Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Te is télen eszed a narancsot?

ötelemtan egészséges életmód kínai orvoslásPedig nyáron kellene! A kínai orvoslás szerint a narancs nyersen a hűsítő ételek közé tartozik. De kezdjük az elejéről!

A kínai orvoslás szerint megkülönböztetünk melegítő és hűsítő ételeket. Az, hogy mi melegít, meg mi nem, az alapanyagon kívül nagy mértékben befolyásolják a főzési technológiák és a fűszerek. Vegyünk néhány példát!

Hűsítő ételt nyáron!

A nyers zöldségek például saláták, a halak (főleg szusiként), a tejtermékek, és a citrusfélék pölö a narancs, a citrom és társaik, illetve a menta és a citromfű hűsítenek. Ha nyáron, mondjuk kánikulában fogyasztjuk őket, már tettünk egy lépést az ellen, hogy a szervezetünk ne melegedjen túl! A közérzetünk és a kedvünk is sokkal jobb lesz. És mindenki boldog!

És most jön a csavar...

Ha azonban egyes hűsítő alapanyagokat például halakat, sajtokat, zöldségeket, gyümölcsöket, megsütjük, pároljuk netán megfőzzük, és „melegítő” fűszerekkel megszórjuk, máris ellenkező hatást érünk el. Maradjunk a narancsnál! Ha csak megpucoljuk, és „álánatúr” megesszük, esetleg felhasználjuk valamilyen salátához, akkor hűsít. Ha viszont a narancsgerezdeket megpároljuk és fűszerezzük egy kis gyömbérrel, szegfűszeggel vagy fahéjjal, akkor máris melegít.

Melegítő fűszerek: fahéj, ánizs, szegfűszeg, édeskömény, csili, fűszerpaprika, fokhagyma, gyömbér, kardamom, bors

Hűsítő fűszerek: borsmenta, menta, citromfű, levendula, bazsalikom, koriander, petrezselyem

Ennek kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy:

Akkor télen ne együnk nyers salátát?

De együnk, mert a rostokra, vitaminokra szükség van! Csak együnk mellé valami főttet, sültet, pároltat. Például fűszeres csirkemellet, valamilyen húsos-zöldséges ragut, bármit ami egy kicsit fűti belülről szervezetünk! Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor főleg a hideg, esős időszakokban túlhűtjük többek között a gyomrunkat, a lépünket és az emésztőszerveinket, ami finoman szólva is megterheli a szervezetet!

Miért ne igyunk hidegben reggel narancslevet? A reggeli (lehetőleg behűtött) narancslé szintén hűsít. Ez a nap legelején, főleg egy hideg, esős reggelen borzasztó ötlet, mert az emésztőrendszer extra igénybevételnek teszi ki. A gyomornak először fel kell melegítenie az ital, ennek hatására energiát von el a perifáriákról (pl. kéz-és lábujjak). Így a kínai orvoslás szerint sokkal könnyebben meg lehet fázni, az meg senkinek sem hiányzik. Hogy mit lehet tenni? A hideg narancslé helyett indítsuk a napot valami meleggel. Bármilyen főzött zabkása, dara, gofri, lepényke megteszi. Egy pohár meleg teával, urambocsá kávéval meg maga a mennyország!

Felhasznált források:

Ursula Schersch: Dem Körper einheizen. https://derstandard.at/1256745290384/Waermende-Lebensmittel-Dem-Koerper-einheizen

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása

Tovább

Hiába mosakodsz, mégis erős a testszagod?!

ötelemtan öngyógyítás egészséges életmód tudatos fogyasztás

Rossz a leheleted, puffadsz, kívánod a fűszereset, és hiába mosakodsz rendszeresen, mégis két percen belül olyan a szagod, mint egy disznónak? - a kínai öt elemtan szerint a vastagbeled rossz állapotban van.

A nyugati orvosok a vastagbelet egy olyan szervnek tartják, amelynek az elsődleges feladata a emésztés során keletkezett melléktermékek eltávolítása, valamint a salakanyagból a víz visszaszívása. Kínában az öt elem tana szerint a vastagbél a Fém elemhez tartozik. Ha kiegyensúlyozatlan a működése,  a salakanyag egy része lerakódik valamelyik kanyarban, és kiváló táptalajként elszaporodnak benne a kártékony baktériumok, gombák. Ennek hatására  a szervezeted akcióba lép, és el kezded kívánni a kegyetlenül fűszeres kajákat. Legszívesebben nonstop mexikóit vagy indiait ennél valami klassz kis pörkölttel. Második lépésként megjelenhetnek a következő lelki-és fizikai tünetek:

lelki:

  • túlzott pesszimizmus
  • melankólia
  • depresszió
  • nem tudod magad túltenni a múltbeli sérelmeken

fizikai

  • székrekedés, hasmenés
  • puffadás
  • túlzott gázképződés
  • rossz lehelet
  • kellemetlen test-és lábszag (rendszeres tisztálkodás mellett)
  • zsíros bőr
  • bőrfoltok
  • vakbélgyulladás

A vakbélnek a nyugati orvosok szerint nincsen semmilyen funkciója, így ha begyullad ki kell venni. Keleten az immunrendszer szerves része, amely vírus-, gomba-, és baktériumölő folyadékot termel és segít nedvesen tartani a vastagbélben lévő salakanyagot.

Hogyan állhat helyre a bél működése?

A megfelelő táplálkozással. Ugyanis vannak olyan ételek, amelyek természetes módon serkentik a beleket.

  • Egyél sok kölest és rizst, mert azon kívül, hogy tele vannak növényi rostokkal, amelyek jótékonyan hatnak az emésztésre, még segítenek helyreállítani a szervezet sav-lúg egyensúlyát.
  • Kerüld a búzakorpát, mert felsértheti a belek belső felületét, plusz gátolja a kalcium és a magnézium felszívódását.
  • Fogyassz sok zöldséget! A tradicionális kínai gyógyászat szerint erősíti a vastagbelet a bab, a padlizsán, a karfiol, a káposzta, a kukorica, a vöröshagyma, a fejes saláta, és az uborka!
  • A dióféléket amennyire csak tudod, kerüld!
  • Ha gyakran van székrekedésed, akkor egyél kevesebb húst és több zöldségfélét! Az előbbiek lassítják, míg az utóbbiak gyorsítják az emésztést.
  • A fokhagyma is jótékony hatással van a bélre!
  • A zöldfűszerek közül használjunk sok bazsalikomot!
  • Amibe lehet, tegyél borsot, gyömbért vagy szerecsendiót!
  • Ha sokat fáj a hasad, próbáld ki a lenolajat és a lenmagot, mert segíti a gyulladt belek gyógyulását!

kép forrása

Felhasznált irodalom:

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

Tovább

Ezért kiabálsz állandóan!

Folyamatosan úgy érzed magad, mint egy forrongó vulkán, aki a legkisebb apróságra is képes kitörni? A kínai öt elem tana szerint az epéd, ami a Fa elemhez tartozik, nem működik megfelelően!

A szervezet mosogatószere

A nyugati orvostudomány kissé lecsupaszítva az epét a szervezet mosogatószerének tartja. A máj naponta nagyjából két litert termel belőle. Az epehólyagban tárolódik. Amikor a táplálék a vékonybél első szakaszába, a patkóbélbe kerül, akkor az epehólyag egy hormon hatására összehúzódik és epét fecskendez ki magából. Az epe pedig mint a szervezet legszuperebb mosogatószere el kezdi lebontani a zsírt. És mindenki boldog!

Ha az epe működési egyensúlya megborul mondjuk a túl sok zsíros vagy az extrém zsírszegény étel, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, a rengeteg savanyú étel, vagy a rendszertelen, eszek is meg nem is evés hatására, annak fizikai-és lelki tünetei is lesznek.

Mogorvaság és merevség

Értelemszerűen először az egyensúlyvesztés az érzelmek terén jelentkezik. A visszafojtott harag, a mogorvaság, a megkeseredettség és a fortyogó düh mind-mind erre utalhat. Jó nem azt mondom, hogy ritkán egy vitatkozás hevében kiejtett oda-odaszúró, epés megjegyzés bajt jelent. De ha valaki folyamatosan ingerlékeny és mogorva, akkor érdemes jobban odafigyelni az epéjére.

Egy idő után a testi tünetek is megjelennek. Itt elsősorban nem egy kegyetlen epegörcsre kell gondolni, hanem olyan kis apróságokra, mint a migrén, a savanyú íz nonstop kívánása, merev vállak, a folyamatosa fáradtság vagy a gyenge, töredező körmök.

Epekő, magas koleszterin, püffedés

A keletiek szerint ha az epe egyensúlya nem áll helyre: mert továbbra is ragaszkodunk a zsíros ételekhez, amelyek többek között tartósan magasan tartják a vér koleszterinszintjét, akkor hosszú távon epekő alakulhat ki. De most akkor mit tegyünk? Ne együnk zsírt? Az sem jó, mert a kevés zsír legalább annyira káros, mert akkor pangani kezd az epe. Ezért a baktériumok könnyedén elszaporodnak a vékonybélben, és nap végére akkorára püffed a hasunk, mint egy öt hónapos kismamának.

Hogyan ehet helyreállítani az egyensúlyt?

  • Együnk legalább napi ötször, aminek lehetőség szerint adjuk meg a módját, mert akkor az epe nem gyűlik fel az epehólyagban.
  • Ha diétázunk, legalább naponta egyszer fogyasszunk olyan ételt, amiben legalább öt-tíz gramm zsír van! Például egy marék kesudió vagy mandula, egy fél avokádó, egy kanál olívaolaj. Nem kell rögtön a pörköltre gondolni!
  • Jó hatással van az epehólyag működésére az articsóka, a zöldbab, a cékla, a sárgarépa, az édeskömény, a petrezselyem, a retek (különösen a fekete), az édesburgonya és a vizitorma.
  • Az epekövet segít megelőzni a borsó, a lencse a bab és a dió.
  • A hántolatlan gabonafélék például a teljes kiőrlésű kenyerek is jó barátaink, mert tele vannak B-vitaminokkal, amely köztudottan jótékony hatással van az epe működésére.

(folytatjuk)

felhasznált irodalom: 

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása

Tovább

Ezeket (t)edd az ősz hajszálak ellen!

ötelemtana vese tudatos fogyasztás öngyógyítás
A feketeszezámmag és sószegény étrend csodákra képes!

A kínai ötelem tanából már megtárgyaltuk a gyomrot, a szívet, most pedig az "élet gyökere" a vese következik.

Mikor van bajban a vese?

A nyugati orvoslás szerint a vese dolga, hogy a vérből és a különböző testfolyadékokból kiszűrje méreganyagokat. Óránként mintegy öt liternyi vér áramlik át rajta, amely után visszatér a szívbe. Ha a vesénk nem működik megfelelően, akkor például fénytelen lehet a hajunk, korán kezdünk őszülni, fekete táskák jelenhetnek meg a szemünk alatt, mindent túlsózunk és a szexuális életünk is némi kívánni valót hagy magunk után.

A vese kihat a szexualitásra

A kínaik szerint ugyanis a vesében rejlik Jin, vagyis az életerő, a kiteljesedés és a fajfenntartás ősforrása. A hosszú órákon keresztül végzett ülőmunka, a túl sok alkohol, a túlhajszolt szexualitás mind gyengíti a vesét. A Sui-dinasztia korában, nagyjából a Kr. u. 6. században íródott Az egyszerű lány könyve, amelyben leírták, egy egészséges férfi milyen gyakran élhet át ejakulációt úgy, hogy ne csapolná meg a vese energiáit. Ebből például kiderül, hogy egy húsz éves napi egy, a harminc éves kétnaponta, a negyvenéves négynaponta, míg az ötvenéves tíznaponta élvezhet el. Ha valaki korához képest jobban tartja magát, akkor picit lehet gyakrabban is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezen kívül nem élhet szexuális életet. Élhet, csak meg kell tanulnia magömlés nélkül elélvezni.

El a kezekkel a sótól!

Minden étel tartalmaz egy kicsi sót, ami rendjén is van, hiszen kis mennyiségben még táplálja is a vesét. Ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor az hosszú távon megbetegedésekhez vezet. Még egy dolgot érdemes kiemelni: a vese felelős a szervezet sav-bázis egyensúlyára is, ami ha megborul veseproblémákhoz vezet. Az ideális állapot a 80 % lúg, 20% sav lenne, ami a modern kori életvitelnek köszönhetően sokszor teljesen megfordulhat.

Mégis mit lehet tenni?

Például odafigyelünk az étkezésünkre (is):

  • Együnk sok kölest, mert csökkenti a szervezet savszintjét!
  • Amennyire lehet kerüljük a rozst és a búzát, mert emeli a gabonák közül ez a kettő a legsavasabb!
  • Egy kanál feketeszezámmag feltuningolja a vért plusz erősíti a csontokat és visszaadja a haj eredeti színét!
  • Cékla, cékla, és megint csak cékla! Tisztítja a vesét, ráadásul tele van káliummal, magnéziummal és A-vitaminnal.
  • Fogyasszunk magas víztartalmú gyümölcsöket többek között például görögdinnyét és szőlőt, mert csökkentik a vesekő kialakulásának esélyét!
  • A spárga, a zeller és a tengeri moszat is kiváló vizelethajtó.
  • Igyunk vizet! Napi másfél-két liternyit. Lehetőleg csak tisztán!
  • Néha azért egy-egy csésze csalántea vagy cikóriakávé belefér!

(folytatjuk)

felhasznált irodalom: 

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása

Tovább

Megmondjuk, miért imádod a sört!

tudatos fogyasztás öngyógyítás egészséges életmód ötelemtan

A kínai öt elem tan lényege, hogy a szervezet az ízeken keresztül is jelzi, melyik szerv-vagy szervrendszer van bajban. Ez a gyakorlatban úgy működik: ha legszívesebben csokit ennél tortával, akkor a gyomrod nem működik megfelelően. Ha korsószámra innád a sört, akkor figyelj oda egy kicsit jobban a szívedre.

Az élő motor

A szív élő motorjaként áramoltatja a vért a többi szervhez, szervekhez. Ha valami nem stimmel vele, akkor felléphetnek a következő tünetek: fulladás, túlzott verejtékezés, fáradtság, köhögés, gyengeség és túlzott szorongás. Ezen kívül valamilyen megmagyarázhatatlan módon elkezdhetünk vonzódni a keserű ételek és italok iránt, mint a sör vagy a tonik.

Hogyan lehet helyrebillenteni az egyensúlyt?

A szív egészsége akkor állhat helyre, ha a következő ételeket fogyasztjuk:

  • Reggelizz teljes kiőrlésű gabonából készített péksütit, de remek választás a hántolatlan köles vagy a barna rizs. Hogy miért? Mindenféle gabona korpája és csírája kesernyés, tele van hasznos tápanyagokkal, vitaminokkal, amelyek jótékony hatással vannak a szívre.
  • Kilószámra edd a spárgát, mert segít a méregtelenítésben! Jó grillezve, párolva, levesnek, köretnek!
  • Tudom, elsőre nem tűnik túl izgalmasnak, de egyél salátát, mert a levelekben levő klorofill javítja a vér minőségét!
  • Menj el a henteshez szívért! Elég bizarr, de a jó öreg kínaiak szerint ha valamelyik szervünk gyenge, akkor célszerű az állatoknak is ugyanazt a belső szervét elfogyasztani. Ha inkább kihagynátok,( nem is tudom, hogy miért), akkor egyetek vörös húst kevés fűszerrel, mert segíti a vérképzést!
  • Cékla, cékla, cékla! Elég megosztó zöldségféle, de vastartalma miatt szintén remek hatással van a vérre!

Lazítsd el a szellemet!

A kínaiak szerint a szívet a Shen, vagyis a szellem uralja, ami ha túl pörög, akkor szívproblémák léphetnek fel. Nem kell nagy dologra gondolni! De egy kis mellkasi diszkomfort érzet is meg tudja keseríteni az életedet. Mi a teendő? Hát el kell lazulni. Nem mindig egyszerű, de sokat segíthetnek a magas magnézium-és szilíciumtartalmú zöldségek, gyümölcsök, magvak, húsok.

Magas magnéziumtartalma van a következőknek:

  • zöldségek: sóska, vízitorma, petrezselyem, brokkoli, bab, lencse stb.
  • gyümölcsök: füge, sárgabarack, őszibarack, banán, datolya, avokádó stb.
  • magvak: szezámmag, tökmag, napraforgómag, mandula stb.
  • húsok: főleg a tengeri halak, mint a lazac, szardínia stb.

Magas szilíciumtartalma van a következőknek:

  • zöldségek: torma, spenót, póréhagyma, fejes saláta, articsóka, uborka, sárgarépa stb.
  • gyümölcsök: alma, görögdinnye, szamóca, zeller stb.
  • gabonák: rizs

Hogyan fűszerezzünk?

  • A zöldfűszerek közül a kapornak és a bazsalikommal nyugtató hatása van, ezért ezt korlátlanul használhatjátok!
  • Fokhagymát minden mennyiségben! Sose lehet belőle elég!
  • Egy teáskanál a cayenne bors erősíti a szívet és serkenti az emésztést!
  • A szerecsendiónak magas a magnéziumtartalma, ezért bátran belerakhatjátok bármelyik ételbe!

(folytatjuk)

felhasznált irodalom: 

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása

Tovább
«
12
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com