimbó
  • fél citrom leve
  • fél citrom 
  • egy teáskanál só
  • egy teáskanál bors
  • egy teáskanál szerecsendió
  • négy-öt darab babérlevél
  • egy evőkanál olívaolaj( paleósoknak kókuszzsír)

De kezdjük a pucolással! Én csak a szélső leveleket szedem le, hogy nagyobb maradjon és a mini torzsáját is meghagyom, mert akkor szépen egyben marad félbevágás után is. Tehát félbevágjuk őket!És most jön varázslat! (hahaha-nagy túlzás) Vegyél elő egy sütőzacsit, dobáld bele a félbevágott kelbimbókat. Szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval! Dobd bele a babérlevelet  és a cikkekre vágott citromot! Aztán facsard bele még a fél citrom levét. Végül csorgasd bele az olívaolajat. Rázd össze, mint egy profi séker! És told be a 180 fokra előmelegített sütőbe úgy húsz-huszonöt percre! A végeredmény pazar, mert a citrom, babér és a szerecsendió együtt kiemeli a kelbimbó kissé kesernyés ízét.

 

Tovább

Szaftos tepsis csirke pofonegyszerűen

paleo gluténmentes tejmentes főétel csirkeNem mindegyik nap van arra idő, hogy nyolcfogásos ebédet főzzön az ember lánya /fia ( Nem rekesztjük ki a háziurakat sem.)Jó, valljuk be, néha kedvünk sincsen egy fél délelőttöt a tűzhely mellett tölteni. Ilyenkor "csak" tepsis csirke az ebéd, mert csak fűszerezni kell, a sütő meg elvégzi a munkát. Ez a sima szaftos-paradicsomos változat nettó tíz perc munka. A végeredmény kellemesen édes-sós-savanykás, és olyan omlós, hogy szinte elolvad a szájban. Ennyi, és semmi több. Nincs túlragozva.

Szaftos-omlós fokhagymás-paradicsomos tepsis csirke (négy főre)

  • egy kiló csirkecomb
  • 500 g paradicsompüré
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 levél bazsalikom
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • a sütéshez kókuszzsír( olívaolajjal is jó)
  • egy evőkanál balzsamecet

A csirkecombokat megmossuk, és bedörzsöljük a balzsamecettel, így könnyebben lejön róla a "húsdzsúva" plusz lesz egy kis savanykás beütése a húsnak. Egyenként megsózzuk, megborsozzuk a combokat, és alaposan bedörszöljük a fokhagymával.Ezután egy serpenyőben a zsiradékon három perc alatt mindegyik oldalára kérget sütünk. Fontos, hogy a húsokat ne halmozzuk egymásra, inkább több részletben süssük. Ezután a csirkéket egy tepsibe tesszük, majd ráöntjük a serpenyőben maradt zsiradékot. Rácsurgatjuk a paradicsomot. Szósza válogatja, ha túl savanykásnak érezzük, akkor keverjünk bele egy evőkanál cukrot/xilitet/eritritet és rászórjuk az apróra tépkedett a bazsalikomot. A sütőben 180 fokon légkeveréses fokozaton nagyjából negyven perc alatt vajpuhára sütjük. Akkor van készen, ha már szinte el kezd leválni a hús a csontról.

Tovább

"Adjmégegyet" mentes gesztenyegolyó

tejmentes gluténmentes desszert sütésnélkül paleo vegán tojásmentes

Nah még egy süti! Nevezzük az egyszerűség kedvéért annak. A banános gesztenyegolyók egy pont nullás verzióját a szomszédban ettem. Eredetileg babadesszert, mert semmi, de tényleg semmi hozzáadott cukrot, glutént, vagy  tejszármazékot nem tartalmaz. Ellenben olyan „adjmégegyet”, „megmégegyet”, „namégegyutolsót” fajta, amelynek az elkészítéséhez (szándékosan nem írtam sütést) körülbelül tizenöt percre van szükség.  Ha gyerekekkel csináljuk, akkor nyilván fél óra, de ebben a maszatolás, sokadszori minőség-ellenőrzés és a nagyobb romok eltakarítása is benne van.

Ha hirtelen beesnek anyósék, vagy a haverok, vagy csak az ovis farsangra, gyerekzsúrra kellene valamit villantani, ami nem a huszadikfajta muffin, de nem akartok órákat a konyhában tölteni, akkor ez a ti receptetek.

Kókuszos-banános "mentes" gesztenyegolyók (sütés nélkül)

Hozzávalók:

(nagyjából harminc-negyven darabhoz- kevesebbnek nem is érdemes nekiállni)

két csomag gesztenyemassza (lehetőleg cukormentes)

két darab érett banán (minél barnább annál jobb)

egy csomag kókuszreszelék

A fagyos gesztenyemasszát felolvasztjuk éppen csak annyira, hogy lehessen formázni. A-verzió -előveszed este, és reggelre kiolvad. B-verzió: kb. egy perc a mikróban. A gesztenyét kézzel belemorzsoljuk egy nagy tálba, majd hozzá keverjük az apró karikákra vágot banánt. Addig törjük, keverjük egy villával, amíg nagyjából homogén nem lesz a massza. Ha túl lágy lett a „tészta”, akkor tegyük be a hűtőbe egy fél órára. Ezután kicsípünk belőle egy darabot és beleforgatjuk a kókuszreszelékbe, és ezután formázunk belőle golyót. A kész golyókat akár rögtön meg lehet kóstolni, de sokkal finomabbak másnap, ha egy estét pihennek a hűtőben. Már ha marad belőlük.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com