Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zabaglione, avagy a borhab legendája

desszert tejmentes
Egészségetekre! Fotó: Kiss László

Zabaglione, sabayon vagy magyarul borhab – mind ugyanazt a desszertborból, tojásból és cukorból főzött krémet jelenti, mely remekül illik húsokhoz, halakhoz, de levendulával vagy piros gyümölcsökkel kombinálva desszertként is megállja a helyét.

A tojásos-boros krém eredetét már-már mitológiai köd övezi. Az egyik történet szerint a 14. század elején egy Giovanni Baglioni nevű olasz kapitány Reggio Emilia városa mellett táborozott. Egyik nap kiküldte a katonáit, hogy szerezzenek élelmet, amiből lehetne főzni. Az emberei viszont nem találtak mást, mint tojást, cukrot meg néhány üveg bort. A kapitány nem esett kétségbe: összekeverte az alapanyagokat, és egy fenséges boros krémet kapott. A desszert a Baglioni név torzulásából kapta a zabaglione nevet.

Egy másik legenda értelmében az édességet először Pasquale de Baylon spanyol ferences rendi szerzetes készítette Torinóban a közösség tagjainak. Később az atyából szent lett, ami finoman szólva sokat lendített a zabaglione népszerűségén. Santo Baylon kicsi elhallással zabaglionénak hangzik.

Egy harmadik elképzelés szerint az arab recept szicíliai közvetítéssel érkezett a kontinensre. A tojás, a cukor és a bor mellett fahéjat is tettek bele.

Eredet ide vagy oda, a zabaglione rövid idő alatt egész Itáliában óriási népszerűségre tett szert, és még a franciák is átvették. Igaz, hogy ők egy sósabb változatban készítik, és sodóként főként húsok, halak és saláták mellé tálalják.

Zabaglione pohárkrém

Hozzávalók két személyre:

  • négy deci desszertbor (például késői szüretelésű furmint, aszú)
  • négy tojás
  • nyolc evőkanál cukor
  • egy evőkanál szárított levendulavirág
  • tizenöt dkg málna
  • néhány mentalevél

A tojássárgákat különválasztjuk a fehérjétől, majd egy fazékba tesszük. Az egyik fél tojáshéjat elöblítjük ezzel mérjük ki a többi hozzávalót. Elő lehet venni a mérleget, de így sokkal gyorsabb, egyszerűbb és praktikusabb. Az üvegből tizenkét fél tojásnyit töltünk ki, és óvatosan ráöntjük a tojássárgákra. Jöhet a cukor, amiből nyolc fél tojáshéjnyit teszünk a masszára, majd az evőkanálnyi szárított levendulavirág. Ezután az egészet közepes lángon elkezdjük főzni úgy, hogy közben robotgéppel keverjük.

Lehet kézi habverőt is használni, csak az lassabb és sokkal fárasztóbb. Amint a zabaglione elkezd sűrűsödni, kis lángra vesszük a gázt, és addig keverjük, amíg éppen folyós krém állagot nem kapunk. Ezután előveszünk két borospoharat. Az aljára beledobunk néhány szem málnát, majd rácsorgatjuk a zabaglionét. Végül a maradék málnával, levendulavirággal és néhány mentalevéllel díszítjük.

Tovább

Last minute gyömbéres-csokis bögresüti

valentin-nap desszert vlog mentes recept low carb
Tökéletes választás Valentin-napra!

A Valentin- napból lassan hat év házasság után a férjemmel nem szoktunk nagy ügyet csinálni. Nagy általánosságban akkor szoktunk „ünnepelni”, mikor elaludtak a gyerekek. Idén sem lesz másképp!

Csak egy gyors gyümölcstál, egy-két marék mogyoró, valamilyen mag, egy pohár bor és egy egyszerű desszert lesz a menü.

A legfrissebb vlogbejegyzésben mutatok egy last minute extra csokis, gyömbéres, mangós mikrós bögresütit, amely Valentin-napra percek alatt összedobható.

Hozzávalók egy bögréhez:

  • három evőkanál tönkölyliszt
  • négy cent olívaolaj
  • egy kisebb tojás
  • egy evőkanál kakaó
  • egy teáskanál reszelt gyömbér
  • egy kávés kanál szárított gyömbér
  • két teáskanál kókuszszirup (lehet méz is)
  • két csík étcsokoládé
  • egy negyed mangó
  • néhány karika banán a díszítéshez

Tovább

Triplacsokis brownie tíz perc munkával

Két tábla étcsoki, kakaó és citrom - a triplacsokis brownie tésztáját tíz perc alatt még akkor is össze lehet állítani, ha egy majdnem kétéves segít. Gyors sütemény csokiimádóknak karácsonyra, családi ünnepre vagy  csak egy sima decemberi estére.

Tovább

Gesztenyegolyó sütés nélkül

Mielőtt nekiállsz a gyerekekkel főzni vagy sütni, légy tisztában a következőkkel:

  • szinte száz százalék, hogy valami kiborul a földre
  • az alapanyagok a „sütés” végére összekeverednek
  • a végeredmény nagy ritkán lesz instázható, ámde annál finomabb lesz
  • nagyon jól fogtok szórakozni, ha megőrzöd végig a türelmed és nem borulsz ki a fentieken!

A srácokkal a Főzzél otthon! vlog-sorozatban az egyik kedvencünket a mentes gesztenyegolyót készítettük el, amelynek egypontnullás verzióját a szomszédban kóstoltuk!

A recept nagyon egyszerű úgy harminc kisebbfajta golyóhoz, kevesebbnek nem érdemes nekiállni!

  • két gesztenyemassza
  • két banán
  • ízlés szerint rumaroma
  • tíz deka kókuszreszelék
  • tíz deka szezámmag

A többit nézzétek meg a videóban!

Tovább

Fahéjas-szilvás mugcake

tejmentes lowcarb desszert
Mikróban sütött, legális bűnözős, őszi bekuckózós finomság

Nálunk a fiúk jobban szeretik a sósat, mint az édeset. Én meg pont fordítva vagyok. Szinte remegek a krémekért, mézeskalácsért, tortákért. De mi van akkor, ha csak én akarok ilyet enni? Összedobok egy mugcake-et, amiben az a legjobb, hogy csak egy bögre és egy mikró kell hozzá.

Tudom, bizarr mikróban sütni. Én is szeretem a sütőmet, sőt bizalmas viszonyban vagyunk, ezért kétkedve próbáltam ki a mikrót, mint alternatív lehetőséget. Viszont minden előítélem szertefoszlott, mikor belekóstoltam ebbe a bögresütibe.

Fahéjas-szilvás mugcake

Hozzávalók egy adaghoz:

  • három púpos evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • egy teáskanál eritit vagy xilit vagy bármi, ami édesít
  • egy kávéskanál sütőpor
  • egy kávés kanál kakaópor
  • egy evőkanál olívaolaj ( kókuszzsír vagy langyos vaj esetleg növényi margarin is jó)
  • egy kisebb tojás
  • egy fél érett banán
  • három szem szilva
  • egy teáskanál fahéj

Kiválasztunk egy öblös, ám jó nagy bögrét, majd beletesszük a száraz hozzávalókat: magyarán a lisztet, a xilitet, a sütőport. Alaposan összekeverjük, majd beleütjük a tojást. Hozzácsurgatjuk az olívaolajat és eldolgozzuk benne a nagyjából kidobásra ítélt, megbarnult banánt. Mindent egy kanállal, villával esetleg valami gyerekméretű habverővel összekeverünk a bögrében. Akkor jó, ha éppen folyós a tészta állaga. Végül belenyomkodunk néhány fahéjban megforgatott szilvát. És mindezt egy gyors mozdulattal betesszük a mikróba négy-öt percre. Ha csilingel a mikró, már lehet is kivenni.  Néhány szem szőlővel, mentával kidekoráljuk és kész. Langyosan a legfinomabb.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com