Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Heti csirke: éljen a mézes-mustár!

Nem túl édes, nem túl csípős, mégis karakteres

Te is szereted a csirkét, ugye!? Nem vagy vele egyedül. És miben rejlik a sikere? A semleges ízében?! Hogy olyan mint egy gasztonómiai fehér vászon, amely édesen, sósan, savanyúan és csípősen is pazar?! Hogy könnyen be lehet szerezni, mert a combjából vagy a melléből még a legutolsó sarki kisboltban is van?! Hogy főzve, sütve, grillezve is hamar elkészül? És a család nem veri egy óráig a tamtamot, mikor lesz már ebéd? Hogy relatíve olcsó? Egy kiló ( még a melléből) is nagyjából ezerötszáz forintból kijön? Hogy sovány hús? Így ha ezt eszed ebédre, nem nyomja az egekbe a vérnyomásod! Hogy…?! Folytathatjátok ti is…

Nah, ezért eszed minden héten legalább egyszer te is, meg én is. Az egyik kedvenc csirkepácom a mézes-mustár. Bár tegyük hozzá, hogy szerintem a népi interneten fellelhető receptek nagy részében túl sok a méz, és kevés a mustár, ezért kikísérleteztünk egy saját változatot, amely nem túl édes, nem túl csípős, csak egyszerűen karakteres.

Mézes-mustáros csirke

Hozzávalók 2 személyre:

  • fél kiló csirkemell
  • másfél evőkanál méz
  • két teáskanál mustár
  • három gerezd fokhagyma
  • két evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • egy kávéskanál kakukkfű

A csirkemellet megmossuk, és középénél a nagyságától függően két vagy három részre vágjuk, majd besózzuk. Egy nagyobb tálban összekeverjük a mézt, a mustárral, az olívaolajjal. Érzésre teszünk bele sót és egy kis borsot. Na meg az összezúzott fokhagymát és a kakukkfüvet, és mint egy kisangyal egy evőkanállal összekeverjük. Ezután jöhet a kóstolás. Ha épp olyan méz volt a spájzban, amely kicsit édesebb, mondjuk valamilyen extra virágméz, akkor tolhattok bele még mustárt. Ne izguljatok, nem fog neki ártani!

A csirkemelleket alaposan megforgatjuk a pácban és egy ételtartó dobozban a hűtőbe tesszük, hogy a húst jól járják át az ízek. Legalább álljon benne fél órát, de ha kicsit tovább hagyjátok, az még jobb.

Majd tetszőleges módon például serpenyőben vagy grillen olyan oldalanként négy-öt perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Ne feledjétek! A pác miatt hamar átsül, ezért ha nem vagytok biztosak a dolgokat, egyet vegyetek ki, vágjátok ketté! Ha látszódnak a rostok, akkor már rá is pattinthatjátok az alufóliával lefedett tányérra. Három perc pihentetés után még szaftosabb és omlósabb lesz, és már ehetitek is!

Tovább

Süngomba: olyan az íze, mint a legzsengébb borjúnak

gomba amigoamigombank támogatott tartalom tejmentes gluténmentes

Korábban még sosem ettem süngombát! Bocs, nem is hallottam még a létezéséről sem. Igaz, gyerekként nem kergettek garnélával meg kaviárral az asztal körül. Ugyanakkor apukám révén megtanultam, hogy legyek nyitott az újfajta alapanyagokra, ízekre, receptekre.

Az ócsai Bio-Fungi Kft.-től kaptam egy klassz „Amigo, a mi gombánk” csomagot, amiben a húsos aranylaska és a csiperke mellett volt négy darab szőrös valami. Ez volt a süngomba, vagy oroszlánsörénygomba, ami majdnem minden aminosavat tartalmaz.

Egy napig gondolkodtam: hát ebből mégis mi a fenét fogok főzni!? Másnap reggel a férjemmel kicsomagoltuk. Olyan bársonyos, közel sem a szokásos gombás, illata volt, hogy az egész konyhát átjárta. Végül a családi brainstorming eredményeképp arra jutottunk, nem fogjuk túltolni a kulináriát. Csont egyszerűen, minimál ázsiai beütéssel fogjuk elkészíteni. Mikor megkóstoltuk, csak ennyit mondtunk: hmmm,hmmm,hmm. Szinte atomjaira olvadt a szánkban. És az íze?! A legzsengébb borjú húséra emlékeztetett...

Süngomba mogyoróolajos répasalátával, korianderrel és rizstésztával

Hozzávalók két személyre:

A szószhoz:

  • 250 gramm süngomba
  • két evőkanál mogyoróolaj
  • egy fej lilahagyma
  • egy evőkanál borecet
  • ízlés szerint szójaszósz
  • ízlés szerint bors

A salihoz:

  • egy nagyobb répa
  • egy evőkanál mogyoróolaj
  • néhány levél koriander

A tésztához:

  • egy csomag rizstészta

A rizstésztához a vizet forralunk. Közben a szent süngombát nagyjából centis darabokra vágjuk. Ne mossátok meg, mert különben magába szívja a vízet, és dobhatod az egészet a kukába. Legfeljebb töröld át enyhén nedves konyhai papírtörlővel. Mogyoróolajon megfuttatjuk az apróra vágott lilahagymát, majd rádobjuk a süngombaszeleteket. Picit pirítjuk, aztán fűszerezzük borecettel és szójaszósszal. Egy kicsi borsot adhatunk hozzá, de nem fontos. Kevergetés közben addig sütjük, amíg a gomba áttetsző nem lesz. Ez nagyjából hat-hét perc. Majd lecsukjuk a gázt

A salihoz a répát lereszeljük. Meghintjük gálánsan egy kis mogyoróolajjal és néhány levél korianderrel. Nah nagyjából ennél a pontnál forr fel a víz, amiben négy-öt perc alatt puhára főzzük a tésztát. És kész! Mennyi idő volt? Húsz perc?! Lehet még annyi se...Jól hangzik, ugye?

Tovább

Citromos-korianderes garnéla hajdinatésztával

egytálétel garnéla tejmentes gluténmentes
Kimaxolja az egészséges hedonizmust.

Gondolom, veletek is előfordult már párszor, hogy nem volt kedvetek főzni. Pláne ha végig zúztátok a hetet a munkahelyen, plusz egy vagy sok gyereket logisztikáztatok A-ból B-be, aztán B-ből C-be, majd D-be és vissza A-ba… És ha jön a szombat, akkor Nektek sincs erőtök kimászni az ágyból. Még akkor sem, ha kivételesen valaki letolja helyettetek a gyerek reggeliztetést és csinál jófejségből egy napindító feketét.

Ha sikerül is lazábbra venni az otthoni műszakot, és valahogy elröppen a délelőtt, akkor felmerülhet, persze jogosan. De mi legyen az ebéd? Nah, ilyenkor kell tésztát főzni valamilyen házi szósszal. Azt mindenki szereti.

A citromos-korianderes garnélás hajdinatészta nemcsak, hogy negyedóra alatt összedobható, de kimaxolja az egészséges hedonizmust. Van benne lassan felszívódó szén-hidrát, vas, B12-és C-vitamin, omega-3…Kell ennél több?

Citromos-korianderes garnélás hajdinatészta (négy személyre)

  • 400 gramm hajdinatészta
  • 250 gramm garnéla ( lehet pici vagy óriás)
  • két deci rizstejszín ( kókusz-vagy mandulatejszín is jó, de ha nem vagytok érzékenyek, akkor lehet sima főzőtejszín is)
  • egy kisebb szár póréhagyma
  • egy citrom leve
  • ízlés szerint só
  • két evőkanál olívaolaj
  • néhány levél koriander

A tésztához vizet melegítünk egy fazékban. Egy vokban az apróra vágott póréhagymát megfuttatjuk az olívaolajon, utána egy elegáns mozdulattal rádobjuk a garnélát. Egy percet pirítjuk, majd belecsurgatjuk a rizstejszínt. Belefacsarjuk a citrom levét. Megsózzuk az egészet, és addig főzzük, amíg a garnéla puhán roppanósra nem fől. Ez nagyjából öt perc. Ha fagyasztott a garnéla akkor max hét. Ha bizonytalanok vagytok, nyugodtan vegyetek ki egy garnélát, és kóstoljátok meg. Közben beledobjuk a tésztát a vízbe, ami nagyjából öt-hat perc alatt puhára fő. Ezután leöntjük róla vizet, alaposan beleforgatjuk a szószba. Rádobunk néhány korianderlevelet és tádáám máris kész a szombati ebéd!

Tovább

Három hűsítő nyári desszert, amitől fogyhatsz!

A harminc fokok beköszöntével egyre kevesebb lelkesedéssel kapcsolom be a sütőt, mert nem akarom, hogy a lakás még jobban átmelegedjen. Ilyenkor egy zúzósabb nap után valamilyen mentás gyümölcsös finomsággal jutalmazom meg magamat. Ezekben a nyalánkságokban az a parádés, hogy kellemesen eltelítenek, csökkentik az édesség utáni sóvárgást, és nagyjából bármelyik diétába  beilleszthetőek.

desszert recept vegán tejmentes gluténmentesGyümölcssaslik

Hozzávalók: (négy személyre)

  • fél kiló eper
  • fél kiló cseresznye
  • egy ananász
  • néhány levél menta
  • egy csomag bambuszpálcika

A gyümölcsöket megmossuk. Az ananászt meghámozzuk és kis háromszögekre vágjuk. Az eperszemeket, főleg ha nagyok, akkor harmadoljuk. Aztán indulhat az ügyes kezek szakkör. A bambuszpálcikára jöhet egy ananász, egy eper, egy menta, egy ananász, egy menta, egy cseresznye. Többféle variációt kitalálhattok attól függően hogy marad gyümölcs meg mennyit vámolnak le suttyomban a gyerekek. A lényeg, hogy a piros gyümölcsökhöz pakoljátok a mentát, akkor jobban kihangsúlyozza az ízeket. Jah, és ha igazán látványosak akartok lenni, akkor egy félbevágott görögdinnyében tálaljátok az egészet.

 desszert recept vegán tejmentes gluténmentes

Mentás ribizli saláta

Hozzávalók: (két személyre)

  • egy doboz ribizli (mirelit is jó)
  • két kanál eritrit vagy gyümölcscukor
  • néhány levél menta

A ribizliszemeket leszedjük a szárról. Összekeverjük az édesítőszerrel, majd hagyjuk pár percet pihenni. Végül összekeverjük néhány levél mentával és kis tálkákban szervírozzuk.

desszert recept vegán tejmentes gluténmentesMentás-chilis grillezett ananász

Hozzávalók: (négy személyre)

  • egy ananász
  • egy kávéskanál chili
  • néhány levél menta

Az ananászt kábé centinként felkarikázzuk. Ehhez mondjuk nem árt egy tisztes kés. Lehet hámozni is, de nem szükséges, ki hogyan szereti. A szeleteket alaposan bekenjük chilivel. Hagyjuk tíz percet állni, addig pont elő lehet kapni a kontaktgrill. (Jó, a sima grill is, csak az nem három perc alatt üzemképes.) Közepes fokozaton kábéra tíz percig sütjük. Akkor van készen, ha a benne lévő gyümölcscukor elkezdett karamellizálódni és a szelet kezd áttetszővé válni. Az egészet szép tálba tesszük, majd néhány összetépett mentalevéllel megtuningoljuk. Önmagában is isteni, de kiválóan illik például a grillezett csirkemellhez.

Tovább

Almás-fokhagymás lapocka egybensütve

főétel paleo tejmentes gluténmentes

Az úgy volt, hogy a múltkor a boltban szép volt a lapocka, a csirke meg finoman szólva is satnya. Olyan fehér volt a hús, mintha belemártották volna a fehér festékbe. Én meg láttam már rendes csirkét. Az sárga. Legalábbis a tisztességes fajta, amelyik kapirgált az udvarban, meg evett zöldet, meg kukoricát. Igaz, a melle nem olyan nagy, de az íze… Nah, mivel a bolti csirke nem nyerte el a tetszésemet, inkább vettem lapockát. Jó nagy darabot, hogy lehetőleg másnapra is jusson belőle. Elkértem anyu tuti receptjét, és pikk-pakk összeállítottam a két napi ebéd gerincét. (Jah és bocs, előre is képért, a hús másik felét lefosztották a srácok, mire eszembe jutott, hogy még nem is fényképeztem le.)

Almás extra fokhagymás lapocka egybensütve

  • egy kiló lapocka (egyben)
  • hat-hét gerezd fokhagyma (egészben)
  • három-négy gerezd fokhagyma (zúzva)
  • két darab nagyobb alma
  • egy teáskanál őrölt koriander
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy kis olívaolaj a sütéshez
  • ízlés szerint balzsamecet

A húst alaposan lemossuk egy kis balzsamecettel, hogy lejöjjön róla a trutyi. Utána pedig alaposan bedörzsöljük az összezúzott fokhagyma, zúzott koriander, só,bors és olívaolaj keverékével. Ezután néhány helyen centis réseket vágunk, amibe becsúsztatjuk az egészben hagyott fokhagymákat. Végül most jön a varázspálca, akarom mondani zacskó. Mert, hogy az egész lelke a sütőzacsi, mert tökéletesen megpuhul benne a hús egészben is, anélkül, hogy a belseje kiszáradna. Beletesszük a zacsiba a lapockát, meg a cikkekre vágott almát. Végül 180 fokon nagyjából két-két és fél óra alatt vajpuhára sütjük. Végül egy kis növényi tejszínnel, paradicsommal megdizájnolhatjuk, de nem fontos, úgyis pillanatok alatt elfogy.

U.i.:

Boldog szülinapot anyu!!!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com