Gyors kelt tészta, amit nem lehet elrontani!

Tudom, tudom ez egy alapvetően diétás receptekkel teli blog, de most őszintén ki ne kivánna meg egyszer, ritkán egy pihe-puha kiflit, főleg ha a mamám (a fiaimnak szigorúan dédi) frissen süti. A múltkor, mikor Sömjén szitiben (Kemenessömjén, Vas megye) töltöttünk három napot, a dédinek kétszer kellett sütnie, mert fél óra alatt a srácok, a férjem, meg a szélesebb család megette az összeset. Akkor elkértem tőle a receptet, amit aztán elveszettem. Bocs, itthon elraktam a rumlis fiók mélyére, hogy a nagy szelektáláskor majd előkerüljön. Nah, mindegy egyik laza napomon felhívtam a dédit, diktálja be nekem a receptet újra.

-Mamikám, mennyi lisztből süssem?

-Hát olyan fél kilónyiból, de én sosem szoktam mérni. (uff1)

-Mennyi tej kell hozzá?

-Amennyit felvesz.Csak úgy érzésre. (uff2)

-Mennyi vajat tegyek bele?

-Egy jó darabot. De langyosítd ám fel! Ne izgulj Tündikém, nem tudod elrontani! (uff3)

Mondtam is a férjemnek, fullba tolom a parádét, ha ebből normális kifli lesz. Az lett. Jó, tudom, a dédinek mindig igaza van.

Hozzávalók (16 darabhoz - ennél kevesebbnek nem is érdemes nekiállni!)

  • 520 gramm liszt
  • kb 3,5 dl tej
  • 150 gramm vaj (lehet margarin is)
  • 2 tojás
  • egy teáskanál só
  • egy teáskanál cukor
  • egy csomag friss élesztő
  • egy teáskanál kömény
  • (vagy reszelt sajt)

Az élesztőt egy decia cukros tejben felfuttatjuk. Közben átszitáljuk egy nagy tálba a lisztet, beledobjuk a sót meg ráütünk egy tojást, majd egy laza mozdulattal belelöttyintjük a „feldobatott élesztőt”. Utána meglangyosítunk érzésre olyan száz grammnyi vajat a mikróban. És ezt is hozzáöntjük a masszához. Ezután elkezdtjük dagasztani géppel közepes fokozaton, és közben a maradék tejet apránként öntjük hozzá. Ekkor látjuk, hogy mennyit vesz fel. Nagyjából öt perc alatt össze is áll a tészta. Akkor jó, ha szép fényes a teteje, és elvált a tál falától. Megkenjük a tetejét egy kis olvasztott vajjal, nehogy kiszáradjon. Félretesszük úgy fél órára langyos helyre pihenni. Ez lehet 20 perc, vagy 40 is, a lényeg, hogy jól megdagadjon (kábé duplájára) Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtani és a maradék vajjal a tetejét megkenni. A téglalapot vízszentesen egy késsel elfelezzük, majd a feleket négy egyenlő kis téglalapra osztjuk. A kicsi téglalapokat átlósan elfelezzük, majd a hosszabbik végétől indulva kiflivé csavarjuk, amiket egymástól tisztes távolságra egy sütőpapíros gáztepsibe rakunk. (Egy tepsiben békében nyolc kifli fér el. Tehát kapásból kettő tepsire van szükség) Megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk köménnyel és/vagy sajttal és egy csipetnyi sóval. És már tolhatjuk be is be sütőbe. 180 fokon a kiflijeink nagyjából tizenöt perc alatt aranybarnára sülnek.