Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lowcarb „rácponty”

tejmentes gluténmentes hal recept egytálétel

Lezabálja rólad a kilókat.

Én is, hozzád hasonlóan szeretem a klasszikus magyar ízeket: a gulyásban az ugrós galuskát, a pörköltben a szétolvadó marhahúst, vagy a rácpontyban a halhúson szétterülő lecsós szaftot. Néha meg előtör belőlem a masszív bioanyu, aki legszívesebben minden nap minimál fűszerezéssel kevés húst, sok párolt zöldséget tenne az asztalra.

Teljesen fordítsunk hátat a hagyományos magyar konyhának és toljuk fullba a már-már szinte puritán ízvilágot meg a fehérjecsokit? De az sem megoldás, ha minden ételt ellep a paprikás zsír, mert annak hosszú távon következményei lesznek. Pláne, hogy egyre többen, köztük én is, napi iksz órában ülőmunkát végeznek.

És akkor, meg jön a csodálkozás, hogy jééé megint többet mutat a mérleg. Hoppá, picit magasabb a vérnyomásom, de biztos csak ideges vagyok. A nulla mozgásnak meg az extra adag fehér kenyérnek nincs köze hozzá.

De van! Csak te vagy érte a felelős. A múltkor az egyik túlsúlyos ismerősöm panaszkodott, hogy a diétája miatt nem ehet „tartalmasat.” Kesergett azon, hogy mit nem tehet a tányérra, ahelyett hogy annak örült volna, hogy mennyi mindent fogyaszthat. Az egészséges életmód jár egyfajta lemondással, de legalább annyi lehetőséggel is. Most már ideje túllépned a cézár salátán, és kipróbálni olyan recepteket, amelyek megelevenítik a klasszikus magyar ízeket, ugyanakkor lezabálják rólad a felesleges kilókat. Mint a következő „rácponty”.

Rácponty édesburgonyával (négy főre)

  • négy szelet ponty (lehet bármilyen hal például tőkehal, lazac. Az sem lényeges, hogy friss legyen, mert a recept, még mirelittel is működik)
  • négy darab édesburgonya
  • egy tojás
  • két deci zabtejszín (rizstejszín is jó)
  • egy fej vöröshagymya
  • egy kis üveg lecsó (nekem még volt tavalyról eltett, de lehet frissen csinálni is)
  • egy teáskanál kakukkfű
  • ízlés szerint só és bors

Az édesburgonyát pofás karikákakra vágjuk, majd egy fazékban kicsit előfőzzük. Egy nagyjából húsz centis kerámiatálat megkenünk olívaolajjal, majd rápakoljuk az édesburgonyát. A szeleteket picit megsózzuk, borsozzuk. Utána rátesszük a felkockázott vöröshagymát. Ezután következnek a halszeletek, amelyeket elegánsan a krumplira pakolunk. Meglocsoljuk őket a lecsóval, majd a biztonság kedvéért egy tojást kikeverünk a tejszínnel, majd ezt is rácsorgatjuk. Végül egy kis kakukkfűvel megfűszerezzük. A sütőben 180 fokon húsz perc alatt készre sütjük.

 

Tovább

Pofonegyszerű csirkesaslik

grill tejmentes gluténmentes recept csirkeTegye fel a kezét, aki szereti a saslikot? Ugye, mennyien vagyunk? Én egész nyáron tudnám enni, főleg ha jó fokhagymás, és mellesleg jó szaftosra grillezik. Szerintem a saslik akkor a legfinomabb, mikor a csirkéből kicsorduló lé finoman átitatja az alatta lévő zöldséget, úgy hogy közben a széle ropogósra pirul. Ééés most jön a dobpergés! Otthon is pofonegyszerűen és gyorsan összedobható csak néhány pálcika meg egy „bézik” grill hozzá.

Fokhagymás-cukkkinis csirkesaslik (két főre)

  • fél kiló csirkecomb (filézett)
  • egy nagyobb vöröshagyma (lehet fehér is)
  • egy közepes cukkini
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy késhegynyi koriander
  • ízlés szerint só

A csirkét jó alaposan besózzuk, és megfűszerezzük az összetört korianderrel majd rákenjük a lezúzott fokhagymát. Ha szeretitek, akkor rakhattok rá többet is. Pár percet hagyjuk állni. Ihatunk közben egy kávét. (Jut eszembe mindjárt csinálok is egyet, mert az éjjel a kisebbik fogzott.) Mosogathatunk satöbbi. Aztán a hagymát nagyobb cikkekre, a húst kockákra vágjuk, a cukkinit pedig felkarikázzuk.

Ezután jön az ügyeskezek kisiskolai szakkör. Egy cukkini, egy hagyma, egy hús. És így tovább, amíg végig nem éri a pálcikát. Néha lehet csalni, ha elfogy a cukkini, is nincs kedvünk egy másikat felvágni!

Mondjuk nem árt, ha a végét szabadon hagyjuk, hogy tudjuk forgatni sütésnél. Közben beindítjuk a grillt. Lefújjuk/lekenjük egy kis olívaolajjal, majd rápakoljuk a saslikokat. Nagyjából öt percig sütjük mindegyik oldalát és máris tálalhatjuk is! Vigyázat! Pillanatok alatt elfogy!

 

Tovább

Tojásos majdnem pho

Már itt is lehet kapni pho levest! Igaz csak egy hamburgerezőben, mellékesen, de ne legyünk már telhetetlenek! A három kínai, meg kábé ugyanennyi török büfé Mekkájában ez óriási dolog. Egy rendes ázsiai (legyen az bármi indiai, thai, japán, tibeti) étterem hiányzik Fehérvárról, addig vagy eszel pho-t vagy megfőzöd magadnak. Én váltogatni szoktam, márha a tojásos pho-levest annak lehet nevezni. Nem tudom. Főzzétek meg, és írjátok meg kommentben vagy küldjétek el galambpostán. Ha van jobb névötletetek, azt is! Jó???

Tojásos pho leves (három-négy főre)

  • öt tojás
  • két evőkanál kömény
  • három evőkanál szezámolaj
  • egy evőkanál rizsliszt (lehet sima is)
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • egy teáskanál borecet
  • ízlés szerint szójaszósz
  • néhány levél koriander

A köményt addig pirítjuk a szezámolajon, amíg el nem kezd pattogni. Így igazán ropogós lesz. Aztán ráhintjük a lisztet, kicsit ezt is pirítjuk, majd hosszádobjuk a felvágott hagymát. Megint pirítjuk pár percig aztán felöntjük kábé egy liternyi vízzel. Addig főzzük, amíg nem kezd lobogni, majd ekkor egy határozott mozdulattal beleütjük a tojásokat. Lehet többet is, már ha nem sütöttétek el az összeset korábban. (Csak úgy mondom, ez nálunk rendszeres probléma, nadehagyjuk) Nagyvonalúan meglocsolom egy kis szójaszósszal, belelöttyintek még egy evőkanál szezámolajat és hogy a savtartalom is rendben legyen belecsurgatok egy kis borecetet. Nagyjából öt perc alatt kész a leves. Díszítésképp rakok bele zöld koriandert. Már ha azt tudtam venni!:)

Tovább

Omlós karaj egyszerűen

Tíz perc összedobni, utána a sütő elvégzi a dolgát!

Előre hoztuk az anyák napját! Meg sem tudom mondani, mikor főztem utoljára anyuval. Valahogy a gyerekezés meg a sziszifuszi mosás-vasalás-takarítás satöbbi mellett sosincsen arra idő, hogy együtt alkossunk valamit. Most tök spontán sikerült! Egy kiló karajból meg egy csomag illatos arany laskából olyan ebéd kerekedett, hogy a tűzhely alatt alvó vizsla még a tányérat is kinyalta volna! Márha engedtük volna!

Hozzávalók (6 személyre)

  • egy kiló karaj
  • nyolc gerezd fokhagyma
  • két és fél deci rizstejszín (ha nem vagytok tejérzékenyek tejföl)
  • fél kiló aranylaska
  • két deci száraz fehér bor
  • ízlés szerint só
  • a díszítéshez egy levél újhagyma

A karajt megmossuk, gusztusos szeletekre vágjuk, alaposan megsózzuk, majd a kivajazott/olajozott tepsibe egymás mellé helyezzük. Egy külön kis pekedliben (kisebb tál) kikeverjük a rizstejszínt öt gerezd áttört fokhagymával. Ezután egy kanállal egyenletesen szétoszlatjuk a húsokon.

A laskát egy szűrőben óvatosan megmossuk. Nagyon vigyázzatok, mert könnyen törik! Aztán szétterítjük a hússzeleteken. Végül áttörjük a maradék fokhagymával plusz meglöttyintsük az egészet egy kis borral, mert azt minden és mindenki szereti. (Mi is- főleg a somlói juhfarkot, de ez egy másik poszt) A karajt a sütőben sokáig úgy hetven percig sütjük 180 fokon! Szóval ez ne negyed 12-kor jusson eszetekbe, mert délre nem lesz készen. A végül tálalás előtt egy kis újhagymával megszórjuk!

Tovább

Szalonnacukkini

Jó vicc, mi! Mint a fából vaskarika! De most tényleg ránézésre nem olyan, mint a grillen lepirított bacon! Nah ugye! A cukkinit azért csípem, mert egy semleges zöldség: csináltam már belőle spagettit, pizzaalapot, ratatouille-t. Mindig full más íze lett, attól függően hogyan fűszereztem. Most például garam masalát használtam, ami az egyik legismertebb indiai fűszerkeverék. Van benne többek között koriander, szerecsendió, fahéj, babérlevél, római kömény és bors. Kicsit lágyabb, de mégis karakán csípőssséget ad a cukkininek, szóval szórjátok bátran! Márha a közelgő bikiniszezon miatt mondjuk szalonnapótlékra vágytok!

Hozzávalók két személyre:

  • egy cukkini
  • egy teáskanál garam masala
  • egy csipet só

A cukkiniket megmossuk és hosszában nagyjából centi vastag szeleteket vágunk. Ez nem olyan egyszerű! Mielőtt belevágtok, feltétlen élezzétek meg a késeteket meg igyatok meg egy sört, deci vöröset (mindkettőt) tök mindegy, csak ne remegjen a kezetek!Egy határozott mozdulattal suhintsátok végig a cukkinit. Aztán jöhet a só meg egy kis garam masala minden szeletre bőségesen. Hagyhatjátok állni, de nem fontos. Pakoljátok rá nyugodtan az olívaolajjal befújt, lekent kontaktgrillre. Nyomjátok rá jó alaposan a grill felső lapját, hogy csapassanak azok a fodrok. Kábé öt percig süssétek, majd köretként vagy magában is tálalhatjátok!

 

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com