A maradék babból egy botmixerrel babpürét készíthetünk!

A férjemmel vendégeket vártunk. Napokig gondolkodtunk rajta, mi a fenét főzzünk, ami hamar, de még inkább gyorsan megvan, kellemesen eltelít, és egészséges. Valahogy nem jutottunk dűlőre, pedig volt időnk gondolkodni, inkább elmentünk vásárolni. Talán majd akkor beugrik valami. Milyen jól tettük!

Épp küzdöttem a gyerekekkel, mert a kicsi az összes fűszert le akarta rámolni a polcról, amikor a férjem egy üveg tequilát rakott be a kocsiba kéne valami welcome-drink alapon. És akkor bevillant taco. A férjemnek meg a chili. A többit meg gyerekjáték volt kitalálni. Mire hazaértünk fejben összeállt a menüsor:

  • előétel: guacamole szárzellerrel és sárgarépával
  • főétel: chili con carne tacóba töltve
  • desszert: tönköly churros

Sajnos, nem sikerült mindent a megfelelően dokumentálni, mert dzsászt in tájm végeztem. Bár ami késik, nem múlik.

Chili con carne taco tequilával ( négy adag)

  • egy kiló sertéscomb
  • négy lilahagyma
  • fél kiló szárazbab
  • két deci paradicsomszósz
  • egy kaliforniai paprika
  • négy cent tequila
  • egy evőkanál szegfűbors
  • egy evőkanál római kömény
  • egy teáskanál koriander mag
  • egy teáskanál cayenne bors
  • egy teáskanál fahéj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint jalapeno paprika
  • ízlés szerint néhány levél koriander
  • nyolc darab taco

A lilahagymát durvára vágjuk össze, majd futtassuk meg egy naaagy vokban olívaolajon. Néhány perc pirítás után dobjuk rá a darált húst, a kaliforniai paprikát, öntsük fel a paradicsomlével meg tequilával. Keverjük össze az egészet! Keressünk egy csinos kis fedőt, és hagyjuk kis lángon rotyogni.

Közben az előre beáztatott babot külön rakjuk fel sós vízben főni, mert vagy két óra legalább kell neki, míg teljesen megpuhul.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor egy mozsárban törjük össze a fűszereket: a szegfűborsot, a római köményt, a koriander magot. Keverjük őket össze a cayenne borssal és a fahéjjal. Szórjuk meg a ragut a fűszerkeverékkel, a sóval, karikázzunk bele egy kis jalapenót és addig főzzük, amíg a hús szájban olvadósra nem puhul és elfőli gyakorlatilag a levét. Ez majdnem másfél óra! Tudom, sok idő, de addig lehet ugrani a desszertre vagy inni egy kávét. Vagy mindkettőt.

A puhára főtt babot csak a végén keverjük hozzá. A tacókat közben egy serpenyőben vagy urambocsá mikróban megmelegítjük. A közepére betöltjük a ragut és félbehajtjuk. Meg lehet szórni még koriander levéllel, sajttal ( ha nem vagytok érzékenyek),kenhetünk rá guacamolét, vagy fokhagymás tejfölt vagy tabascót! A variációknak csak a képzelet szab határt!