Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mennyi cukrot adsz a gyereknek?

Sose? Á, csak egy kocka csokit, hogy legyen jobb kedve? Egy-két kekszet a mamánál? Vagy csak egy túró rudit tízóraira? – a magyar gyerekek cukorfogyasztása minden korosztályban meghaladja az ajánlásokban szereplő maximálisan megengedhető mennyiséget. A gyerekek napi kalóbevitelének nagyjából 12-13%-át teszi ki a cukor, pedig csak 10 %-ra lenne szükségük.

Szűcs Zsuzsa, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének munkatársa elmondta, hogy a hazai felmérésekből kiderül: a cukorbevitel egyik felét az otthon készített ételekhez, italokhoz hozzáadott cukor( vagy méz), míg a másokat a csomagolt élelmiszerekben (például édességekben, üdítőkben, lekvárokban, tej-és tejtermékekben, péksüteményekben) lévő cukrok teszik ki.

Túl sok édesség=függőség

A Yale Egyetem kutatásaiból is kiderült, hogy az édességek hozzájárulhatnak a gyerekkori koncentrációs problémák kialakulásához, és mellesleg stresszes tüneteket válthatnak ki belőlük. A magyarázat nagyon egyszerű: a sok cukor hatására a szervezetben az átalgoshoz képest jóval több adrenalin termelődik, ami egyfajta túlpörgött állapotot idéz elő. A gyerek ilyenkor általában nem bír figyelni, nem fogad szót, sőt egyes esetekben még agresszív is lehet. És akkor még nem beszéltünk az elhízásról, vagy a fogszuvasodásról...

Felmerülhet a kérdés, hogyan lehet csökkenteni a gyerekek cukorbevitelét?

A dietetikus szerint:

  • A babák ételeit alig vagy egyáltalán ne édesítsük! Így a gyerek megszokja  a gyümölcsök természetes édességét!
  • Ha már nagyobb, akkor MAXIMUM heti két-három alkalommal kapjanak édességet! ( Pl. túró rúdi, keksz, puding, csoki és társai)
  • Ha sütünk, akkor a receptben leírthoz képest kevesebb cukrot és mézet használjunk! Higgyük el a desszertek így is működnek!
  • Ha sütünk, érdemes alkalmanként tíz százalékkal csökkenteni a cukoradagot, mert ilyenfokú csökkenés ízben nem vehető észre!
  • Ha már édességet adunk a gyereknek, akkor az lehetőleg tartalmazzon gyümölcsöt vagy tejterméket!

A csecsemőkor édes emléke

Oké. De mi a helyzet azokkal, akik soha, de soha nem kapnak egy kis kocka csokit sem?

Az sem jó. A kutatók szerint az édes íz, amellett hogy segíti a „boldogsághormon termelődését” emlékezteti a gyereket az anyatej édeskés ízére, így tudat alatt újra éljük a csecsemőkor jelentette biztonságot. Ha a kicsiket megfosztjuk ettől, akkor falásrohamai lehetnek vagy titokban csempészi be a szobájába a nassolnivalót vagy az iskolai büfében veszi meg a kakaóscsigát.

Nullkalóriás édességet se!

És mi a helyzet akkor, ha a gyerek ehet édeset, de csak olyat, aminek nincsen kalóriatartalma. (lásd xilites, eritrites sütik, krémek stb.)

Az MDOSZ azon az állásponton van, hogy a cukorbeteg gyerekeket leszámítva nem ajánlják az energiamentes édesítőszerek használatát, mert egy fejlődésben levő szervezetnek relatíve magas az energiaigénye. Inkább maradjunk a természetes ízeknél, és lehetőleg próbáljuk ebbe az irányba nevelni a kicsiket!

kép forrása

Tovább

Ha rád tör a nassolhatnék: áfonyás chiapuding

Én egy olyan típusú nő vagyok, aki szereti az édességet. Főleg a tortákat és a pohárkrémeket. Lehet felőlem csokis, mandulás, epres vagy cukrosan remegő, nyelven olvadó mascarponehab, egyre megy. Legszívesebben az összeset, az utolsó kanálkáig befalnám, de sajnos nem lehet, mert rajtam minden szelet sütemény meglátszik. Ezért tartom igazságtalannak, amikor topmodellek olyan agyoneffektelt képeket töltenek fel az Instagramra, ahol szinte habzsolják a cupcake-et meg a színes cukros nyalókákat. A helyzetre a divatlapok külön rákontráznak: ha végig nézitek a női magazinok profiljait szemérmetlenül sok sovány nővel és cukros sütivel találkoztok.

Tudnotok kell, ha diétáztok vagy csak életmódot váltatok, akkor sem kell lemondanotok az édes nyalánkságokról. Csak jól össze kell válogatni az alapanyagokat. Erre remek példa a chiapuding, amit kb. egy ügyesebb nyolc éves is el tud készíteni.

Áfonyás chiapuding 2 főre

  • 4 dl kókusztej vagy mandulatej
  • 2 db érettebb banán
  • 6 evőkanál chiamag
  • 200 gramm áfonya
  • díszítéshez mandula

A kókusz-/mandulatejbe rakd be a chiamagokat, és egy kézi habverővel keverd három percig. Hagyd állni kb. fél órát, majd rakd hozzá a villával jól összenyomkodott banánt és keverd át az egészet.

Vegyél elő két poharat vagy tálkát. Tegyél mindkettőbe pár szem áfonyát, majd öntsd rá a masszát, és rakd be őket a hűtőbe 1-2 órára. A "hűsítő pihenő" alatt a chiamag magába szívja a körülötte lévő folyadékot, és az egésznek kellemes, kocsonyás állaga lesz. Plusz jó pont, hogy a hagyományos pudinggal ellentétben., a teteje nem lesz "bőrös".

Ha kész vagy mindennel, akkor szórj a tetejére pár szelet mandulát, áfonyát, és már eheted is. A végeredmény nemcsak finom és egészséges, de valódi vizuális gyönyört nyújt a szemnek. Gyerekeknek is nyugodtan adható. Az egyéves kisfiam bármikor megeszik belőle egy egész pohárral.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com