Nincsen húsvét foszlós kalács, zserbó és dédiféle 100 éves diótorta nélkül! Legalábbis a mamánál. De mi van akkor, ha valaki glutén-és tejérzékeny vagy urambocsá IR-es vagy csak szimplán paleózik?! Módosítani kell az édességsoron, hogy a szegény „mentesen” étkező családtag vagy rokon ne csak kerekre nyílt szemekkel ácsingózzon a finomságokra. És titokban azzal próbálja elaltatni a lelkiismeretét, hogy egy kis szelet két falat nem árt meg. Nah ilyen helyzetekre tökéletes megoldás például anyukám mentes kókuszos mandulás süteménye, ami azontúl; hogy finom, és a hétköznapi linzertésztához hasonlóan akár három napig is eláll; liszt-és tejmentes, nincsen benne fehér cukor. Így bárki húsvétkor legális bűnözhet vele!

sütemény paleo tejmentes gluténmentes
Borzasztó egyszerűen el lehet készíteni! 

Kókuszos mandulás szelet (egy gáztepsihez)

A tésztához:

25 deka mandula liszt

25 deka kókuszzsír

5 deka csicseriborsó liszt

6 darab tojássárgája

A krémhez:

7 darab tojásfehérje

30 deka kókusz

30 deka nyírfacukor vagy eritrit

fél  citrom reszelt héja

A kókuszos mandulás szelet elkészítése borzasztó könnyű. Az első körben a lisztbe belemorzsoljuk a kókuszzsírt. (legegyszerűbb egy késsel apróra vágni és úgy beletenni) Ezután beleütjük a tojássárgákat, majd az egészet alaposan összegyúrjuk, folpackba csavarjuk és legalább két-három órát a hűtőben állni hagyjuk. Ha letelt a pihentetési idő, nekiállhatunk a krémnek. A tojásfehérjéket habbá verjük, aztán hozzátesszük a kókuszt, a nyírfacukrot és a reszelt citromhéjat. A tésztát sodrófával kinyújtjuk. ( Ha nagyon ragad, akkor szórjatok rá bőven még valamelyik lisztből) Belerakjuk a tepsibe, aztán ráöntjük a tölteléket. Egy kanállal alaposan eligazítjuk, hogy mindenhova jusson a kókuszos finomságból, majd 180 fokon alul-felül sütésben kábé fél óra alatt szép aranybarnára sütjük. Ha akarjuk még extrázni, akkor a tetejére rakhatunk, valamilyen gyümölcsöt, például banánt, meggyet, áfonyát, szőlőt... Azt, ami éppen van otthon!