Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pikáns grillezett gomba soba tésztával

gomba tejmentes gluténmentes paleoImádunk grillezni. A férjem meg én többesszámban. A feladatok le vannak zsírozva: én vágok, ő süt, együtt pácolunk. Mert az egész grillezés lelke a pác. Persze kábé bármelyik boltban lehet kapni grillezésre késze csirkemellet, kolbászt, sajtot és halat. Ez tök jó sos megoldás. De ha igazán különleges ízvilágra vágytok, akkor felejtsétek el a húst, grillezzetek gombát! Tutira nem fogjátok megbánni!

Hozzávalók két személyre:

  • fél kiló grillgomba (Ne röhögjetek, árulnak ilyet!)
  • két-három pálinkás pohárnyi szezámolaj ( Ki emlékszik arra pontosan!:)
  • három gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint szójaszósz
  • néhány levél friss koriander
  • a tálaláshoz néhány levél friss tárkony
  • egy kisebb doboz soba tészta (hajdinatészta)

gomba tejmentes gluténmentes paleo

A pác egy kis friss korianderrel.

A gombát alaposan megmossuk és nagyjából centis szeletekre vágjuk. Elkészítjük egy nagy tálban a pácot: belecsurgartjuk a szezámolajat, a szójaszószt a tálba. Ráaprítjuk a fokhagymát. Jó sokat, hogy kellőképp pikáns legyen.

gomba tejmentes gluténmentes paleoBeleforgatjuk a gombaszeleteket. Közben előmelegítjük a grillt. (Mi kontaktgrillt használunk, de lehet hagyományosat is – gusztus és lustaság dolga.), majd rápakoljuk a gombaszeleteket. Nagyjából öt percig sütjük és végül megszórjuk néhány levél friss tárkonnyal.

gomba tejmentes gluténmentes paleoAmíg grillezünk, addig a soba tésztát a sós forró vízben pár perc alatt megfőzzük. Ezután egy vokba a maradék pácot belecsurgatjuk, hogy egy cseppje se vesszen kárba és picit lepirítjuk benne a sobát, és már tálalhatjuk is.

gomba tejmentes gluténmentes paleo

Csak egy dologra vigyázzatok! Sütés közben ne egyetek a kész gombákból, mert mi úgy rákaptunk, hogy egy adagot csak úgy elcsipegettünk.

Tovább

A legfincsibb édesburgonyapüré

gluténmentes tejmentes köret
Ilyen finom krumplipürét még nem ettél!!!

A legjobb édesburgonyapüré, amit valaha ettem. (Tudom, nagyon szerény vagyok...)Komolyan, pedig sokféle változatban készítettem. Csak négy hozzávaló, na jó vízzel együtt öt, egy botmixer meg húsz perc kell hozzá. Szuper lowcarb köret bármilyen hús mellé.

Hozzávalók 4 személyre:

  • négy-öt édesburgonya
  • egy nagyobb fej lilahagyma
  • egy érzésnyi olívaolaj
  • egy teáskanál só

Az apróra vágott lilahagymát megfuttatjuk az olívaolajon. Pár percig pirítjuk, majd utána felöntjük vízzel. Az édesburgonyát megpucoljuk, karikára vágjuk és beledobáljuk a hagymát vízbe. Ha nem lepi el teljesen a víz akrumplit, akkor még öntünk hozzá egy kicsit. A lábas tetejére rápattintjuk a fedőt, és addig főzzük köbö tizenöt perc, amíg a batáta puha nem lesz. Utána összeturmixoljuk és már kanalazhatjuk a hal, hús, fasírtgolyó mellé.

Tovább

6+1 tipp, hogy tökéletes legyen a húsvéti sonka!

Fotó: Kiss László

A húsvéti sonka olyan, mint egy klasszik húsleves: ehetőt bárki képes főzni, de tökéleteset csak kevesen. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a férjemmel arra jutottunk, hogy a tízből tizenegy pontos sonka sztorija a vásárlásnál kezdődik.

  • Olcsó, akciós vizezett sonkát soha, de soha nem veszünk! Nincs annál kiábrándítóbb mikor főzés közben az egész a felére zsugorodik!
  • Csont nélkülit vásároljunk, mert a csontot nem esszük meg! Nekem pölö nincs kedvem a semmiért pluszban fizetni, pláne hogy kutyánk sincs!
  • Lehetőleg helyi termelőtől szerezzük be, ugyanis az a sonka tuti látott disznót! Tudom, tudom kicsit paranoidak vagyunk...
  • Ha a kalóriák is számítanak, akkor figyeljünk, hogy csak egy leheletnyi kövérje legyen rajta! Tudjátok, a bikinibody most készül!
  • Ha megvan a sonka, akkor legkésőbb szombat délután készítsük el! Kicsi lángon, éppenhogy rotyogva főzzük! Szánjunk rá kábé három-négy órát, mert hús annál omlósabb és szaftosabb lesz. Természetesen nem kell ott álldogálni mellette. Elég néha rápillantani! Közben lenyomhatunk egy fél Trónok harca évadot vagy nekieshetünk a Karamazov-testvéreknek!
  • A főzővízbe feltétlen dobjunk fűszereket: remekül átveszi a hús például a szegfűbors, a babérlevél, vagy éppenséggel a lila-és a fokhagyma ízét! A bátrabbak zöldségalaplevet és olyan extraságokat, mint pölö borókabogyó is használhatnak!
  • Ha lezártuk a gázt, akkor hagyjuk a sonkát a saját levében kihűlni, nehogy kiszáradjon!
  • A húsvéti sonkát konyharuhával fedjük le, hogy tudjon szellőzni és ne eresszen levet az éjszaka!

Másnap nincsen más dolgunk, mint egy éles késsel centis szeleteket vágni, megküldeni egy kis házi reszelt tormával, és máris jól indul a húsvét!

Tovább

Anyósom Kaszinó-tojása

tojás előétel gluténmentes tejmentes
Szendvicsként is megállja a helyét! Jah, és nincsen benne hozzáadott cukor! Fotó: Kiss László

Anyósomnak van néhány klassz tojásos receptje, amit elkértem. A savanyú tojáslevest meg a szalonnás zsemlegombócot annó az (amúgy félig szlovák) anyósától tanulta. A petrezselymes töltött tojást (vagy ahogyan az a nevezi Kaszinó-tojást)viszont ő kísérletezte ki egy korábbi ízélménye alapján. A fejlesztés remekül sikerült, azóta is készíti minden családi hidegtálas ünnepségre. Gondoltam, jófej meny leszek, és összedobom húsvétra. Sikerült. És még kritikát sem kaptam tőle…:)

 

tojás előétel gluténmentes tejmentes
A pesztó és a retek csak a dizájnhoz kell. Fotó: Kiss László

Kaszinó-tojás (10 darabhoz)

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • két evőkanál majonéz
  • egy teáskanál mustár
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint petrezselyem

A tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk. Ezután óvatosan kettévágjuk őket és a sárgájukat egy tálba kanalazzuk. Hozzákeverjük a majonézt, a mustárt. Beletesszük a sót, az összevágott petrezselymet majd összekeverjük az egészet. A masszát visszakanalazzuk a tojásokba, és a tetejüket petrezselyemmel díszítjük.

Tovább

"Mindetmegeszem" medvehagyma pesztó

Nem lehet belőle eleget készíteni! Fotó: Kiss László

Vidd innen, mert mindet megeszem – közölte velem a maga kimért stílusában a férjem. Jól van nah, mindjárt elrakom- válaszoltam neki, majd megvártam míg kiment a konyából. A pesztót, ami saccperkábé öt perc alatt dobtam össze, eldugtam a hűtő legfelső polcára. Pontosan a vietnámi tojásleves mögé. Ott tuti nem keresi! ÉÉÉs igazam lett! Megérte várni! Egy este alatt szépen összeértek az ízek! Kicsit csípős, kicsit rusztikus, de mégis kenhető krém lett belőle, ami tökéletes kiegészítője lehet egy húsvéti reggelinek.

Hozzávalók:

  • egy csokor medvehagyma
  • 10 dkg parmezán
  • 4 cl olívaolaj
  • egy teáskanál borecet
  • ízlés szerint só

A medvehagymát egy jó éles késsel apróra vágjuk. Ha van késes aprítónk, akkor használjuk nyugodtan, mert meggyorsítja a munkát. A medvehagymához hozzáadjuk a reszelt parmezánt. Óvatosan meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, végül meghintjük egy kis borecettel. Megsózzuk az egészet, aztán alaposan összekeverjük. Rögtön lehet a zsemlére kenni, de még jobb, ha egy estét hagyjuk állni a hűtőben,  mert összeérnek az ízek.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com